ANALIZĂ: Peste 44.600 de copii din România au un părinte plecat în străinătate
Data publicării:
Situația copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate, persită în România

Conform unei analize realizate de Edupedu.ro, numărul copiilor români cu un părinte lucrând în străinătate a scăzut cu 20,91% comparativ cu anul 2020. În plus, procentul copiilor cu ambii părinți plecați a crescut, deși acesta este cu 37,74% mai mic decât în urmă cu cinci ani.

În martie 2024, situația copiilor cu părinți plecați la muncă arată că 44.655 de copii au un părinte în străinătate, comparativ cu 56.458 în 2020, o scădere de 20,91%. În ceea ce privește copiii cu ambii părinți plecați, numărul acestora este de 9.039, cu 5.480 mai puțin decât în 2020, ceea ce reprezintă o scădere de 37,74%.

Deși această scădere anuală a numărului de copii cu părinți plecați este un aspect pozitiv, efectele negative asupra creșterii și dezvoltării copiilor care trăiesc fără unul sau ambii părinți rămân o provocare pentru România.

Protecție și educație pentru copiii afectați de migrația pentru muncă în străinătate    

Salvați Copiii România derulează, începând din anul 2010, un program complex destinat protecției și educației copiilor rămași singuri acasă ca urmare a plecării părinților la muncă în străinătate. Programul a fost dezvoltat pe baza recomandărilor formulate în cercetarea „Impactul migrației părinților asupra copiilor rămași acasă”, realizată de Salvați Copiii, care a evidențiat  impactul plecării părinților asupra bunei dezvoltări a copiilor și nevoile pe care aceștia le au în perioada lipsei de îngrijire parentală.    
     
Scopul programului este acela de a-i ajuta pe copiii rămași singuri acasă, dar și pe părinții sau persoanele în grija cărora au rămas copiii să depășească această perioadă de criză, prin dezvoltarea de servicii destinate acestora (de intervenție directă și de consiliere telefonică și online) și prin demersuri de îmbunătățire a aplicării legislației. Intervențiile programului sunt structurate în cadrul a două componente principale: servicii de intervenție directă pentru copii și familii și servicii de informare și consiliere.    

Serviciile de intervenție directă pentru copii și familii sunt asigurate în cadrul a 17 centre locale și constau în:

Pregătire școlară suplimentară pentru copii;Servicii sociale, psihologice și juridice pentru copii și părinți;Activități de socializare și timp liber pentru copii, facilitarea comunicării cu părinții din străinătate.


Locațiile centrelor: București, Pitești, Mangalia, Târgoviște (2 centre), Craiova, Reșița, Timișoara, Lupeni, Petrila, Brașov, Piatra Neamț, Sighișoara, Târgu Mureș, Negrești, Iași și Suceava.    

Serviciile de informare și consiliere sunt asigurate la nivel național:

Serviciul de consiliere telefonică și online Help-Line 0800.070.040 și platforma online www.copiisinguriacasa.ro oferă gratuit consiliere psiho-socială și juridică pentru părinții și copiii afectați de migrația economică și pentru alte persoane interesate. Campania de informare și conștientizare (prin mass-media, online, caravane locale, distribuire de materiale de informare în țară la instituții publice relevante, la puncte de trecere a frontierei și în afara țării, prin consulate și ambasade) cu privire la obligațiile legale ale părinților și efectele plecării părinților asupra copiilor. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...



Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

pixel