ADHD. Cine are un risc mai mare în clasă: cel mai mic sau cel mai mare copil? Concluzii dintr-un studiu pe un milion de copii
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
În cadrul aceleiași clase, unii copii sunt mai expuși riscului de a dezvolta tulburarea de deficit de atenție cu sau fără hiperactivitate (ADHD) decât alții.

Expunerea la substanțe toxice, carențele nutriționale sau lipsa sprijinului emoțional sunt factori de risc cunoscuți pentru ADHD, alături de predispoziția genetică. Însă un nou studiu științific aduce în discuție un alt element important: luna nașterii copilului.

Cercetarea arată că, în cadrul aceleiași clase, copiii născuți în lunile de la finalul anului, precum octombrie, noiembrie sau decembrie, au un risc mai mare de a fi diagnosticați cu ADHD și de a se confrunta cu alte probleme de sănătate mintală, comparativ cu colegii lor născuți la începutul anului.

Această tendință a fost observată atât în rândul băieților, cât și al fetelor, indiferent dacă aceștia s-au născut la termen sau prematur.

CITEȘTE ȘI „Tot mai mulți copii suferă de autism, ADHD și depresie!” Avertismentul unui psihiatru de top: „Tulburările de neurodezvoltare explodează în rândul celor mici”

Efectul vârstei relative: De ce copiii născuți la începutul anului au un avantaj vizibil

SURSA FOTO: freepik.com @Wavebreak Media

Peste un milion de copii norvegieni, cu vârste între 4 și 17 ani, născuți între 1991 și 2021, au fost urmăriți de cercetători pentru a analiza ceea ce în limbaj științific se numește „efectul vârstei relative”.

Mai exact, oamenii de știință au vrut să afle dacă luna nașterii influențează riscul de a primi un diagnostic de tulburare mintală.

„Rezultatele noastre arată că elevii mai tineri dintr-o clasă sunt diagnosticați mai frecvent cu tulburări psihice decât colegii lor mai mari ca vârstă”, a declarat Christine Strand Bachmann, coautoare a studiului, într-un comunicat de presă, conform parents.fr. „Acest lucru este vizibil în special în cazul ADHD-ului, unde am constatat o creștere a incidenței cuprinsă între 20% și 80% în rândul copiilor mai mici din clasă”.

Fetițele născute prematur, un risc și mai mare

Studiul a identificat același tipar și în cazul altor tulburări neuropsihiatrice, precum întârzierile de vorbire sau cele motorii. În plus, cercetătorii au descoperit un risc crescut în mod special pentru fetele născute prematur.

Acestea au șanse mai mari de a primi un diagnostic de tulburare emoțională (precum depresie, anxietate sau tulburări de adaptare) dacă s-au născut spre finalul anului, comparativ cu cele născute în primele luni ale anului.

Ce soluții propun cercetătorii

Concluziile studiului sugerează necesitatea unei regândiri a sistemului educațional.

Printre propunerile cercetătorilor se numără flexibilizarea datei de începere a școlii, în funcție de nivelul de dezvoltare al copilului, sau oferirea unui sprijin suplimentar celor mai mici din clasă.

Totuși, punerea în aplicare a acestor măsuri este dificilă, având în vedere lipsa resurselor umane din sistemul național de educație.

VEZI ȘI:

Tăcerea în clasă: disciplină sau problemă ascunsă? Semnele care ar trebui să-i alarmeze pe profesori

Cinci indicii pentru a nu confunda ADHD-ul cu abilitățile înalte: Ce trebuie să observe urgent orice părinte

„Copilul meu face greșeli de neînțeles la școală... ce-i cu el?” Logoped: „Nu este leneș și nici neatent! Părinții și profesorii ignoră această problemă”

Înțelege mai bine comportamentele de tip „Nu vreau”, „Nu pot” și „Nu știu” ale copilului tău: Un neurolog oferă tehnici educaționale pentru a-l ajuta



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Profesorii spun care sunt semnele clare că un copil e crescut bine de părinți: Comportamentele care arată educația de acasă

Daniel David, anunț de ultimă oră pentru toți profesorii: „Valoare la plata cu ora se schimbă!”

Ministrul Educației: „Oamenii care stau sunt plătiți pentru opt ore, nu sunt plătiți pentru 3,6 ore. Sunt plătiți pentru 40 de ore, nu pentru 18”

„Profesorii lucrează doar 8-9 luni pe an”: Un învățător dovedește cu cifre că dascălii lucrează mai mult decât angajații full-time și primesc mult prea puțin în schimb

pixel