BAC 2024, proba scrisă Limba Română. Primele impresii ale elevilor: „Am scris aproape tot! Iau o notă mare sigur, nu are cum altfel” / VIDEO
Data publicării:
Probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2024 au încep luni, 1 iulie, cu examenul la Limba și literatura română.

Emoții mari pentru absolvenții de liceu. Luni, 1 iulie, au început probele scrise la examenul de Bacalaureat 2024, prima probă fiind de la Limba și Literatura Română. 

Subiecte asemănătoare pentru profilul real și uman

Elevii s-au arătat destul de încântați de cerințele examenului. Primele două subiecte au fost identice identice atât la profilul real, cât și la uman, singura diferență între examene fiind ultimul subiect, unde diferă tema eseului.

La partea A a primului subiect, elevii au avut de rezolvat cinci exerciții pe baza fragmentului primit la prima vedere și anume „O vizită la Tudor Arghezi” (din volumul „Amintiri și portrete”), de Gabriel Dimisianu.

La subiectul al II-lea, elevii au avut de prezentat rolul notațiilor autorului, pe baza unui fragment din piesa de teatru „Omul cu mârțoaga”, de George Ciprian.

„Pentru profilul real este cea mai grea probă dintre toate”

La ultimul subiect, respectiv al III-lea, cel mai amplu al examenului de Bacalaureat, candidații de la profilul real au avut de scris un eseu de minim 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile nuvelei „Moara cu noroc”, de Ioan Slavici.

Elevii de la profilul uman au avut de elaborat caracterizarea unui personaj din „Moara cu noroc”.

„A fost un subiect, din punctul meu de vedere, destul de ușor, așa cum ne-au promis cei de la Minister. Subiectul III a fost unul chiar foarte ok, cred că ne-a ajutat pentru a avea note mai mari, cred că foarte mulți elevi s-au descurcat la acest subiect.

Vom vedea care vor fi rezultatele, sper chiar peste un 9,50, sunt foarte încrezătoare în ceea ce am scris.

Au fost emoții, cel puțin pentru profilul real este cea mai grea probă dintre toate, dar a fost mult mai ok decât m-am așteptat.

De trei săptămâni învăț încontinuu, exclusiv la Română. Din nou, pentru profilul real este foarte greu să învățăm atât de mult și destul de mot a mot aceste comentarii și subiecte, deci este destul de grea pregătirea și destul de intensă”, a declarat Eliza Curelariu, elevă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” Botoșani, pentru Părinți și Pitici.

De aceeași părere a fost și o colegă a Elizei, „cei de la Minister și-au respectat cuvântul și ne-au dat un subiect destul de ușor de accesat”, a spus Anamaria Boghian, elevă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” Botoșani.

Un elev al Liceului Teoretic „Grigore Antipa” a povestit că „am scris în jur de 15 pagini, aproape tot romanul, serios. Cred că am scris cel mai mult din tot liceul, incipit, final, tot. Iau o notă mare sigur, nu are cum altfel”. Asta în contextul în care a avut nuvela, nicidecum romanul.

Calendarul probelor 

Luni, 1 iulie: Limba și literatura română; 

Marți, 2 iulie: proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie);

Joi, 4 iulie: proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie); 

Vineri, 5 iulie: Limba si literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale).

Cum se face accesul în săli

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30. Pentru redactarea unei lucrări scrise/ rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.

Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Ce este le este interzis candidaților 

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.), precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc. În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrări, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Ce riscă elevii care încalcă regulile 

Candidații surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Pe durata desfășurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video. Afișarea primelor rezultate (în centrele de examen și online) este programată în data de 8 iulie, până la ora 12:00, iar afișarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie (în centrele de examen și online). Ca și în anii anteriori, numele și prenumele candidaților vor fi înlocuite de coduri.

Condiții pentru promovarea examenului 

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiții:

susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;

susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;

obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise).



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

Părinți manipulatori: Șapte semne care îți arată dacă faci parte din această categorie / FOTO: freepik.com @senivpetro

Părinți manipulatori: Șapte semne care îți arată dacă faci parte din această categorie

Comportamente pe care copiii le preiau de la părinții lor pe parcursul vieții / FOTO: Freepik.com@prostooleh

Comportamente pe care copiii le preiau de la părinții lor pe parcursul vieții

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@Eugene Us

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT

pixel