Ajută-ți copiii să aibă un somn liniștit cu aceste 4 tehnici de meditație ghidată
Data publicării:
Meditația ghidată pentru copii nu trebuie să fie complicată, extinsă sau formală. De fapt, practicile pot fi aplicate cu o abordare creativă și distractivă pentru a face această experiență atractivă și benefică pentru cei mici, mai ales înainte de culcare.

Încorporarea elementelor distractive, precum personaje drăguțe, povești imaginative sau jocuri simple, le va permite să se angajeze în exerciții într-un mod mai autentic și mai spontan. Luați notă de aceste idei!

Nu ne putem aștepta ca copiii să se relaxeze singuri sau să devină interesați să urmeze instrucțiuni plictisitoare și serioase. Cheia este să aplici tehnici distractive și, crede-mă, nu este atât de greu pe cât pare! Adesea, doar adăugarea unui joc simplu sau a spune o scurtă poveste cu personaje animate este suficientă pentru a le stârni entuziasmul.

1. Tehnica Koeppen

Aceasta este o adaptare a metodei de relaxare Jacobson pe care noi adulții o folosim de obicei. În loc de instrucțiuni convenționale, serioase, tehnica Koeppen include jocuri și imaginație și este ideală pentru ca copiii să învețe să-și recunoască propriul corp. Prin instrucțiuni simple și atractive îi ajutăm pe copii să se contracte și să își relaxeze mușchii.

Exercițiul 1: „Imaginați-vă că țineți o lămâie în mână. Strângeți-o tare pentru a extrage tot sucul. Simți-ți mușchii încordați în timp ce faci asta. Deschide încet mâna și prefă-te că eliberezi lămâia. Acum faceți același lucru cu cealaltă mână.

Exercițiul2: „Acum ești o pisică leneșă care se întinde după un pui de somn. Întindeți picioarele din față (brațele) deasupra capului și aduceți-le înapoi pentru a vă întinde umerii. Apoi eliberează-te pentru a te relaxa.

2. Fotografie... (pexels-olly-3768879_28012600.jpg)

Fotografie de la Andrea Piacquadio/ Pexels

2. Meditație ghidată: tehnica balonului

Tehnica  balonului este ideală pentru a-i introduce pe copii în practica respirației conștiente și, în acest fel, pentru a-i ajuta să se calmeze și să reducă stresul înainte de culcare.

Îi poți spune să-și imagineze că are un balon în burtă și trebuie să-l umfle încet. Pe măsură ce aerul intră, balonul se extinde încetul cu încetul. „Respirați adânc, umpleți balonul, apoi expirați ușor, lăsând aerul să iasă din balon.” Repetați acest proces de mai multe ori până ajungeți la o stare de liniște.

Meditație ghidată: sticla de calmare

Sticla de clamare este un instrument simplu, dar eficient pentru calmarea minții copiilor.

Este alcătuită dintr-o „sticlă magică” cu apă și sclipici care, scuturată, reprezintă modul în care emoțiile noastre pot fi revoluționate. Dar, odată lăsată nemișcată, strălucirea se instalează treptat, arătând cât de calmul ne revine în minte.

Această tehnică simplă, dar puternică, oferă copiilor o reprezentare vizuală a modului în care emoțiile agitate se pot calma în timp, oferind un instrument tangibil pentru gestionarea stării lor emoționale înainte de culcare.

3. Fotografie... (pexels-olly-3764543_39954800.jpg)

Fotografie de la Andrea Piacquadio/ Pexels

4. Metoda celor cinci simțuri

Un alt exercițiu de meditație ghidat pentru a linişti copiii și a-i ajuta să aibă un somn liniștit este meditația celor cinci simțuri, care funcționează ca o plimbare senzorială pentru a-i ajuta să se relaxeze. Pentru început, cereți-i copilului să închidă ochii și să respire adânc de câteva ori. Apoi invită-l la un joc în care trebuie să găsească și să menționeze următoarele:

5 obiecte pe care le poți vedea în jurul tău, cum ar fi un animal de pluș, lampă sau perdele.

4 texturi pe care le poți simți, fie că este vorba de prospețimea cearșafurilor sau de moliciunea pernei.

3 sunete pe care le puteți auzi, cum ar fi foșnetul vântului de afară sau zumzetul ventilatorului.

2 arome pe care le poate simți, fie că este mirosul coloniei pe care o poartă sau chiar mirosul hainelor tale.

1 aromă pe care o pot gusta.

Încurajați-l să se gândească la o aromă care îi place, cum ar fi ciocolata, fructele sau pasta de dinți.

Pentru a încheia această meditație ghidată, îi poți spune copilului tău că, după ce și-a explorat cele cinci simțuri și s-a cufundat în această experiență senzorială, acum are ocazia să renunțe la orice gânduri sau griji care i-ar putea trece prin minte.

În cele din urmă, încurajează-l să poarte aceste senzații calmante cu el în timp ce se pregătește să se bucure de un somn odihnitor.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său conform experților / FOTO: freepik.com @freepik

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său, conform experților

pixel