Asperger | Simptomele cheie pe care părinții trebuie să le urmărească la copil, încă de la 2 ani! Dr. Ioana Georgescu: „Este foarte naiv social!” / VIDEO
Data publicării:
Identificarea timpurie a sindromului Asperger poate face o diferență semnificativă în dezvoltarea și adaptarea copiilor. Dr. Ioana Georgescu, medic specialist în psihiatrie pediatrică, a arătat la Părinți Prezenți că simptomele pot fi observate în jurul vârstei de 2-3 ani, însă diagnosticarea la această vârstă este dificilă. 

Simptomele pot fi observate de obicei în jurul vârstei de 2-3 ani, dar diagnosticarea la această vârstă este dificilă”, a spus dr. Ioana Georgescu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Iată câteva semne pe care părinții ar trebui să le monitorizeze pentru a detecta din timp această afecțiune.

Unul dintre primele semne este legat de dificultățile de relaționare socială.

Copilul nu face contact vizual adecvat, susținut, nu împărtășește atenția și interesele - spre exemplu nu arată jucării părinților cu scopul de a împărtăși bucuria, deși poate veni spre aceștia când dorește ajutor la despachetatul jucăriei. Nu arată reciprocitate emoțională, a spus dr. Ioana Georgescu.

Citește și Asperger | Care sunt cauzele reale ale prezenței acestui sindrom la copii? Dr. Ioana Georgescu: „Există multe teorii interesante ale apariției bolii!” / VIDEO

 

Interesele restrânse, repetitive și utilizarea unui limbaj foarte formal sau neobișnuit

 

La această vârstă pot deveni evidente interesele restrânse și repetitive. 

„Tot la 2-3 ani pot să devină evidente interesele restrânse și repetitive, spre exemplu devin fascinați de metrouri sau de o anumită marca de mașini, fac pasiuni pentru cifre sau hărți sau dinozauri”, a mai adăugat medicul specialist în psihiatrie pediatrică.

Un alt semn distinctiv este utilizarea unui limbaj foarte formal sau neobișnuit pentru vârstă: „Tot acum se poate observă utilizarea unui limbaj foarte formal sau neobișnuit pentru vârstă.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

 

Dr. Ioana Georgescu: „Cu cât crește în vârstă, cu atât dificultățile de socializare și comunicare devin mai evidente”

 

Dr. Ioana Georgescu a declarat că, pe măsură ce copiii cu sindrom Asperger cresc, dificultățile lor de socializare și comunicare devin din ce în ce mai evidente din cauza cerințelor sociale sporite.

„Cu cât crește în vârstă, cu atât dificultățile de socializare și comunicare devin mai evidente pentru că cerințele sociale cresc. Copilul nu inițiaza interacțiunea și nu menține conversații adecvate vârstei, are dificultăți în a înțelege gesturile, expresiile faciale și alte indicii non-verbale, preferă să se joace singur, participa rareori sau chiar deloc la jocuri de grup, nu intră în jocuri de rol, are dificultăți în a-și face prieteni, a explicat medicul specialist în psihiatrie pediatrică.

Aceste dificultăți de socializare sunt adesea însoțite de tendința copilului de a vorbi mult despre un subiect preferat, fără a lua în considerare interesul celorlalți.

Are tendința de a vorbi mult despre un subiect preferat, fără a ține cont de interesul celorlalți, are dificultăți în a înțelege umorul, ironia sau sarcasmul, a mai arătat dr. Ioana Georgescu.

 

Insistență asupra anumitor rutine, sensibilitatea exagerată la stimuli senzoriali 

 

Copiii cu sindrom Asperger manifestă și o insistență asupra anumitor rutine, având dificultăți majore în a se adapta la schimbări. 

„Copilul cu Asperger este de obicei un copil foarte naiv social, nu poate să citească indiciile sociale. Copilul insistă pe anumite rutine și are dificultăți majore în a se adapta la schimbări, de cele mai multe ori părinții afirmă despre copil că `este fixist` sau `foarte încăpățânat`, `vrea să facem numai cum vrea el`”, a mai adăugat dr. Ioana Georgescu.

Aceste comportamente pot duce la percepția că copilul este egoist și centrat pe el însuși, nefiind dispus să împartă cu ceilalți.

Sensibilitatea exagerată la stimuli senzoriali este o altă caracteristică frecventă.

„De multe ori au sensibilitate exagerată la stimuli senzoriali, cum ar fi zgomote puternice, lumini strălucitoare, texturi anumite ale hainelor sau mirosuri puternice.

Sunt de multe ori stângaci, nu au abilități motorii fine și au probleme în activitățile sportive.

Uneori apar mișcări repetitive precum fluturatul mâinilor sau mersul pe vârfuri, dar acestea apar mult mai rar aici decât în autismul infantil.

Pot cunoaște foarte multe informații din domeniul de interes pentru ei, însă inabilitatea de a gândi flexibil îi va trage ulterior în jos în parcursul lor profesional cel mai probabil”, a concluzionat dr. Ioana Georgescu.

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL: 

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare


Cele mai noi articole

Ce este necesar pentru o dezvoltare emoțională sănătoasă?

Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească...


Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

pixel