10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi
Zahărul la copii, atunci când este introdus în exces, crește riscul de a contracta unele boli grave, care pot deveni incurabile în timp.
Zahărul, dacă este luat dincolo de limite, dăunează oaselor și dinților și este una dintre principalele cauze ale obezității și diabetului infantil.
În plus, cercetătorii au demonstrat recent corelația dintre aportul excesiv de zahăr la copii și problemele hepatice și de risc cardiovascular.
Tabloul care se desprinde este așadar foarte îngrijorător pentru sănătate și dacă ne gândim că zahărul are un efect de dependență atât asupra corpului, cât și asupra minții, este bine să învățăm încă din copilărie să-i limităm aportul, fără a-l elimina totuși complet ca sursă de energie.
Întrebarea pe care tot mai mulți părinți o pun, este dacă consumul de zahăr în mod declanșează crește hiperctivitatea la copii.
Deși dulciurile și alimentele care conțin mult zahăr nu sunt recomandate copiilor din cauza efectelor negative ale acestei substanțe, părinții nu ar trebui să-și facă griji în privința hiperactivității copiilor. Hiperactivitatea nu este o consecință a consumului de zahăr. Este vorba doar de un mit care continuă să persiste nu doar printre părinți, ci și printre medici.
Studiile au demonstrat că zahărul nu are acest efect de care se tem atât de mult părinții. O meta-analiză publicată în 2012 care a vizat rolul dietelor alimentare asupra ADHD a evaluat și studiile realizate asupra legăturii dintre consumul de zahăr și hiperactivitatea la copii.
Concluzia acestor studii a fost că zahărul nu afectează comportamentul sau performanța cognitivă la copii, însă un consum zilnic de zahăr pe termen lung a corelat cu durata agresivității.
O echipă de cercetători s-a întrebat dacă nu cumva așteptările părinților sunt cele care îi determină să creadă că modificarea comportamentului copilului are loc după ce acesta consumă ceva dulce. 35 de copiii între 5 și 7 ani și mamele lor au participat la un studiu care și-a propus să testeze această ipoteză.
Participanții au fost împărțiți în două grupuri – unui grup de mame i s-a spus că li s-a dat copiilor să consume dulciuri, iar celuilalt i s-a spus că micuții nu au consumat alimente cu zahăr. În realitate niciun copil nu le-a consumat.
Însă mamele care au crezut că băieții lor au consumat zahăr au descris comportamentul lor ca fiind mult mai agitat și mai activ decât au făcut-o celelalte mame.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...