Vei fi surprins! Cinci indicii care arată că al tău copil are abilități înalte, conform științei
Este nevoie de o comunicare delicată care necesită curaj, dar și multă sensibilitate. Modul corect de a spune se schimbă în funcție de vârsta copiilor. Este important să le spui adevărul, dar trebuie să o faci punându-i în centrul situației.
Dacă copiii sunt mici, trebuie să fie liniștiți, deoarece teama lor este că noul partener le poate distrage atenția mamei sau tatălui. Dacă sunt mai mari, totuși, există riscul ca ei să respingă ideea de a-l vedea pe celălalt părinte „înlocuit”.
În mod firesc, sincer și cu tact. Încearcă să le explici copiilor tăi starea ta de spirit, să împărtășești cu ei bucuria unui nou început. Lăsați-i să vă împărtășească sentimentele și amintiți-vă că rolurile tată/mamă și bărbat/femeie nu sunt ireconciliabile. Într-adevăr, un părinte fericit, senin și mulțumit este cu siguranță un bun exemplu pentru copiii lor.
Primul sfat este să evaluezi mai întâi amploarea și calitatea noii relații. Este noua relație bazată pe baze solide? Până nu ești sigur că relația funcționează, nu acționa.
De altfel, un copil care a trăit deja despărțirea părinților a cunoscut sentimentul de abandon pe care detașarea de mamă sau tată îl poate naște în el, în ciuda faptului că părinții săi și-au luat toate măsurile de precauție pentru a nu-l lăsa să experimenteze aceste emoții negative.
Prevenirea copilului să experimenteze o altă detașare este, prin urmare, sarcina principală a părinților. De aceea, înainte de a lăsa pe altcineva să intre în viața copilului, trebuie să fii sigur că noul partener este bărbatul sau femeia cu care poți împărtăși un proiect de cuplu pe termen lung.
Este important să vorbești cu copilul față în față, fără alți oameni care să participe la discuție. Copilul trebuie să simtă că părintele îl consideră capabil să facă față unei conversații serioase față în față;
Dacă este mic, este bine să o faci într-un mediu familiar, cum ar fi dormitorul lui, și să începi conversația cu cuvinte simple și concrete: copiii înțeleg totul, este suficient să explice lucrurile într-o limbă pe care o înțeleg.
Dacă, pe de altă parte, copilul este mai mare, poate fi o idee bună să organizezi un moment în doi, cum ar fi un prânz în oraș sau o excursie, și să te deschizi și despre starea ta emoțională:”Sunt încântat să vorbesc cu tine despre acest lucru important, pentru că nu vreau să te rănesc”. În acest fel se va simți mai implicat și mai considerat.
Se vor rezolva lucrurile de la sine? Evaluați fiecare detaliu? Urmează-ți intuiția? Dacă nu se plac unul pe altul? Mai bine să se întâlnească la cinema sau într-o seară la noi acasă? Cum să faci alegerile corecte, fără a-l răni sau a-i submina echilibrul emoțional? Să vedem câteva sfaturi pentru a gestiona această fază delicată a relației părinte-copil.
Să-i spui copilului că persoana care va intra în viața ta este un simplu prieten, cu scopul de a înțelege dacă copilul și noul iubit se pot plăcea unul pe celălalt, poate să nu fie întotdeauna constructiv.
A spune copiilor minciuni îi face pe părinți să-și piardă credibilitatea și poate crea un sentiment de ambiguitate dacă „jumătatea de adevăr” este susținută pentru o lungă perioadă de timp.
Atunci când ești sigur de pasul pe care urmează să-l faci, este potrivit să-i spui copilului tău cum stau lucrurile: ” Iubito, am cunoscut pe cineva care îmi place foarte mult. Este iubitul meu și mi-aș dori să-l cunoști, pentru că ești cea mai importantă persoană din viața mea. Mâine seară, dacă ești de acord, va veni la noi după cină. Ce crezi despre asta? ”
Înainte de a-i spune copilului că unul dintre cei doi părinți ai săi îl va prezenta noului partener, poate fi util să vorbești despre sentimentele pe care le ai pentru el, să-i dai certitudinea că unele situații nu se vor schimba niciodată, cum ar fi afecțiunea pe care o simți față de el.
Locul în care să o facă trebuie să fie un mediu familiar, în care să se simtă în siguranță . Ar putea începe așa: ”Dragă, știi că tata și eu te iubim atât de mult, nu? Și chiar dacă am decis să trăim în două case diferite, dragostea noastră pentru tine va fi mereu aceeași. Și chiar dacă altcineva intră în viața noastră, nimeni nu ne va lua niciodată departe sau departe de tine. ”
Când copilul și noul iubit/iubita se întâlnesc pentru prima dată, este bine ca întâlnirea să aibă loc într-un loc familiar copilului. Explică-i noului partener că va trebui să se adapteze nevoilor copilului, și nu invers și că simpatia reciprocă poate să nu apară imediat.
Această posibilitate are o probabilitate mare de a apărea: de fapt, copilul poate simți că atenția mamei sau tatălui i-au fost luate și să creadă că acea persoană încearcă să ia locul unuia dintre părinții săi.
Tot din acest motiv, primele întâlniri trebuie să fie scurte și nu prea întârziate, pentru ca copilul să nu perceapă noul partener ca pe o persoană neimportantă, spre deosebire de ceea ce i s-a spus.
Mai mult, activitățile care se vor desfășura împreună trebuie să fie cele mai plăcute copilului, cum ar fi să mănânci o pizza într-un restaurant preferat, să te joci pe canapea cu play-station, să faci o plimbare în parc duminică după-amiază.
”Te-ai distrat aseară cu... ?” Încercarea de a înțelege cum s-a simțit copilul cu noul partener este un pas fundamental. De asemenea, este important să acordați atenție atitudinii non-verbale a copilului .
Dacă în zilele următoare întâlnirii, de exemplu, ar trebui să apară dificultăți de a adormi sau probleme de comportament la școală, acestea ar putea fi semne de disconfort pe care copilul nu le poate exprima în cuvinte.
Dacă, în schimb, își manifestă antipatia în mod deschis, va fi necesar să înțeleagă motivele și să- l liniștească încă o dată cu privire la sentimentele pe care le au părinții lui pentru el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...
Universitățile din România și...