”Am un copil care vorbește sâsâit”. Logoped Laura Hărdălău: Uite un truc simplu cu rezulate bune pe care vi-l recomand
Data publicării:
Copiii pot vorbi sâsâit din mai multe motive, unele dintre ele fiind legate de dezvoltarea naturală a vorbirii, în timp ce altele pot fi cauzate de diverse probleme sau factori specifici. 

La vârste mici, copiii învață să articuleze sunetele limbii. Este normal ca aceștia să aibă dificultăți în pronunțarea anumitor sunete, cum ar fi „s”, „z” sau „r”, deoarece aceste sunete necesită un control precis al limbii și buzelor.

Ulterior, copiii își dezvoltă abilitățile de vorbire prin imitarea adulților din jurul lor. Dacă un adult din jurul copilului vorbește sâsâit, copilul poate prelua acest mod de vorbire.

”Sâsâiala” mai poate fi provocată și de suptul degetului sau folosirea suzetei. Aceste obiceiuri pot afecta poziționarea dinților și forma gurii, ceea ce poate contribui la un mod de vorbire sâsâit.

Această afecțiune este numită lisping, o tulburare specifică în care copiii pronunță sunetele „s” și „z” într-un mod neobișnuit, producând un sunet similar cu „th” din limba engleză.

Dacă vorbirea sâsâită persistă și după ce copilul ar trebui să fi stăpânit în mod normal aceste sunete (de obicei în jurul vârstei de 5-6 ani), poate fi util să se consulte un logoped sau un specialist în tulburări de vorbire. Aceștia pot evalua cauza și pot oferi exerciții și intervenții specifice pentru a corecta vorbirea sâsâită.

2. Fotografie... (pexels-pavel-danilyuk-7055156_47191300.jpg)

Cum se poate corecta ”sâsâitul”

Într-un material video, logopedul Laura Hărdălău dezvăluie un mic exercițiu pe care să îl faceți acasă împreună cu copilul. 

Exercițiul1

”Uite un truc simplu cu rezultate bune pe care vi-l recomand. Cere-i celui mic să îl spună pe S prelungit în timp ce-și apleacă brusc capul pe spate. După ce reușește să îl spună pe S, încercați cuvinte scurte care încep cu litera S”, sfătuiește logopedul Laura Hărdălău.

Exercițiul 2

Al doilea exercițiu propus de logoped este destul de simplu și distractiv: ”În fața oglinzii explicați-i copilului poziția corectă pentru a pronunța S. Suneți-i că sunteul S este un sunet vesel și zâmbim atunci când îl pronunțăm. Aerul este rece la pronunția sunetului S, limba se sprijină pe dinții de jos, în spatele lor, iar corzile vocale nu vibrează. Puneți în aplicare următorul joc: ”Cum face șarpele desenat la mine pe deget? S-S-S...spune după mine!”. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare


Cele mai noi articole

România, locul 4 la Miss Europe, după 20 de ani

Finala MISS EUROPE 2025, competiție de elită și...


Top citite
Oana Moraru: „Sper din toată inima ca toți părinții din lume să vadă filmul ăsta de pe Netflix!” Critici: „Una dintre cele mai puternice producții TV ale ultimelor decenii!” / FOTO: freepik.com @user32486510

Oana Moraru: „Sper din toată inima ca toți părinții din lume să vadă filmul ăsta de pe Netflix!” Critici: „Una dintre cele mai puternice producții TV ale ultimelor decenii!”

Cercetătorii au analizat 300 de milioane de elevi și au descoperit factorii care influențează succesul la școală. Meta-analiza care schimbă tot ce știam despre educație / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cercetătorii au analizat 300 de milioane de elevi și au descoperit factorii care influențează succesul la școală. Meta-analiza care schimbă tot ce știam despre educație

SURSA FOTO: captură video YouTube @Netflix

Adolescence, serialul care zguduie lumea, ne arată cel mai mare paradox al parentingului modern: Părinții fac totul pentru copii, dar copiii se simt mai singuri ca niciodată

Când s-a născut copilul tău? Un studiu pe 1,2 milioane de elevi arată cum luna nașterii îi poate influența performanțele la școală / FOTO: freepik.com @zurijeta

Când s-a născut copilul tău? Un studiu pe 1,2 milioane de elevi arată cum luna nașterii îi poate influența performanțele la școală

pixel