Adolescenți fragili? Iată o listă de filme care îi va ajuta să crească
Data publicării:
Personajele TV ca instrumente de creștere: adolescenții fragili și serialele TV pot fi o combinație câștigătoare pentru a face față provocărilor de creștere.

Mamele noastre le-au numit telenovele, apoi au devenit seriale TV și astăzi copiii (dar nu numai ei) sunt pasionați de protagoniștii serialelor, distribuite mai ales pe principalele platforme de streaming. De ce ne plac atât de mult aceste produse? Cu siguranță, acestea sunt intrigi convingătoare, intrigi menite să-l țină pe spectator lipit de ecran, așteptând ca evenimentele să se dezvolte.

Nu lipsesc efectele speciale sau actori celebri care să facă o ficțiune „mitică”. Există identificarea, acel sentiment apropiat de caracterul sau destinul unui anumit personaj. Acest lucru se întâmplă întotdeauna, dar în special cei mai tineri sunt atrași de această perspectivă, poate fără să acorde prea multă atenție. 

La ce ne referim când vorbim despre adolescenți fragili?

Adolescența este o fază complexă de dezvoltare caracterizată de provocări evolutive care, pe de o parte, pot reprezenta oportunități prețioase pentru copii, pe de altă parte pot evolua către probleme critice sau o oprire a procesului de creștere psihică.

2. Fotografie... (pexels-cottonbro-studio-4009402_86164700.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

Fragilitatea este inerentă acestei etape de dezvoltare, deoarece adolescența este caracterizată de schimbări importante (dezvoltarea creierului, maturizarea corpului, dezvoltarea psihologică și emoțională), la fel cum această eră este fragilă din punct de vedere al factorilor de risc educațional, social și emoțional, al familiei și al mediului.

Poveștile care îi fascinează pe adolescenți au puterea de a-i face să se gândească la ei înșiși și la felul lor de a relaționa. În comparație cu un film, un serial reușește să caracterizeze mai pe deplin personajele, care cu identitățile lor reușesc să facă rezonanță emoțiilor și gândurilor în copiii care îi urmăresc.

Implicarea în serial, identificarea cu protagoniștii săi îi ajută pe copii să se observe exploatând capacitatea de auto-reflecție, o competență emergentă în această fază de dezvoltare.

Seriale pentru adolescenți fragili

- Stranger Things

Youtube video image

- Breaking Bad,

- Sea Outside,

- Lucifer,

- The Crown,

- La Casa de Papel,

- Summer in Your Eyes,

- Peaky Blinders,

- The Good Doctor,

- Resident Alien.

Serialul, precum și filmele, în cadrul unui parcurs terapeutic poate fi un adevărat instrument de lucru pentru recunoașterea, articularea și procesarea temelor și emoțiilor critice care sunt mai ușor de explorat prin metafora filmică și identificarea personajelor din ea reprezentate.

Îi putem întreba ce personaj preferă, care sunt caracteristicile lui și îi putem pune să ne spună cel mai captivant și mai semnificativ episod.

Ascultându-le povestea ne-am putea da seama că ei nu ne spun nouă ceva, ci își spun singuri: fiecare va selecta conținuturi și aspecte congruente cu propria sa structură de funcționare emoțională și interpersonală și va da centralitate emoțiilor asupra cărora trebuie să se „antreneze”, adică emoțiile pe care le simt sunt cele mai critice și simte că trebuie să învețe să le stăpânească.

Alte filme populare pentru adolescenți

The Perks of Being a Wallflower (2012) - O adaptare sensibilă a romanului lui Stephen Chbosky despre un adolescent introvertit care navighează prin liceu și relații complicate.

The Fault in Our Stars (2014) - O poveste emoționantă despre dragoste și viață, bazată pe romanul lui John Green, care explorează relația dintre doi adolescenți cu cancer.

Lady Bird (2017) - O dramă comedie despre relația tumultoasă dintre o adolescentă și mama ei, în timp ce navighează prin ultimul an de liceu.

To All the Boys I've Loved Before (2018) - O comedie romantică ușoară bazată pe romanul cu același nume, despre o adolescentă care își confruntă trecutul romantic atunci când scrisorile sale se află în posesia celor către care le-a scris.

Love, Simon (2018) - O comedie romantică care urmărește povestea unui adolescent gay care își descoperă și își acceptă identitatea sexuală, în timp ce încearcă să își păstreze secretul în fața familiei și prietenilor.

Eighth Grade (2018) - O dramă care explorează anxietatea și incertitudinea adolescenței prin ochii unei fete de 13 ani în ultima ei săptămână de liceu.

Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018) - O animație uimitoare care aduce o nouă perspectivă asupra universului Spider-Man, cu accent pe un adolescent din Brooklyn care devine unul dintre mulțimile de Spider-Man.

The Hate U Give (2018) - Bazat pe romanul lui Angie Thomas, acest film explorează problemele de rasă și injustiția socială din perspectiva unei adolescente care devine martor la un incident de împușcare al unui prieten de culoare.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Adolescenti

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel