Această țară din Europa renunță la clasa 0! Copiii vor începe mai devreme școala: „Se va pune un accent mai puternic pe învățare!”
Data publicării:
Începând din 2028, copiii din Suedia vor începe școala cu un an mai devreme decât în prezent, adică la vârsta de șase ani, conform unui anunț făcut de guvernul suedez. Această schimbare va înlocui anul preșcolar obligatoriu, cunoscut sub numele de förskoleklass (similar clasei zero din România), cu un an suplimentar în școala primară, grundskola. 

Modificarea face parte dintr-o revizuire a sistemului educațional care pune accent pe dobândirea mai rapidă a abilităților de bază, precum cititul, scrisul și matematica.

Învățare timpurie și obiective clare

Ministrul Educației, Johan Pehrson, a subliniat că „școala trebuie să se întoarcă la elementele fundamentale”, referindu-se la importanța învățării timpurii, informează Digi24. Prin acest nou model, elevii vor fi încurajați să-și dezvolte mai rapid abilitățile esențiale, pentru a-și atinge mai ușor obiectivele școlare.

Se va pune un accent sporit pe citire, scriere și numărare, abilități considerate esențiale pentru dezvoltarea viitoare a elevilor.

Critici și îngrijorări legate de noua abordare

Deși guvernul promovează această schimbare ca fiind benefică, nu lipsesc criticile. Mulți specialiști în educație avertizează că noua măsură ar putea afecta negativ dezvoltarea copiilor mici.

Cercetările arată că învățarea prin joc este fundamentală în primii ani de viață, susținând creativitatea, curiozitatea și dezvoltarea cognitivă.

Profesorul Christian Eidevald de la Universitatea Södertörn avertizează că „forțarea copiilor de șase ani într-un cadru educațional mai formalizat poate elimina metodele bazate pe joc, care s-au dovedit a fi esențiale pentru dezvoltarea abilităților esențiale precum limbajul și rezolvarea problemelor”.

Impactul asupra cadrelor didactice

Un alt aspect controversat este impactul acestei măsuri asupra personalului din educația preșcolară. Liderii sindicali și cadrele didactice se tem că mulți dintre profesorii specializați în predarea prin joc ar putea rămâne fără locuri de muncă.

Modificarea structurală a sistemului de educație ar putea reduce nevoia de educatori preșcolari, concentrând resursele pe învățământul primar.

Astfel, deși intenția este de a îmbunătăți rezultatele educaționale, rămâne de văzut cum va afecta această schimbare pe termen lung atât elevii, cât și cadrele didactice.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare

Ultimă oră: MODIFICĂRI pentru Evaluarea de clasa a II-a

Extinderea duratei testului la Evaluarea Naţională...



Cele mai noi articole

Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel