Daniel David, despre olimpiadele școlare la clasele I-IV în 2025: Participarea la astfel de concursuri poate stimula „prea devreme o industrie a meditațiilor”
Unul dintre candidați a răspuns la întrebarea dacă sinceritatea influenţează emoţiile în exprimare: „Io vă spun sincer că n-am emoţii, că sunt maho (macho) şi iau în pumni pe oricine mă supără”, informează Observator.
Altcineva, în loc să comenteze opera lui Ioan Slavici, a mărturisit că a pregătit doar poezia „Luceafărul” pentru examenul de bacalaureat: „Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul pentru BAC”.
Aceste momente au adus zâmbete pe fețele profesorilor, care au descoperit enunțuri precum „didalahiile” în loc de „didascaliile” și scene confuze din „nuvela lui Slavici”.
„Notiţele autorului sunt didalahiile (didascaliile) scrise putin altfel, ca cititorii să înţeleagă ce se petrece în piesa veselă”;
„În nuvela lui Slavici, lângă o moară afurisită, se petrec lucruri rele, cu persoaje puse pe rele”;
„Ana este nevasta lui Ghiţă, dar are o aventură cu Lică, care fuge apoi se întoarce la moară şi îl ucide pe Ghiţă şi amândoi ard în focul iadului ca pedeapsă”.
Profesoara de română, Florina Rogalski, a explicat că aceste greșeli, denumite etimologii populare, sunt adesea rezultatul unei interpretări greșite a cuvintelor, ceea ce poate fi amuzant, dar și dezamăgitor, având în vedere durata mare de studiu a elevilor.
„În clipa în care pronunţi promoţie în loc de emoţie, perforaţie, în loc de peroraţie, asmuţire în loc de amuţire, astea în gramatică se numesc etimologii populare. Elevul are impresia că aude un cuvânt, nu îl verifica şi îl scrie pe acela. Efectul este hazliu, dar în acelaşi timp trist, pentru că ei termină 12 ani de şcoală, acum 13 ani de şcoală, şi îmi pare rău, dar după cum scriu, mulţi sunt analfabeţi funcţionali”, a explicat Florina Rogalski, conform sursei citate.
Într-o altă perla amuzantă, un elev a descris pe Arghezi ca pe „un moş cât munţii, dar vioi la picioare şi l-a umplut de promoţii (emoţii) pe tânărul ce l-a vizitat acasă”.
„Autorul emoţionat i-a făcut lui Arghezi o perforaţie (peroraţie), dar marele poet l-a asmuţit (amuţit) ca pedeapsă”.
Ultima probă a Bacalaureatului este joi, iar rezultatele vor fi afișate luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Dacă vorbim despre familii numeroase, cele cu trei sau...
Decizia de a trimite un copil...
Mulți dintre noi s-au simțit...
De obicei asociem astmul cu dificultăți de respirație și utilizarea...
Amigdalele palatine sunt structuri de țesut limfatic...