Cuvintele conflictuale care distrug încrederea copilului. Teodora Mețiu: „Tu, părinte, ești primul care dai bullying propriului copil” / VIDEO
Ca părinți, simțim adesea nevoia de a avea dreptate, de a oferi toate răspunsurile corecte și de a le arăta copiilor noștri că știm cel mai bine.
Această tendință devine și mai evidentă atunci când stabilim limite. Însă, uneori, efectul este exact opusul celui dorit.
Încercarea constantă de a ne impune autoritatea și de a avea mereu dreptate poate duce la pierderea încrederii copiilor în noi.
De ce?
Pentru că, pur și simplu, nimeni nu are întotdeauna dreptate.
Iată trei motive pentru care această abordare parentală este una greșită, conform specialiștilor de la Your Tango.
SURSA FOTO: freepik.com @mladenmitrinovic
Atunci când impunem o limită bazându-ne pe ideea că raționamentul nostru este corect (și, prin urmare, limita ar trebui menținută din acest motiv), ajungem inevitabil în poziția de a ne justifica dreptatea.
Astfel, validitatea limitei devine condiționată de faptul că avem sau nu dreptate.
Problema este că, de cele mai multe ori, ceea ce este „corect” și „greșit” poate fi subiectiv și discutabil. Iar dacă premisa de la care am pornit este pusă sub semnul întrebării, întreaga limită devine fragilă și ușor de contestat.
Dacă justificăm o limită doar prin faptul că avem dreptate, dezbaterea devine inevitabilă. Copiii vor dori să își expună propriile argumente și, odată ce deschidem această ușă, provocările și disputele pot escalada rapid.
În loc să ajungem la rezultatul dorit – respectarea limitei stabilite – riscăm să ne angajăm în discuții contradictorii pe teme nesemnificative.
În final, trebuie să ne întrebăm: vrem o dezbatere continuă sau vrem apropiere? Cât de departe suntem dispuși să ducem această luptă cu propriul copil?
Copiii învață prin imitare, iar noi suntem modelele lor principale. Dacă noi insistăm să avem mereu dreptate, ei vor face la fel.
Rezultatul?
Discuții nesfârșite în care nimeni nu este dispus să cedeze, fiecare parte fiind convinsă că are dreptate, iar cealaltă greșește.
O astfel de dinamică nu duce la nimic constructiv.
Soluția? Nu este deloc simplă!
Secretul este să renunțăm la nevoia de a demonstra copiilor că avem dreptate. Să acceptăm că, uneori, ne vor percepe ca fiind depășiți, rigizi sau chiar „nedrepți”. Și să fim în regulă cu asta.
Este dificil, pentru că, la un anumit nivel, toți ne dorim ca ai noștri copii să ne placă, să ne respecte și să recunoască faptul că știm ce e mai bine pentru ei.
Dar adevărata provocare este să ne depășim această nevoie de validare și să stabilim limite clare, benefice pentru întreaga familie.
Partea bună?
Menținerea limitelor devine mult mai ușoară atunci când renunțăm la ideea că trebuie să avem dreptate pentru a le susține. Spre exemplu, poate că afară va ploua sau poate că nu, iar bicicleta s-ar putea să ruginească sau nu – dar, indiferent de aceste detalii, regula rămâne: bicicleta trebuie pusă la adăpost.
Nu pentru că avem dreptate, ci pentru că aceasta este limita stabilită. Misiune îndeplinită.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
„Doarme când doarme bebelușul” este un sfat bun, dar...
Este o situație cu care se...
Copiii din România primesc, în...