Ce este Sunshine Guilt și cum să o gestionezi la adolescenți
Sunshine Guilt (sau „vinovăția soarelui”) este un...
Zilnic, adolescenții sunt bombardați cu reclamele jocurilor de noroc rulate la TV sau pe social media, ba chiar la competiții sportive de anvergură.
Dacă pentru cele două vicii, tutun și alcool, au fost emise reglementări legislative în ceea ce privește publicitatea lor, iată că pentru jocurile de noroc, care promit câștiguri fabuloase în milisecunde, nu s-a găsit încă o formă legală pentru a reglementa difuzarea acestor reclame.
Așadar haideți să vedem ce ne rămâne de făcut pentru a gestiona cât mai bine situația și a evita pe cât mai mult posibil ca adolescenții să cadă pradă dependenței și viciului jocurilor de noroc.
Este din ce în ce mai ușor să pariezi și tinerii riscă să cadă din ce în ce mai ușor în capcana pariurilor ușoare. Datele privind dependența tinerilor de jocurile de noroc sunt alarmante și părinții, cât și profesorii sunt adesea incapabili să recunoască semnalele trimise de tinerii aflați în pericol.
Dependența de jocuri de noroc derivă dintr-o interacțiune complexă între factori biologici, psihologici și de mediu care variază de la persoană la persoană.
Din punct de vedere biologic, la jucători circuitele creierului care ghidează comportamentul suferă un fel de ' înșelăciune, începând să răspundă de parcă acțiunea jocului ar fi necesară supraviețuirii.
Trăsătura psihologică care predispune cel mai mult la dezvoltarea dependențelor este slaba capacitate de autocontrol (trăsătură distinctivă a adolescenței), în timp ce principalii factori de risc sunt reprezentați de contextul socio-economic în care trăiesc copiii.
Familia este esențială să capteze toate semnele care indică o posibilă dependență. Printre acestea, enumerăm:
- Interes continuu pentru jocurile de noroc, capacitatea redusă de a controla timpul dedicat acestei ocupații, lipsa de interes pentru studii și alte activități recreative, scăderea performanței școlare, absențe frecvente nejustificate, anxietate, iritabilitate, atitudini agresive nemotivate, tulburări de somn și apariția unor comportamente considerate până acum neobișnuite, cum ar fi minciuna repetată sau furtul din casă.
Pentru a aborda problema, părinții și profesorii vor trebui să informeze și să conștientizeze copiii asupra fenomenului, ajutându-i să înțeleagă pericolele, chiar foarte grave, ale dependenței, dar fără a folosi tonuri prohibiționiste și judecăți.
Va fi apoi necesar să se țină sub control comportamentul tinerilor cel mai expuși riscului și, în cele mai critice situații, să se inițieze intervenții terapeutice specifice (cum ar fi, de exemplu, cursuri individuale de psihoterapie).
În plus, pentru a te proteja de riscurile jocurilor de noroc, există câteva reguli de comportament de urmat, cum ar fi: evită sălile de joc sau situațiile de risc (însoțirea prietenilor dependenți de joc și imitarea atitudinii acestora).
În procesul terapeutic, pot fi prescrise și medicamente, cum ar fi antidepresivele de nouă generație, sau care stabilizează starea de spirit, cum ar fi litiul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sunshine Guilt (sau „vinovăția soarelui”) este un...
Copiii hiperactivi, cei care...
Sunshine Guilt (sau „vinovăția soarelui”) este un...
Educarea este o artă, o...
Pot copiii să se implice în...