A fost desemnat cuvântul anului 2024! Termenul a fost căutat de aproape 130.000 de ori pe Cambridge Dictionary
Modificarea face parte dintr-o revizuire a sistemului educațional care pune accent pe dobândirea mai rapidă a abilităților de bază, precum cititul, scrisul și matematica.
Ministrul Educației, Johan Pehrson, a subliniat că „școala trebuie să se întoarcă la elementele fundamentale”, referindu-se la importanța învățării timpurii, informează Digi24. Prin acest nou model, elevii vor fi încurajați să-și dezvolte mai rapid abilitățile esențiale, pentru a-și atinge mai ușor obiectivele școlare.
Se va pune un accent sporit pe citire, scriere și numărare, abilități considerate esențiale pentru dezvoltarea viitoare a elevilor.
Deși guvernul promovează această schimbare ca fiind benefică, nu lipsesc criticile. Mulți specialiști în educație avertizează că noua măsură ar putea afecta negativ dezvoltarea copiilor mici.
Cercetările arată că învățarea prin joc este fundamentală în primii ani de viață, susținând creativitatea, curiozitatea și dezvoltarea cognitivă.
Profesorul Christian Eidevald de la Universitatea Södertörn avertizează că „forțarea copiilor de șase ani într-un cadru educațional mai formalizat poate elimina metodele bazate pe joc, care s-au dovedit a fi esențiale pentru dezvoltarea abilităților esențiale precum limbajul și rezolvarea problemelor”.
Un alt aspect controversat este impactul acestei măsuri asupra personalului din educația preșcolară. Liderii sindicali și cadrele didactice se tem că mulți dintre profesorii specializați în predarea prin joc ar putea rămâne fără locuri de muncă.
Modificarea structurală a sistemului de educație ar putea reduce nevoia de educatori preșcolari, concentrând resursele pe învățământul primar.
Astfel, deși intenția este de a îmbunătăți rezultatele educaționale, rămâne de văzut cum va afecta această schimbare pe termen lung atât elevii, cât și cadrele didactice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.