Daniel David, despre olimpiadele școlare la clasele I-IV în 2025: Participarea la astfel de concursuri poate stimula „prea devreme o industrie a meditațiilor”
Alocația pentru luna ianuarie 2024, care va fi virată beneficiarilor în luna februarie prin intermediul Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), va fi în valoare de 292 de lei pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani. Copiii cu vârsta de până în 2 ani vor primi o alocație de 719 lei, o creștere de 88 de lei. Această măsură se aplică și copiilor și adolescenților până în 18 ani cu dizabilități, conform prevederilor legii 61/1993, care stau la baza acestor majorări automate în funcție de inflație.
Legea nr. 61 din 1993 stabilește că, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Acest indicator, comunicat de Institutul Național de Statistică, reprezintă rata medie anuală a inflației pentru anul calendaristic anterior.
În 2023, alocațiile au avut o creștere de 5,1% față de sumele din 2022, în concordanță cu rata medie a inflației pentru anul 2021. Astfel, suma a crescut de la aproximativ 242 de lei la 255 de lei.
Noul an aduce și ajustări importante pentru indemnizația de creștere a copilului și alte opt forme de ajutor social în România. Începând cu 1 martie 2024, aceste beneficii vor avea o creștere procentuală echivalentă cu rata inflației din anul 2023. Deși această rată încă nu a fost anunțată de către Institutul Național de Statistică (INS), de obicei, aceasta este făcută publică după data de 15 ianuarie a fiecărui an.
În anul precedent, indemnizația de creștere a copilului a cunoscut o creștere de la 525,5 lei la 598 de lei, reprezentând o creștere de 13,8%. Acest procent reflectă rata medie a inflației din 2022, anunțată de Institutul Național de Statistică (INS) la începutul anului 2023.
Mărirea procentuală nu se oprește doar la indemnizația de creștere a copilului; indemnizația de șomaj, ajutorul social, precum și prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap vor fi mărite. Toate aceste beneficii sunt calculate în funcție de indicele social de referință (ISR), care se actualizează automat la 1 martie a fiecărui an, reflectând rata medie a inflației din anul precedent, conform prevederilor legii nr. 225 din 26 iulie 2021.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Este adesea dificil pentru...
Ai auzit vreodată de termenul...