Adevărat sau Fals: Zahărul îi face pe copii hiperactivi
Data actualizării:
Data publicării:
Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici
Consumul excesiv de alimente bogate în zahăr de către copii este, din păcate, un obicei larg răspândit în țările dezvoltate, în ciuda faptului că este foarte descurajat de nutriționiști și pediatri.

Zahărul la copii, atunci când este introdus în exces, crește riscul de a contracta unele boli grave, care pot deveni incurabile în timp.

Zahărul, dacă este luat dincolo de limite, dăunează oaselor și dinților și este una dintre principalele cauze ale obezității și diabetului infantil.

În plus, cercetătorii au demonstrat recent corelația dintre aportul excesiv de zahăr la copii și problemele hepatice și  de risc cardiovascular.

Tabloul care se desprinde este așadar foarte îngrijorător pentru sănătate și dacă ne gândim că zahărul are  un efect de dependență atât asupra corpului, cât și asupra minții, este bine să învățăm încă din copilărie să-i limităm aportul, fără a-l elimina totuși complet ca sursă de energie.

Întrebarea pe care tot mai mulți părinți o pun, este dacă consumul de zahăr în mod declanșează crește hiperctivitatea la copii.

Răspuns: FALS

Deși dulciurile și alimentele care conțin mult zahăr nu sunt recomandate copiilor din cauza efectelor negative ale acestei substanțe, părinții nu ar trebui să-și facă griji în privința hiperactivității copiilor. Hiperactivitatea nu este o consecință a consumului de zahăr. Este vorba doar de un mit care continuă să persiste nu doar printre părinți, ci și printre medici.

Studiile au demonstrat că zahărul nu are acest efect de care se tem atât de mult părinții. O meta-analiză publicată în 2012 care a vizat rolul dietelor alimentare asupra ADHD a evaluat și studiile realizate asupra legăturii dintre consumul de zahăr și hiperactivitatea la copii.

Concluzia acestor studii a fost că zahărul nu afectează comportamentul sau performanța cognitivă la copii, însă un consum zilnic de zahăr pe termen lung a corelat cu durata agresivității.

O echipă de cercetători s-a întrebat dacă nu cumva așteptările părinților sunt cele care îi determină să creadă că modificarea comportamentului copilului are loc după ce acesta consumă ceva dulce. 35 de copiii între 5 și 7 ani și mamele lor au participat la un studiu care și-a propus să testeze această ipoteză.

Participanții au fost împărțiți în două grupuri – unui grup de mame i s-a spus că li s-a dat copiilor să consume dulciuri, iar celuilalt i s-a spus că micuții nu au consumat alimente cu zahăr. În realitate niciun copil nu le-a consumat.

Însă mamele care au crezut că băieții lor au consumat zahăr au descris comportamentul lor ca fiind mult mai agitat și mai activ decât au făcut-o celelalte mame.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Tagurile articolului: copii  dulciuri  hiperactivitae  zahrar 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

„Prima oră după școală ar trebui să fie una sacră!” Iată ce ar trebui să faci (și ce să NU faci niciodată) în acest moment critic din ziua copilului tău

Ministrul Daniel David anunță limite clare pentru temele elevilor: Câte ore pe zi ar trebui să petreacă copiii din școlile primare, gimnaziale și liceale făcând teme?

„Haideți să fim și noi cinstiți până la capăt!” Ministrul Educației, despre explozia testărilor la clasa a V-a: „NU sunt de acord cu examenele de selecție dure în cadrul învățământului obligatoriu!”

Mariana Badea, despre ce ar schimba dacă ar fi iar la catedră: „Profesorii”

pixel