Ai un copil de 3 ani și îl înveți să numere? Greșești. Psihoterapeut Cristina Gemănaru: Mai bine învață-l acest lucru
Data publicării:
Într-o lume în care presiunea de a excela devreme este tot mai mare, mulți părinți se simt obligați să-și învețe copiii să numere, să citească și să scrie cât mai devreme posibil.

Dacă ai un copil de 3 ani și te concentrezi deja pe învățarea numerelor, s-ar putea să te gândești că faci ceea ce trebuie pentru viitorul lui academic. Însă, realitatea este că, la această vârstă, există alte aspecte mult mai importante pentru dezvoltarea sa pe care ar trebui să le ai în vedere.

Despre unul dintre aceste aspecte a vorbit și psihoterapeutul Cristina Gemănaru într-un video postat pe pagina sa de socializare:

”Renunță să îți înveți copilul doar cifre. Să știi ca este mai important, de exemplu, să îl înveți poziții spațiale de tipul: în/ pe/ sub/ peste. Nu-l mai învăța mecanic la 3 ani să știe să numere de la 1 la 10 și să recite aceste numere ca pe o poezie. Învață-l pozițiile spațiale pentru că sunt de folos și astfel reușește să înțeleagă spațiul în care trăiește. Începe cu cele de bază: în și pe. De exemplu: Punem în cutie, Punem pe masă. Continuă cu cele care reprezintă ordinea: în față, în spate. De exeplu: Pune cutia în fața ursului. Pune cutia în spatele ursului sau Pune ursul la mijloc. Dacă copilul le-a înțeles pe acestea două, poți continua cu cele raportate la propria persoană. De exemplu: Așează ursul în fața ta sau Pune ursul în spatele tău”, a sfătuit psihoterapeutul Cristina Gemănaru.

Pericolele învățării premature a numerelor

Concentrarea excesivă pe învățarea numerelor la o vârstă prea fragedă poate avea mai multe consecințe negative asupra dezvoltării copilului tău.

Învățarea forțată poate genera stres și anxietate, deoarece copilul poate percepe aceste activități ca pe o presiune din partea părinților. În loc să fie o activitate plăcută, număratul poate deveni o sarcină stresantă.

2. Fotografie... (pexels-mikhail-nilov-8923571_42606100.jpg)

Fotografie de la Mikhail Nilov/ Pexels

Dacă accentul este pus prea devreme pe abilități academice, copilul poate pierde oportunități de a-și dezvolta creativitatea și imaginația, care sunt esențiale pentru rezolvarea problemelor și gândirea critică pe termen lung.

Nevoia de a satisface așteptările: Copilul ar putea începe să se simtă obligat să îndeplinească așteptările părinților, ceea ce poate duce la o scădere a încrederii în sine și la evitarea riscurilor sau a provocărilor care sunt esențiale pentru învățare.

Dezvoltarea cognitivă la 3 ani: Ce este realmente important potrivit specialiștilor?

La vârsta de 3 ani, creierul copilului tău se află într-o perioadă de dezvoltare rapidă și, mai ales, în ceea ce privește abilitățile emoționale, sociale și motorii. În această etapă, învățarea prin joc și experiențe senzoriale este mult mai benefică decât forțarea învățării numerelor sau a altor concepte academice.

1. Abilități sociale: Copilul începe să-și dezvolte relațiile sociale, învață cum să interacționeze cu ceilalți copii și cu adulții și cum să își gestioneze emoțiile.

3. Fotografie... (pexels-yankrukov-8613121_23018400.jpg)

Fotografie de la Mikhail Nilov/ Pexels

2. Dezvoltarea motorie: La această vârstă, copiii își perfecționează abilitățile motorii fine și grosiere, cum ar fi săriturile, alergatul sau manipularea obiectelor mici.

3. Explorarea și creativitatea: Copiii de 3 ani sunt extrem de curioși și învață cel mai bine explorând mediul înconjurător, inventând jocuri și implicându-se în activități creative.

În concluzie...

În loc să te grăbești să îți înveți copilul de 3 ani să numere, concentrează-te pe activități care să îi sprijine dezvoltarea emoțională, socială și creativă.

Învățarea numerelor va veni natural, la timpul potrivit, dar pentru a crește un copil echilibrat și fericit, este esențial să îl lași să se bucure de copilărie și de jocurile care îi dezvoltă mintea și corpul.

Amintește-ți că fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare și că cel mai important lucru este să-l susții cu dragoste și înțelegere în această călătorie.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!”

pixel