Experiențele de neuitat care îi vor stimula creierul copilului și îi vor îmbogăți viața. Experți: „Sunt simple și nu ar trebui să rateze niciuna!”
Dar, deși fiecare etapă are provocările ei, există anumite etape în care părinții se confruntă cu noi provocări care ne fac uneori să facem unele greșeli fără să ne dăm seama. Una dintre aceste etape este adolescența, când copiii noștri încetează să mai fie copii pentru a începe acest proces plin de schimbări fizice și emoționale, care îi va însoți până la vârsta adultă.
Din cauza noutății pe care o implică toate acestea, este obișnuit să facem unele greșeli care ne-ar putea îndepărta de copiii noștri, dar dacă știm cum să le identificăm, le putem corecta și chiar consolida relația noastră cu ei. Iată trei greșeli frecvente care te-ar putea îndepărta de adolescentul tău.
1) Protejarea în exces
Prima greșeală este una dintre cele mai frecvente făcute în această etapă, mai ales din cauza faptului că este o etapă în care ei nu mai sunt copii. A înțelege că al nostru copil este acum adolescent și nu mai are nevoie de noi la fel de mult ca înainte poate să nu fie ușor pentru toată lumea.
Desigur, faptul că ei cresc și devin din ce în ce mai autosuficienți și mai autonomi nu înseamnă că trebuie să îi lăsăm singuri: munca noastră continuă și, în calitate de părinți, trebuie să avem grijă de ei și să îi însoțim, adolescența este o etapă în care, deși ei nu ne spun asta în mod direct, au încă nevoie de noi, și chiar foarte mult!
Dar nu trebuie să facem greșeala de a-i supraproteja, fie că vrem să avem grijă de ei, să luăm decizii în locul lor sau să încercăm să-i împiedicăm să facă greșeli. Să ne amintim că adolescența este o etapă plină și de învățare, iar copilul nostru are nevoie să facă greșeli pentru a învăța, precum și pentru a avea suficientă libertate pentru a lua propriile decizii și a afla mai multe despre lume.
2) Nerespectarea intimității lor
O altă greșeală frecventă, care poate proveni și din sentimentul de uitare a faptului că nu mai sunt copii, este nerespectarea intimității lor. Când ajungem la adolescență, este firesc să ne îndepărtăm treptat de figura noastră de atașament, care în acest caz sunt părinții noștri.
Acest lucru nu înseamnă că copiii noștri nu ne mai iubesc: pur și simplu au nevoie de propriul lor spațiu. În acest sens, trebuie să menținem o comunicare deschisă și respectuoasă cu ei (de preferință stabilită încă din copilărie), în care să știe că pot conta pe noi ori de câte ori vor și au nevoie de noi.
Și, bineînțeles, trebuie să evităm să cădem în practici nepotrivite, cum ar fi să îi interogăm, să le umblăm prin lucruri sau să le spionăm rețelele sociale, deoarece acest lucru este rețeta perfectă pentru sabotarea relației noastre cu ei.
3) Criticarea și „arătatul cu degetul”
În cele din urmă, a treia greșeală comună pe care o putem face cu adolescentul nostru este să facem comentarii negative sau să îl criticăm, fie singur, fie în fața altora. Acest lucru poate varia de la a arăta în public ceva ce nu ne place sau ceva ce au făcut greșit, vorbind ca și cum nu ar fi prezenți, făcând comentarii despre corpul lor, criticând ceea ce poartă sau ceea ce le place și așa mai departe.
Este important să țineți cont de faptul că adolescența este o vârstă în care își definesc identitatea, astfel încât pot fi mai sensibili la comentariile privind aspectul și comportamentul lor. Dacă există ceva în comportamentul lor care ne îngrijorează, ar trebui să discutăm cu ei în privat și într-un mod amabil și empatic.
În ceea ce privește deciziile lor cu privire la gusturile sau vestimentația lor, nu uitați că se află într-o etapă de experimentare și, deși s-ar putea să nu ne placă noile lor haine sau muzica pe care o ascultă, datoria noastră este să fim alături de ei și să îi iubim așa cum sunt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Ceea ce spunem în fața...
Identificarea talentului unui copil este una dintre...