Acestea sunt valorilor pe care școala ar trebui să le transmită elevilor
Data publicării:
Transmiterea valorilor este esențială pentru educația oamenilor, deoarece le permite acestora să acționeze cu drepturi depline, să participe și să îmbunătățească societatea în care trăiesc.

Transmiterea valorilor este fundamentală: valorile formează și întăresc indivizii. Tocmai din acest motiv este important rolul școlii în transmiterea valorilor: școala ajută la interiorizarea învățăturilor de bază transmise de familie și oferă noi cunoștințe pentru a face față vieții prin socializare primară.

Societatea necesită un tip de educație capabil să formeze cetățeni cu capacitate deplină de a face față realității de astăzi care este foarte complexă, diversificată și în schimbare. În acest sens, este important să avem o atitudine conștientă și critică. Să vedem împreună rolul școlii în transmiterea valorilor.

Ce sunt valorile

Valorile sunt legate de experiența oamenilor și le modelează ideile, influențându-le comportamentul și condiționându-le sentimentele. Cu alte cuvinte, valorile definesc gândurile oamenilor și modul în care își doresc să-și trăiască viața și să împărtășească experiențele pe care le au cu ceilalți.

Rolul școlii în transmiterea valorilor

Este de subliniat faptul că valorile trebuie să fie prezente în toate intervențiile sociale și educaționale pentru a garanta educația integrală a oamenilor.

Actuala lege pentru îmbunătățirea calității educației vorbește despre elemente transversale și despre tratarea transversală a educației pentru valori. Această lege cuprinde principalele teme care ar trebui să includă educația valorică adecvată și se concentrează pe rolul școlii în transmiterea valorilor.

Transmiterea valorilor morale și civice

Educația morală și civică este acea parte a educației legată de conceptul de „democrație” și de promovarea valorilor acesteia. O educație morală și civică adecvată trebuie să plece de la cunoașterea sistemului social pe care se bazează, a drepturilor și îndatoririlor cetățenilor și a conceptului de cetățenie însuși.

Pe de altă parte, învățarea să nu discriminăm oamenii pe baza originilor, rasei, sexului sau ideologiei lor va sta la baza acestei abordări. Aceasta înseamnă că aspecte precum participarea, educația pentru pace și non-conflict, cooperarea și munca în grup trebuie considerate principii fundamentale.

2. Fotografie... (pexels-tima-miroshnichenko-5427648_68061000.jpg)

Fotografie de la Tima Miroshnichenko/ Pexels

Transmiterea valorilor de egalitate

Este o educație care vizează contemplarea diferențelor ca parte a unei realități bogate și eterogene și nu ca formă de discriminare. În acest sens, va fi fundamental să învățăm să distingem între identitatea sexuală și identitatea de gen și între diferențele biologice. De asemenea, între rolurile de gen și roluri sociale.

Transmiterea valorilor ecologiste

După cum am spus de mai multe ori în alte articole, a ajuta oamenii să dobândească conștientizare și sensibilitate față de mediu este una dintre valorile fundamentale care trebuie împărtășite copiilor de la o vârstă fragedă. Aceștia trebuie învățați să fie responsabili față de mediu, prin practici zilnice și obiceiuri specifice legate de reciclare, reutilizare și reducerea deșeurilor, precum și îngrijirea și economisirea apei și a energiei.

Educație sanitară

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că sănătatea este o „stare de bunăstare completă fizică, mentală și socială” : acesta este un concept mai larg de sănătate decât simpla absență a bolii.

De exemplu, educația pentru sănătate promovează valori precum prevenirea bolilor prin adoptarea de comportamente sănătoase și schimbarea obiceiurilor negative de sănătate. Școala trebuie să promoveze valorile legate de alimentația corectă și practicarea sportului

Educație rutieră

Viața însăși este una dintre principalele valori de respectat și școala are obligația de a promova atitudini de îngrijire și respect față de ea. Prevenirea accidentelor rutiere, cunoașterea codului rutier și promovarea utilizării raționale a vehiculelor și transportului public fac parte din educația rutieră.

Educație pentru consum responsabil

Adoptă obiceiuri durabile și atitudini conștiente și critice atunci când achiziționează și consumă produse și servicii, alegându-le pe cele care au cel mai mic impact asupra mediului: aceste valori ar trebui promovate de școală. Mai mult, trebuie să conștientizăm necesitatea evitării consumerismului și să informăm despre existența rețelelor comerciale și a companiilor care dezvoltă comerț echitabil și garantează condiții demne de muncă pentru angajații lor.

Educație antreprenorială

Sunt toate acele valori legate de motivație și de capacitatea personală – independent sau în cadrul unei organizații sau companie – de a identifica oportunități și de a lupta pentru ele. Este vorba despre dezvoltarea unei abilități care îți permite să pui idei în practică, să acționezi cu creativitate, flexibilitate și să te bazezi pe intuiție.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel