Ajută-i pe adolescenți să-și exprime emoțiile: Iată o listă cu activități de exprimare emoțională
Data publicării:
Educația emoțională ar trebui considerată o materie obligatorie. Emoțiile trebuie să fie exprimate încă din copilărie, dar când ajungi la adolescență, devine și mai important ca emoțiile să fie conștientizate și extreriorizate în mod corect. Din acest motiv, vom explica câteva activități de exprimare emoțională pentru adolescenți.

Exprimarea emoțională în adolescență capătă o mare importanță. Dacă nu sunt instruiți corespunzător, tinerii pot avea probleme emoționale serioase atât la acea vârstă, cât și mai târziu. Inteligența emoțională este fundamentală în viața oricărei persoane pentru a îmbunătăți sănătatea mintală și performanța, fie la nivel personal, la studii sau la nivel profesional.

Când vorbim despre expresia emoțională, împreună cu inteligența emoțională, ne referim la ea ca fiind capacitatea de a identifica, înțelege și gestiona emoțiile, atât ale propriei cât și ale celorlalți. Acest lucru ar trebui să fie aplicabil în orice domeniu al vieții.

De ce unii adolescenți au dificultăți?

Nu este o noutate că unii adolescenți pot avea dificultăți în a-și exprima emoțiile în mod corespunzător. Tinerii trebuie să știe că nu trebuie să judece emoțiile, ci pur și simplu să le observe și să le simtă. Numai așa le vor putea identifica ulterior. De aceea este foarte important să faci activități cu ei, astfel încât să reflecteze asupra emoțiilor lor și astfel să își poată dezvolta o bună inteligență emoțională.

Activități pentru a lucra la exprimarea emoțională

Educația emoțională ar trebui considerată o materie obligatorie în toate centrele de învățământ. Chiar dacă nu este cazul, realitatea este că elevii inteligenți emoțional vor avea o stare de bine mai bună și o personalitate mult mai puternică. Acest lucru i-ar ajuta chiar să dezvolte o bună rezistență în viitor.

Pentru toate acestea, vă vom explica câteva activități astfel încât să puteți lucra cu copiii sau elevii dvs. și, în acest fel, să își poată gestiona mai bine exprimarea emoțională și să găsească răspunsurile în emoțiile lor.

2. Fotografie... (pexels-karolina-grabowska-6957233_78489500.jpg)

Foto: Karolina Grabowska/ Pexels

1. Scrierea într-un jurnal: activitate de exprimare emoțională

Păstrarea unui jurnal este o activitate ideală pentru acei adolescenți cărora le place să scrie. Astfel ei vor putea să-și noteze experiențele și să vadă obiectiv ce li s-a întâmplat și cum s-au simțit în legătură cu acel lucru. Această practică va servi și ca ușurare emoțională.

2. Pauze emoționale în momente de tensiune

Cu priceperea emoțională a adolescenților, este normal, ca părinți, să simțiți că poate fi un domeniu dificil de navigat. În acest sens, este necesar ca aceștia să învețe să înțeleagă când sunt pe cale să explodeze emoțional. În acest fel, înainte de a se întâmpla acest lucru, ei pot lua o pauză emoțională de la ceea ce li se întâmplă.

Această pauză emoțională poate fi dată în diverse opțiuni. De exemplu, retragerea de la locul conflictului, închiderea ochilor și respirația pentru câteva secunde , notarea ce simțiți, o plimbare sau pur și simplu plânsul. După aceea, va trebui să ne gândim cum să rezolvăm în continuare această situație.

3. Fotografie... (pexels-karolina-grabowska-6957154_35214100.jpg)

Foto: Karolina Grabowska/ Pexels

3. Scrie o scrisoare

Când adolescenții au un conflict emoțional cu o persoană, scrierea unei scrisori va deveni un instrument excelent. Poate fi o scrisoare simbolică, doar pentru a pune ordine în minte înainte de conflict sau o scrisoare de oferit acelei persoane care este importantă pentru ei, dacă persoana cu care au conflictul nu este aproape fizic, este și o modalitate de a se conecta cu ea și de a lucra la emoțiile pe care le generează în ei.

4. Pune întrebări și răspunde cu vocabular emoțional

Este esențial ca adolescenții să învețe să dea cuvinte și nume a ceea ce simt. În acest sens, ei trebuie să identifice emoția care ne face să simțim o experiență specifică și, în acest fel, să poată descrie senzațiile și să ajungă mai ușor la cauza principală. Acest lucru le va permite să se ocupe mai bine de ceea ce li se întâmplă și să caute soluții.

5. Activități de exprimare emoțională: transformarea criticii în cuvinte constructive

Învățarea adolescenților să transforme critica în cuvinte constructive este esențială. În acest fel, nu vor lua lucrurile prea personal. Pentru a face acest lucru, ei trebuie să învețe să răspundă la aceste întrebări atunci când primesc critici: ce pot învăța din acele cuvinte? Sau cum mă pot ajuta aceste cuvinte să mă îmbunătățesc?

Cum să fii un model bun de exprimare emoțională

Desigur, ca părinți, este esențial să fim un bun exemplu de exprimare emoțională. Doar așa vor învăța adolescenții să aibă un management bun în acest sens. Dacă ești cineva care țipă sau îți blochează emoțiile, ce crezi că vor învăța copiii tăi? Fiți un model pentru copiii dvs. adolescenți.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Adolescenti

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel