Aceste zece lecții de viață sunt cel mai bine predate de tată: Ce abilități poate învăța copilul de la el?
Data publicării:
Există anumite abilități practice pe care fiecare tată ar trebui să îl învețe pe copilul său. Acestea nu numai că îl vor ajuta pe copil să devină independent și autosuficient, dar îi vor oferi și oportunitatea de a petrece timp de calitate cu tatăl său. 

Indiscutabil, mama poate la fel de bine să îl învețe aceste abilități pe copil, însă există ceva special atunci când tatăl preia rolul de a transmite cunoștințele respective. Acest lucru scoate în evidență distracția și expertiza bărbătească asociate cu aceste activități pline de bucurie și aventură.

Atunci când tatăl preia rolul de educator și mentor în aceste abilități practice, oferă copilului o perspectivă unică asupra vieții și îl ajută să se dezvolte într-un mod echilibrat și complet. De-a lungul timpului, această interacțiune specială dintre tată și copil poate crea o legătură puternică și durabilă între ei. Aceste abilități practice predate de tată contribuie la formarea unei identități puternice și încrezătoare în sine pentru copil.

Citește și Un nou „trend” de creștere a copiilor care a câștigat popularitate în ultimii ani: Parenting intensiv. Ce este și cum îi afectează pe micuți?

Abilități practice pe care un copil le poate învăța cel mai bine de la tată

2. -imagine fara descriere- (aceste-zece-lectii-de-viata-sunt-cel-mai-bine-predate-de-tata-ce-abilitati-poate-invata-copilul-cel-mai-bine-de-la-el-2_52359600.jpg)

FOTO: freepik.com @pressfoto

1. Aruncarea mingii. Începeți simplu, aruncând niște firimituri de pâine la porumbei în parc. Coordonarea este o abilitate care se dezvoltă în timp, dar un tată răbdător face ca aruncarea să fie distractivă și plină de amuzament.

2. Lupta în siguranță. Lupta cu tatăl este o parte esențială a dezvoltării copilului. Tații îi ajută pe copii să învețe să stabilească limite, să respecte pe ceilalți și să înțeleagă când este momentul să se oprească.

3. „Îmi cer scuze!”. Toată lumea greșește, inclusiv tații. Prin exemplul lor, tatăl poate arăta cum să-ți asumi responsabilitatea pentru acțiunile tale și cum să recunoști modul în care greșelile pot afecta pe ceilalți. Tații sunt modele esențiale pentru învățarea abilităților sociale la copiii mici.

4. Recunoașterea simbolurilor. Fie că este vorba de echipe sportive, embleme auto sau logo-uri de marcă, simbolurile sunt fundamentale pentru alfabetizarea timpurie și dezvoltarea abilităților de citire. Ajutându-i pe copii să recunoască simbolurile, tatăl le pune bazele pentru identificarea ulterioară a literelor și cuvintelor. 

5. Jucați cărți. Desigur, copiii mici nu vor juca poker, dar cărțile pot fi o modalitate distractivă prin care tatăl poate introduce abilitățile timpurii de matematică și recunoașterea modelelor. Sortați cărțile după culori. Discutați despre cărți mari și mici. Jocurile simple îi pot ajuta pe copii să învețe despre corectitudine și cum să piardă (sau să câștige) cu grație.

6. Mersul pe bicicletă. Este un drept al oricărui tată să învețe copiii să se echilibreze și să coordoneze mișcarea pedalelor stânga-dreapta. Acestea sunt abilități fundamentale de învățare, dar nu te aștepta la rezultate imediate... un tată răbdător știe că este nevoie de timp și multă practică!

7. Ascultă. Copiii doresc să fie auziți. Chiar și atunci când îți testează limitele, găsește timp să asculți cu adevărat ceea ce copilul tău are de spus. O comunicare eficientă se bazează pe dezvoltarea abilităților de ascultare, care susțin înțelegerea lecturii și dezvoltarea socio-emoțională.

8. Gătitul împreună. Puteți face un sandwich sau puteți pune unt de arahide pe mere. Indiferent dacă este vorba despre o simplă felie de brânză sau un clasic sandwich, chiar și cel mai mic bucătar poate învăța ceva de la tată. Acele degete mici învață importanța autosuficienței și responsabilității (poți lăsa copilul să șteargă masa după ce termină!).

9. Spune o glumă (bună). A face pe alții să râdă și să se simtă confortabil sunt abilități sociale vitale. Copiii mici pot dezvolta încredere în sine atunci când interacționează cu ceilalți (încurajează-i să facă contact vizual). Începe cu glume simple și stupide, precum „Unde își țin urșii polari banii? Într-un banc de zăpadă!”

10. Folosește uneltele. Tații știu că mâinile mici pot învăța să folosească șurubelnița și ciocanul în siguranță. Desigur, este nevoie de multă răbdare și supraveghere, dar abilitățile motorii fine și vizual-spațiale pe care copiii le dobândesc prin utilizarea uneltelor sunt de neprețuit!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: copil  parenting  parinti si pitici  tata 

Articole similare


Cele mai noi articole

Ce este Sunshine Guilt și cum să o gestionezi la adolescenți

Sunshine Guilt (sau „vinovăția soarelui”) este un...


Top citite
Primii născuți din 2025 Nume clasice și inedite pentru băieți și fete / FOTO: freepik.com@EyeEm

Primii născuți din 2025: Nume clasice și inedite pentru băieți și fete

Lecții vechi, dar valoroase, pe care părinții încă le predau copiilor lor / FOTO: freepik.com@prostooleh

Lecții vechi, dar valoroase, pe care părinții încă le predau copiilor lor

Foto: Freepik@freepik

Poți să spui „nu știu” copiilor? Sfatul specialiștilor

Foto: Freepik@standret

Sacrificiile necunoscute ale copiilor pentru fericirea părinților, potivit psihologului Andreea Șipoteanu Constantinescu

pixel