Bani de buzunar pentru copii? E posibil să faci o mare greșeală: Studiu cu rezultate uimitoare
Data publicării:
Când ar trebui să începem? Cu ce ​​sumaă și cu ce metodă? Dar mai presus de toate, este corect să dai bani de buzunar copiilor?

Mulți părinți nu sunt de acord să le acorde copiilor o anumită sumă la sfârșitul săptămânii sau lunii, deoarece se tem că atunci vor profita de ea și vor cere din ce în ce mai mult. Alții, însă, sunt convinși că banii ar trebui cheltuiți doar pentru nevoi de bază sau nevoi importante.

În sfârșit, sunt părinți care se declară în favoarea acordării unei sume fixe copiilor pentru a-și satisface dorințele, dar numai după ce au stabilit reguli foarte specifice și limite maxime.

La ce vârstă se dă copiilor bani de buzunar

În ultima vreme, copiii primesc primii bani de buzunar deja la vârsta de șase sau șapte ani, când încep școala primară. În general, este o sumă mică cât să le ajungă pentru o  gustare. Pe măsură ce cresc, nevoile și cererile lor de bani cresc și ele. Începem de la 50 de lei pentru cinema sau o pizza cu clasa, apoi rămâne la latitudinea părinților să decidă dacă le mai dea copiilor câțiva lei în plus.

Potrivit experților, copiilor mai mici ar trebui să li se acorde aproximativ 20 de lei pe săptămână pentru cheltuieli de funcționare (gustări, bilete de autobuz etc.), în timp ce pentru adolescenți se ridică la aproximativ 50 de lei. Acestea sunt, evident, cifre orientative de luat în considerare apoi în contextul economic real al familiei. 

Bani de buzunar: DA sau NU?

Înainte de a da bani de buzunar, părinții ar trebui să-și învețe copiii că banii nu sunt dați cadou, ci că trebuie să muncească din greu pentru a-și câștiga salariul lunar. Pur și simplu a da bani de buzunar fără a primi nimic în schimb pune în mișcare un mecanism care îi determină pe copii, dar și pe adolescenți, să nu aibă respect pentru bani și să nu stabilească limite cererilor.

Pentru a câștiga bani de buzunar, copiii pot ajuta acasă la treburile casnice sau pot avea grijă de vecinul lor în vârstă și îl pot însoți la cumpărături. Este important să-i facem pe copii să înțeleagă că fac parte dintr-o societate în care trebuie să se facă utili și că banii trebuie cheltuiți cu responsabilitate și moderație.

2. Fotografie... (pexels-mephotography2023-4911579_64866700.jpg)

Fotografie de la El Jundi/ Pexels

Banii  de buzunari sunt o greșeală?

Banii de buzunar pot fi dăunători educației și încurajează consumul riscant pentru adolescenți? Un grup de cercetători de la Institutul de Cercetări Farmacologice Mario Negri și de la Universitatea Catolică din Milano a studiat, pe un eșantion de 989 de tineri de 15 ani din Lombardia, relația dintre banii de buzunar și cinci comportamente de risc:  fumatul,  alcoolul, consumul excesiv de alcool, canabis și pariurile.

Rezultatul a fost că cei care primesc bani de buzunar și au la dispoziție mai mult de 10 euro (50 de lei) pe săptămână au mai multe șanse să se angajeze în comportamente riscante. Cu bani de buzunar, devine mai probabil ca copilul să fumeze sau să consume alcool. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!” / FOTO: freepik.com @senivpetro

10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!”

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Afirmațiile care fac diferența: Ce ar trebui copilul să audă de la părinți înainte de a ajunge la adolescență! / FOTO: freepik.com @AntonyGridin

Afirmațiile care fac diferența: Ce ar trebui copilul să audă de la părinți înainte de a ajunge la adolescență

pixel