A fost desemnat cuvântul anului 2024! Termenul a fost căutat de aproape 130.000 de ori pe Cambridge Dictionary
Directorii pot opta, în locul plății amenzii, pentru a presta muncă în folosul comunității. Aceste reglementări sunt clar stipulate în articolul 172 din regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ, unde se indică faptul că aceste acțiuni constituie contravenții, informează EduPedu.ro.
Cei care nu semnează contractul la începutul anului școlar pentru elevii din clasele pregătitoare, a V-a sau a IX-a riscă amenzi de până la 5.000 de lei.
Conform articolului 172, refuzul semnării contractului, fie de către părinți, fie de către directori, este considerat contravenție. În cazul directorilor, aceștia pot alege între a plăti amenda sau a efectua muncă în folosul comunității. Contravențiile sunt constatate de personalul cu atribuții de control din cadrul DJIP/DMBIP sau Ministerului Educației, în urma unor sesizări făcute de consiliul de administrație al școlii sau de părinți.
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, în măsura în care nu constituie infracțiuni, și se sancționează după cum urmează:
a) refuzul semnării contractului educațional de către părinte sau reprezentantul legal, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei;
b) refuzul semnării contractului educațional de către directorul unității de învățământ, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activități în folosul comunității.
(2) Contravențiile prevăzute la punctul 1) lit. a) și b) sunt sesizate de directorul, consiliul de administrație al unității de învățământ sau de către beneficiarii primari ori părinții/reprezentanții legali ai acestora.
(3) Aplicarea sancțiunilor se realizează în conformitate cu prevederile art. 148, alin. (2)-(4) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare.
Art 148, alin(2) Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii prevăzute la alin. (1) lit. a) se fac de către persoanele împuternicite de primar în acest scop.(3) Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii prevăzute la alin. (1) lit. b) se fac de către persoanele care au atribuții de control din cadrul DJIP/DMBIP sau al Ministerului Educației, în urma sesizării formulate de consiliul de administrație al unității de învățământ sau de către beneficiarii primari ori părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Indiferent dacă este mic sau...