Baby Boomers, Millennials sau Gen Z? Generațiile și adevărul din spatele lor, conform unui cercetător de prestigiu: „Sunt inutile sau chiar periculoase!”
Data publicării:
„Din ce generație faceți parte în funcție de data nașterii?” Un răspuns ferm vine din partea cercetătorului de prestigiu Bobby Duffy, care subliniază că împărțirea generațiilor este plină de stereotipuri. Autorul ne îndeamnă să privim fiecare generație dintr-o perspectivă mai profundă. 

Baby boomers consideră munca un mod de a fi și de a trăi; pentru mileniali, viața virtuală reprezintă o extensie a celei reale; iar generația Alfa crește în familii care nu mai urmează modele tradiționale.

Studiile și cercetătorii care descriu generațiile coincid de obicei în conturarea trăsăturilor acestora. Distincțiile se bazează pe diverse cercetări realizate în cadrul universităților și companiilor, care măsoară accesul la tehnologie și relația cu lumea muncii, caracterizând astfel fiecare generație.

Totuși, nu toți academicienii și oamenii de știință sunt de acord cu aceste clasificări.

Bobby Duffy, cercetător în politici publice și director al Institutului de Politici de la King's College din Londra, introduce conceptul de „mit generațional”, susținând că identitatea noastră generațională nu este fixă, ci se modifică odată cu trecerea timpului.

Citește și Cercetare Yale: Cum implicarea părinților poate opri transmiterea sărăciei între generații

Generații și stereotipuri

Bobby Duffy, autorul cărții The Myth of Generations, susține că „intuitiv, credem că conceptul de generații ne ajută să înțelegem cine suntem și încotro ne îndreptăm. Totuși, multe dintre dezbaterile pe acest subiect se bazează pe stereotipuri și gândire necriticată, ceea ce le face inutile sau chiar periculoase.”

Duffy critică abordarea actuală, care pare să explice totul prin prisma vârstei, notează clarin.com.

„Argumentul meu este că, deși putem învăța lucruri valoroase despre noi prin studierea dinamicii dintre generații, nu vom învăța nimic dintr-un amestec de bătălii fabricate și clișee plictisitoare, a afirmat el. În schimb, Duffy consideră că „trebuie să analizăm cu atenție forțele care ne modelează atât ca indivizi, cât și ca societate. Generația în care ne-am născut este doar o parte a istoriei, care se împletește cu influența ciclurilor noastre de viață și impactul evenimentelor.”

SURSA FOTO: freepik.com @dotshock

Autorul susține că interesul pentru acest tip de analiză este pur comercial, fiind produsul unei „industrii generaționale de miliarde de dolari, care încurajează cercetătorii să reducă segmente vaste ale populației la câteva trăsături și comportamente.”

El continuă: „Principalul mod în care înțelegem generațiile este printr-un discurs superficial și de slabă calitate, care identifică diferențe între ele care, de fapt, nu există. Deși aceste diferențe false pot părea banale sau chiar amuzante la nivel individual, ele creează un tipar care poate influența opiniile și acțiunile chiar și ale celor mai sceptici observatori.”

Vezi și Milenialii, cei mai competenți părinți din istorie. Experți: „Ei aleg să fie mamă sau tată și iubesc această meserie!”

O adevărată perspectivă generațională

„Toți marii gânditori care au studiat generațiile au recunoscut puterea evenimentelor în modelarea viitorului nostru, precum și rolul ciclurilor de viață în crearea tensiunilor intergeneraționale”, a declarat Duffy.

El a subliniat: „Societățile se schimbă prin interacțiunea dintre efectele de cohortă, ciclurile de viață și perioadele istorice, fiecare având o influență puternică, fără ca una să fie neapărat mai importantă decât celelalte. O reflecție mai atentă asupra fiecăruia dintre aceste elemente ne ajută să înțelegem cum suntem formați ca indivizi și cum evoluează societățile. De asemenea, ne ajută să demontăm miturile despre generații și să separăm exagerările și stereotipurile de schimbările cu adevărat semnificative.”

Scopul cercetătorului nu este să elimine complet conceptele legate de analiza generațiilor, ci să extindă abordarea.

SURSA FOTO: freepik.com @Kiwistocks

„A adopta o perspectivă generațională nu înlocuiește măsurile socio-economice, cum ar fi clasa socială sau venitul, deoarece toate acestea sunt utile pentru a înțelege lumea și modul în care se schimbă. Totuși, studierea interacțiunii dintre momentul în care ne naștem și circumstanțele în care ne formăm dezvăluie noi tipare, inclusiv unele dintre cele mai importante schimbări care au avut loc în societate”, a explicat el.

În concluzie, „o adevărată perspectivă generațională – analizând cu atenție efectele de cohortă, ciclurile de viață și perioadele istorice, în loc să ne bazăm pe clișee simpliste – ne oferă o nouă înțelegere asupra unora dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm astăzi și ne arată cum ar trebui să reacționăm”, a adăugat Duffy.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Educatie

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel