Ajută-ți copilul să fie un lider: Sfaturi utile pentru a crește copii puternici
Data publicării:
Caracteristicile liderilor pot fi definite încă de la o vârstă fragedă, astfel încât să fie capabili să conducă un grup spre cele mai bune rezultate.

În orice grup uman, câteva zile și chiar ore de conviețuire sunt suficiente pentru a realiza cine joacă rolul unui lider. Ei pot avea aceste înclinații încă de la naștere sau le pot dobândi în timpul dezvoltării. Pentru cei din urmă, vă prezentăm câteva dinamici de leadership pentru copii care îi vor ajuta să-și construiască un caracter puternic, înțelegător și pozitiv.

Caracteristicile unui lider valid

Prin dinamica de leadership pentru copii pe care o vom explica, încercăm să excludem aspectele negative pe care le poate aduce o personalitate puternică. Vom încerca să promovăm bunele maniere, ascultarea activă, comunicarea asertivă și mai presus de toate capacitatea de a inspira entuziasm, angajament și motivație în rândul colegilor tăi.

Un lider bun trebuie să aibă următoarele abilități:

- Să fie un exemplu bun

Este fundamentul oricărei conduceri. Dacă un lider de grup cere ceva la care mai târziu nu se conformează, discursul său se va prăbuși ca un castel de cărți. De exemplu, dacă cere ca toată lumea să vină la o întâlnire la 10 și el o face la 11, va genera respingere din partea celor care trebuie să se supună.

- Să știe cum să genereze efectul dorit asupra celorlalți

Sunt oameni care au nevoie de înțelegere, sprijin și însoțire. Alții, însă, au nevoie de îndrumare și disciplină pentru a-și exploata potențialul. Vor fi și cei care sunt mai autonomi și au nevoie doar de linii directoare clare, împreună cu încrederea conducerii lor. A ști să faci față relațiilor cu fiecare persoană este sarcina centrală a unui lider.

2. Fotografie... (pexels-yankrukov-8613319_67213100.jpg)

Fotografie de la Yan Krukau/Pexels

- Are nevoie de optimism, ambiție și determinare

Liderul este cel la care se uită toată lumea atunci când trebuie definită o strategie și chiar dacă ceva din ea nu funcționează. Acesta este motivul pentru care un lider de grup convins, capabil să reziste presiunilor și eșecurilor, valorează aur.

- Un lider bun lucrează cot la cot cu colaboratorii săi

Este important să participați la sarcini sau să fiți implicat în ele. Adevărata conducere nu înseamnă să dai instrucțiuni și apoi să critici rezultatele, ci să fii conștient de fiecare pas al procesului. Și, bineînțeles, fiți dispus să faceți același lucru pe care îi întrebați pe subordonați dacă circumstanțele o cer.

3. Fotografie... (pexels-goumbik-296301-1_36918500.jpg)

Fotografie de la Lukas/ Pexels

Dinamica de conducere pentru copii

În timp ce aceste dinamici de conducere pentru copii urmăresc să producă oameni hotărâți, cu capacitatea de a-i conduce pe alții, asta nu înseamnă că ar trebui să încurajăm autoritarismul sau lipsa de respect. După cum am menționat anterior, un lider bun știe să dezvolte potențialul fiecăruia până când apare cea mai bună versiune, în căutarea unui management sănătos al întregului.

Exerciții de formare a copiilor

CERCUL: Este una dintre cele mai simple dinamici de  formare pentru copii. Constă în formarea unui cerc în care toți se țin de mână. Apoi li se cere să creeze forme precum triunghiuri, pătrate sau stele. Observați-i în timp ce fac aceste lucruri. Cine a luat inițiativa și a dat instrucțiunile? Acest exercițiu este foarte util pentru identificarea liderilor naturali într-un grup.

SAY SIMONE: Este un joc clasic pe care îl știm cu toții. Este una dintre cele mai bune moduri de a pierde teama de a sta în fața unui grup și de a prelua controlul asupra situației.

4. Fotografie... (pexels-yankrukov-8613366_99888300.jpg)

Fotografie de la Yan Krukau/Pexels

Constă într-un copil care stă în fața celorlalți și dă comenzi precum să sară, să atingă o ureche sau să bată din palme cu expresia „Simon spune” în față, pentru ca ceilalți să facă acest lucru. Dacă aceste cuvinte nu sunt rostite, ordinea nu este respectată. Toată lumea va avea ocazia să joace jocul cel puțin o dată.

COMPLETARE: Este o dinamică de conducere foarte jucăușă și distractivă. Constă în adunarea de echipe care au misiunea de a finaliza un puzzle sau de a crea propoziții coerente cu cuvinte trunchiate. Presiunea competitivă pentru a finaliza provocarea cât mai curând posibil va necesita o organizare rapidă și va scoate la iveală copiii cu cele mai mari abilități de conducere.

CĂUTARE DE LIDER: Împărțiți grupul în echipe de 5 sau 6 persoane. Fiecare echipă trebuie să aibă un nume și să aleagă un lider. Fiecare lider de grup trebuie să identifice toți copiii de care va avea grijă.

Aceștia sunt legați la ochi cu culoarea aleasă de echipa lor și trebuie să-și întâlnească liderii, care vor fi poziționați la diferite capete ale sălii și trebuie să conducă echipa doar cu vocile lor.

Prima echipă care va întâlni liderul va fi câștigătoare.

În toate dinamicele de conducere pentru copii pe care le amintim, munca în echipă și rolul instructorului sunt importante. Departe de a limita acțiunile participanților, trebuie să identifice abilitățile de conducere, să încurajeze dorința de a se implica și să corecteze atitudinile autoritare sau lipsite de respect.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său conform experților / FOTO: freepik.com @freepik

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său, conform experților

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

pixel