Atenție la acest joc de plajă! Expert: „Este foarte periculos pentru copii!”
Data publicării:
Este un joc pe care mulți copii îl joacă în fiecare an pe plajă. Cu toate acestea, poate fi foarte periculos, avertizează un specialist. 

„Tata, mamă, putem să săpăm o groapă uriașă?”

Întrebarea apare adesea în fiecare vară la plajă.

De la copii mici la adolescenți și chiar tineri adulți, mulți copii adoră această activitate: să sape o groapă uriașă în nisip, să caute comori, să se ascundă acolo sau alte activități asemănătoare.

Din păcate, deși această activitate are meritul de a ne ține copiii ocupați, poate fi totuși foarte periculoasă. Cel puțin acesta este avertismentul unui specialist de coastă, americanul Stephen P. Leatherman, potrivit The Conversation.

O tragedie care nu a putut fi evitată

Expertul relatează cazul unei fetițe de 7 ani, care a murit în februarie 2024, după ce o groapă de aproximativ 1,5 metri, pe care a săpat-o împreună cu fratele ei, a îngropat-o complet.

„În calitate de cercetător în știința de coastă, care a studiat plajele de mulți ani, am fost chemat să ajut la investigarea morții fetei. Deși multe persoane din apropiere au intervenit pentru a încerca să o elibereze pe fată după ce groapa de nisip s-a prăbușit, pompierii locali au reușit să sosească abia la câteva minute după incident, prea târziu pentru a resuscita victima”, a povestit specialistul.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

De ce se prăbușește nisipul?

Afirmând că, conform studiilor, găurile din nisip provoacă mai multe morți decât atacurile rechinilor, cercetătorul a încercat să explice de ce apare acest fenomen.

Nisipul, în repaus, formează spontan o grămadă cu un unghi de aproximativ 33 de grade. Acesta este de obicei mormanul de nisip pe care îl putem vedea pe șantierele de construcții. Astfel configurat, mormanul de nisip este stabil și se mișcă puțin.

Nisipul este, de asemenea, mai stabil atunci când este umed, „deoarece tensiunea superficială dintre apă și boabele de nisip poate menține grămada de nisip în poziție verticală”. Dar, „odată ce nisipul se usucă, grămada se prăbușește, pentru că nu mai există tensiune superficială”, avertizează expertul.

„Așadar, dacă săpați o groapă pe plajă, aceasta va rămâne stabilă atâta timp cât nisipul rămâne umed. Odată uscat, gaura se prăbușește”, adaugă el.

De asemenea, menționează că nisipul nu este la fel de ușor ca zăpada, așa că este imposibil ca o persoană îngropată în nisip să-și creeze un buzunar de aer cu brațele, așa cum ar face un schior prins într-o avalanșă.

Ce recomandă specialistul

Profesorul Stephen P. Leatherman sfătuiește să fim deosebit de vigilenți atunci când nisipul din jurul găurii se usucă și când cineva stă lângă marginea găurii.

„Experții recomandă să nu săpați niciodată o groapă mai adâncă decât înălțimea genunchiului celei mai scunde persoane din grupul dumneavoastră”, spune specialistul.

Pentru copiii mici, asta înseamnă o groapă de aproximativ 15 centimetri adâncime!

Dacă, în ciuda tuturor precauțiilor, o groapă de nisip se prăbușește, specialistul sfătuiește să se concentreze asupra gurii și trunchiului persoanei îngropate, pentru a permite respirația rapidă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel