Stresul în timpul sarcinii poate crește riscul de epilepsie la copii, spune un studiu
Sarcina este o perioadă...
Apendicita este infecția unui organ mic, apendicele, un fel de „tub” lung de aproximativ nouă centimetri care iese din intestinul gros.
Funcțiile sale nu sunt încă clare: probabil dezvoltă o acțiune de apărare împotriva infecțiilor intestinale, la fel cum amigdalele protejează organismul de infecțiile gâtului.
În cele mai multe cazuri, apendicita apare între opt și unsprezece ani. Sub vârsta de patru ani, acesta este un caz rar, dar foarte problematic.
Simptomele pot fi confundate cu cele ale altor probleme mai puțin importante (gastroenterita, răceli etc.) și acest lucru poate determina o întârziere în stabilirea diagnosticului.
Dar care sunt simptomele apendicitei care ar trebui să alarmeze?
De obicei, primul semn este o ușoară senzație de disconfort în partea superioară a abdomenului sau în jurul buricului, însoțită de greață și uneori vărsături.
După câteva ore, durerea se intensifică și tinde să fie localizată în partea dreaptă jos a abdomenului. În același timp, poate apărea febră și se poate forma un înveliș albicios pe limbă.
Lipsa poftei de mâncare este, de asemenea, un simptom foarte important pentru a ști dacă este vorba de apendicită sau de o durere normală de stomac.
În caz de inflamație a apendicelui, copilul nu vrea să mănânce, să se joace sau să se miște. Dacă micuțul se mișcă și poate merge și sări, probabil că va fi o simplă durere de burtă.
Ar trebui să vă adresați medicului pediatru în următoarele cazuri:
- Atunci când durerea de stomac este însoțită de greață, vărsături și febră sau atunci când durerea se manifestă cu caracteristicile tipice ale unui atac de apendicită, adică pornind de la buric și apoi stabilindu-se în partea dreaptă inferioară a abdomenului.
- Atunci când durerea persistă mai mult de o oră, copilul trebuie văzut de medic.
O durere groaznică de stomac, un atac de apendicită acută... iar operația pare inevitabilă! De peste un secol folosirea bisturiului este soluția adoptată de medici pentru a rezolva problema și a vindeca pacientul. Dar, chiar dacă este bine tolerată, este totuși o operație care prezintă potențiale complicații postoperatorii.
Există o alternativă la apendicectomie și anume utilizarea, în cazul apendicitei acute necomplicate, a antibioticoterapiei.
Aceasta este ceea ce a fost evidențiat de un studiu recent publicat în jurnalul american Jama Surgery și coordonat de Peter Minneci de la Centrul de Cercetare a Rezultatelor Chirurgicale de la Spitalul Național de Copii din Columbus, Ohio.
Studiul a examinat 102 pacienți cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani cu apendicită necomplicată destinată intervenției chirurgicale sau supuși, la alegerea familiei, la terapie cu antibiotice.
Dintre aceștia, 95% s-au îmbunătățit în 24 de ore și au fost apoi externați din spital fără a fi nevoie de nicio operație.
În comparație cu intervenția chirurgicală, utilizarea antibioticelor are un dublu avantaj: pe de o parte, o recuperare mai rapidă a pacientului; pe de altă parte, o reducere a costurilor pentru sistemul de sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sarcina este o perioadă...
Studiul, publicat în...
Cunoașterea personalității...
Succesul nu este doar o...
Bunele maniere la masă sunt...