Trăsături comune părinților care împărtășesc o relație ultraputernică cu copilul lor
Acest lucru a fost relevat de un studiu realizat de o echipă de cercetare de la Universitatea din Cagliari și de la Institutul de Neuroștiință al CNR.
Alcool și băuturi energizante: un amestec din ce în ce mai răspândit, dar și extrem de periculos pentru creier. Acesta este ceea ce reiese dintr-un nou studiu publicat în „Neuropharmacology” dintr-un subiect de cercetare al Universității din Cagliari și al Institutului de Neuroștiință al CNR.
„În ultimele decenii – explică cercetătorii – consumul de băuturi energizante a crescut dramatic, în special în rândul tinerilor, adolescenților și sportivilor, condus de căutarea constantă a efectelor ergogenice, precum creșterea performanței fizice și cognitive.
În paralel, consumul mixt de băuturi energizante și etanol, în regim de băutură excesivă, a crescut în mod similar în rândul adolescenților.
Cu toate acestea, se știe puțin despre faptul dacă consumul combinat al acestor băuturi în timpul adolescenței poate avea efecte pe termen lung asupra funcției centrale, ridicând întrebarea cu privire la riscurile acestui obicei asupra maturizării creierului.
”Studiul nostru a fost conceput pentru a evalua, folosind abordări comportamentale, electrofiziologice și moleculare, efectele pe termen lung ale etanolului (EtOH), băuturilor energizante (ED) sau alcoolului amestecat cu băuturi energizante (AMED) asupra plasticității hipocampului”, explică cercetătorii.
Experimentele au fost efectuate pe șobolani adolescenți masculi cărora li sa administrat alcool, băuturi energizante sau o combinație a ambelor. Cantitatea de alcool administrată a fost similară cu cea consumată în timpul „ binge drinking” , care implică ingerarea a 5 sau mai multe băuturi consecutive.
Ulterior, șobolanii au fost supuși unor teste pentru a evalua funcția cognitivă, inclusiv scanări ale creierului și teste comportamentale, până la 53 de zile după administrare, timp în care au ajuns la vârsta adultă.
Cercetătorii au descoperit că șobolanii care au băut alcool și băuturi energizante au experimentat o scădere a capacității creierului în timp. În special, memoria și capacitatea de înțelegere au suferit modificări permanente cu modificări raportate în zona hipocampului a creierului
Fotografie de la Pixabay / Pexels
„Rezultatele noastre arată că consumul de AMED în perioada periadolescentă produce modificări adaptative în hipocamp la nivel electrofiziologic și molecular, asociate cu modificări comportamentale, care sunt deja detectabile în perioada adolescenței și persistă până la vârsta adultă. Această concluzie este întărită de afectarea de lungă durată a funcției corticale prefrontale relevată de protocolul identic de administrare AMED, asemănător binge-like, în studiul nostru anterior”, concluzionează cercetătorii.
Binge drinking, sau consumul excesiv episodic de alcool, se referă la consumul unei cantități mari de alcool într-o perioadă scurtă de timp, de obicei cu scopul de a se îmbăta. Acest tip de comportament este caracterizat prin creșterea rapidă a concentrației de alcool în sânge (BAC), ceea ce duce la intoxicare.
Pentru bărbați vorbim de consumul de cinci sau mai multe băuturi alcoolice în decurs de aproximativ două ore, în timp ce pentru femei binge drinking se referă la consumul de patru sau mai multe băuturi alcoolice în același interval de timp.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Cum păstrează părinții relații...
Preot profesor univ. dr. Radu...