Acestea sunt cele două alimente preferate ale copiilor pentru pachețelul de la școală
Data publicării:
Un nou sondaj confirmă că gustarea preferată pentru zilele de școală ale copiilor este o gustare a vieții.

Un nou sondaj, publicat odată cu începutul anului școlar, confirmă ceea ce știam deja – gustările preferate din pachețelul pentru școală sunt sandvișurile, în special cele cu salam sau șuncă. Cu toate acestea, noul sondajul aduce și o surpriză: a doua opțiune preferată este strâns legată de prima. 

„Cartea albă despre gustările pentru copii” este o cercetare recentă – un raport realizat de cinci autori care au analizat 176 de articole științifice, sub patronajul Asociației Spaniole a Producătorilor de Iaurt și Deserturi cu Lactate Proaspete (AEFY) – care a ajuns la concluzia că sandvișul cu șuncă/salam este gustarea preferată decopii, fie pentru pauza de prânz, fie pentru gustarea de după ore.

Acest tip de aliment, conform acestei surse, este mai popular decât biscuiții și produsele de patiserie, și mult mai preferat decât fructele și iaurtul, notează Ser Padres.

Acum, un nou sondaj, realizat de această dată de Ipsos Digital pentru Amazon Fresh, confirmă aceste rezultate, arătând că 6 din 10 familii, fie prin decizia copiilor, fie a părinților, aleg sandvișul ca primă opțiune pentru pachețelul de școală. În total, 63% dintre familiile chestionate preferă această variantă.

Citește și Pachețelul pentru școală: Idei pentru o gustare mereu diferită. Un meniu sănătos, gustos și ieftin

Un sandviș poate fi o opțiune nutrițională bună

Surpriza acestui nou sondaj constă în faptul că, deși 63% dintre gustări sunt sandvișuri, există și o opțiune sănătoasă, precum fructele, care, în „Cartea albă despre gustările pentru copii”, era mult mai puțin populară decât sucurile, prăjiturile și produsele de patiserie. Acestea din urmă sunt alimente ultra-procesate, iar unele studii sugerează că acei copii care consumă mai multe alimente ultra-procesate sunt mai predispuși la crize de furie.

Nu este clar dacă această schimbare are legătură cu faptul că sondajul Amazon Fresh a fost adresat familiilor, și nu direct copiilor, ceea ce aduce o diferență importantă: una este ce preferă copiii și alta este ce le pun părinții în pachet. Potrivit sondajului, 60% dintre familii aleg mai întâi ceea ce îi place copilului, iar abia apoi iau în considerare dacă gustarea este sănătoasă sau nu (55%).

Referitor la acest aspect, deși nu este la fel de sănătos ca fructele, un sandviș poate fi o opțiune nutrițională bună, conform Academiei Spaniole de Nutriție și Dietetică, atâta timp cât pâinea este din cereale integrale, porția este adecvată nevoilor nutriționale ale copilului, iar umplutura este sănătoasă.

Vezi și Lista alimentelor periculoase care nu vor putea fi vândute în apropierea şcolilor

Unele școli stabilesc dinainte ce tip de mâncare trebuie adusă 

Conform sondajului, după sandvișuri și fructe, la o distanță considerabilă, sucurile și prăjiturile sunt preferate de 39% și, respectiv, 35% dintre familii. Urmează băuturile cu iaurt, preferate de 33%, și iaurturile, care sunt prima alegere pentru 28% dintre familii, ca gustare în zilele de școală. Este important de reținut că știința avertizează cu privire la pericolele alimentelor nesănătoase asupra sănătății mintale a copiilor.

De asemenea, trebuie menționat că acest sondaj include și alte aspecte care influențează rezultatele. De exemplu, unele școli stabilesc dinainte ce tip de mâncare trebuie adusă. Astfel, 27% dintre respondenți afirmă că, în școala frecventată de copiii lor, există cel puțin o zi dedicată fructelor, iar 19% menționează că există un calendar pus la dispoziție de școală, care indică alimentele pe care copiii trebuie să le aducă în fiecare zi.

În plus, 26% dintre familii spun că copiii lor le cer să aducă aceeași gustare sau prânz ca și colegii lor.

Ca o curiozitate, 17% dintre familii declară că cei mici vor să participe la pregătirea gustării sau prânzului pentru școală, iar 68% dintre familii consideră că gustările și prânzurile de astăzi sunt mai sănătoase decât cele pe care le consumau ele în copilărie.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare

Fondul clasei NU este legal: Acestea sunt sancțiunile

În România, colectarea de fonduri de la părinți pentru...

Cum să-l faci pe copil să studieze singur: Sfaturi utile

Mulți părinți se confruntă cu provocarea de a-și motiva...



Cele mai noi articole

Sfaturi prețioase pentru un an școlar productiv

Școala a început de curând, astfel că este esențial să...

Medalii de excelență obținute de elevii români

Noi performanțe obținute de elevii români la olimpiade


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Foto: Freepik@freepik

Testul prăjiturii: Cum să-ți înveți copilul să reușească în viață, după metoda Standford

pixel