10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi
Și chiar dacă nu au frați cu care să-i compare, nici copiii unici nu sunt scutiți de etichetare. Egoiști, răsfățați și antisociali sunt câteva dintre ideile pe care mulți oameni le au despre personalitatea copiilor unici, o reputație care le-a rămas, în ciuda faptului că știința a dezvăluit de mai multe ori multe alte calități pozitive.
Dar știați că această reputație proastă provine din cercetări pseudoștiințifice? Originea se întoarce la acest presupus studiu vechi de 140 de ani, care, apropo, era deja o farsă la acea vreme.
Articolul în cauză este unul intitulat „Copilul unic într-o familie”, care a fost o continuare a studiului „A Study of Peculiar and Exceptional Children”, ambele publicate în 1898 de E. W. Bohannon, de la departamentul de psihologie și pedagogie de la Universitatea Clark din Massachusetts.
Al doilea studiu privind copiii unici a detaliat rezultatele unui chestionar în care oamenii au fost întrebați despre particularitățile oricărui copil unic pe care îl cunoșteau. Dintre cei 200 de participanți, 196 au descris copiii fără frați ca fiind excesiv de răsfățați.
Deoarece chestionarele erau una dintre modalitățile prin care se efectuau multe studii și cercetări la acea vreme, Bohannon și colegii săi au considerat acest rezultat ca fiind valid atunci când au observat că majoritatea participanților erau de acord cu răspunsurile lor.
Psihologul Stanley G. Hall, care a supervizat ambele studii și a fost recunoscut drept expertul în copii al vremii sale, a mers atât de departe încât a spus că a fi copil unic este o „boală în sine”. Odată cu rezultatele studiului și cu declarația expertului, această idee despre copiii unici a luat amploare și a fost repetată constant în zeci de articole în deceniile următoare, făcând ca acest stereotip să se înrădăcineze până în zilele noastre.
Știința și psihologia au parcurs un drum lung și nu seamănă deloc cu acele „studii” de odinioară care nu aveau prea mult suport științific - haideți, doar pentru că majoritatea oamenilor dintr-un sondaj mic spun că ceva este într-un fel nu înseamnă că este cu adevărat așa.
Astăzi, de exemplu, știm că copiii unici sunt mai dedicați și au un simț al responsabilității mai mare decât copiii cu frați, așa cum sugerează unele studii. De asemenea, s-a demonstrat că aceștia sunt, în general, mai maturi, precum și că au o relație mai bună cu persoanele mai în vârstă și o comunicare mai fluentă cu acestea, deoarece întotdeauna au făcut-o atât de des cu părinții lor.
Pe de altă parte, o publicație din Population and Development Review a constatat că, atunci când se analizează performanțele copiilor la testele cognitive, copiii singuri tind să fie similari cu copiii care cresc cu un frate sau o soră și nu au deficite în ceea ce privește abilitățile sociale:
„Acești copii sunt comparabili în ceea ce privește personalitatea, relația cu părinții lor, realizările, motivațiile și adaptarea personală cu copiii care au frați”, spune cercetătoarea Alicia Goisis, profesor asociat de demografie la Centrul pentru studii longitudinale, University College London, și autoarea acestei analize care a analizat 50 de ani de studii pe această temă, potrivit BebeyMas.
În cele din urmă, după cum arată această cercetare și altele, ceea ce definește cu adevărat personalitatea copiilor implică o serie de factori, inclusiv educația parentală, resursele emoționale și mediul în care cresc, mai degrabă decât dacă au sau nu frați. Prin urmare, a sosit timpul să distrugem acest mit și să nu mai etichetăm faptul de a fi copil unic la părinți ca fiind un lucru negativ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Dacă ești părinte care stă pe...
A deveni părinte este o...
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...