ACESTEA sunt greșelile pe care le fac părinții atunci când își ajută copiii să aleagă o carieră
Data publicării:
Potrivit profesorilor, este important să ascultați copiii și să analizați opțiunile care se potrivesc cel mai bine gusturilor și posibilităților lor.

Deși părinții doresc întotdeauna ce este mai bun pentru copiii lor, a-i ajuta să aleagă studiile care le vor determina viitorul profesional este uneori o decizie complicată, nu fără mari îndoieli, având în vedere gama largă de posibilități, schimbările constante din sistemul educațional și evoluția rapidă a lumii profesionale.

Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac familiile în această privință:

Gândirea că există o singură opțiune

Să crezi că universitatea este singura cale. „Cu ani în urmă, a avea o diplomă universitară dădea siguranță profesională, dar în zilele noastre, această diplomă nu este o garanție. „Mulți părinți insistă ca copiii lor să studieze pentru a obține o diplomă pentru că ei sunt blocați în lumea muncii în anii 1980.

Una dintre marile greșeli ale sistemului educațional este că părinții nu sunt capabili să vadă că lumea muncii a evoluat și că există noi cerințe. Maxima de a obține o diplomă și de a avea un loc de muncă pe viață într-o companie nu mai este valabilă”, avertizează Jaime Guijarro, șeful departamentului de orientare de la Colegio Joyfe.

Citește și „Peste 50 de licee cu profil agricol, silvic, ecologic și protecția mediului pot primi până la 650.000 de euro pentru clădiri și dotări noi”

Negarea noilor posibilități

Când te gândești că formarea profesională continuă să fie rățușca cea urâtă a sistemului de învățământ. „Există familii care refuză să le permită copiilor lor să facă o diplomă de formare profesională. Cu toate acestea, aceste studii sunt magnifice și companiile s-au implicat foarte mult în ele și, în plus, elevii fac stagii obligatorii în companii, astfel încât obțin o experiență foarte reală a lumii muncii pe care o vor găsi”, explică Jaime Guijarro.

Impunerea decizia lor copiilor

Există părinți care le impun copiilor lor ce ar trebui să studieze. Ei nu le dau de ales. Sunt părinți care vor cu orice preț ca copilul lor să urmeze o anumită profesie, fie din cauza tradiției familiale, fie din cauza prestigiului. Dacă copilul nu este convins, decizia va fi un eșec.

Alegerea unei facultăți la „modă”

Alegeți un curs de studii pentru că este la modă, chiar dacă nu vă place. Să lucrezi într-un domeniu care nu este pe placul tău nu este un lucru bun de făcut. În plus, ceea ce este la modă astăzi poate să nu mai fie la modă peste zece ani, din cauza schimbării lumii muncii.

Întoarcerea în trecut

Să le spunem direct ce ar trebui să facă sau ce am face noi acum dacă am fi în situația lor și nu am făcut la momentul respectiv. Chiar dacă vedem foarte clar”, spune profesorul Fernando Alberca, «este recomandabil să îi însoțim, să îi ajutăm să elimine mai întâi ceea ce nu vor și apoi să descopere ceea ce vor».

Nu solicitați consiliere profesională

Nu mergeți la departamentele de orientare școlară. Aceste birouri sunt alcătuite din specialiști în domeniul educației care cunosc diferitele căi către un obiectiv profesional. În plus, în majoritatea cazurilor, ei cunosc elevul, astfel încât recomandările sunt mai adaptate gusturilor, circumstanțelor și posibilităților sale viitoare.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare

Planifică eficient timpul liber al copilului: Sfaturi utile

Timpul liber al copiilor este o oportunitate valoroasă...



Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel