„Before School”. În ce constau așa numitele programe „înaintea școlii”? Beneficiile pentru copii și costurile pentru părinți
Data publicării:
Pe măsură ce tot mai multe școli își desfășoară activitatea în schimburi, programele de tip „Before School” devin din ce în ce mai solicitate.

Aceste centre educaționale oferă copiilor un loc unde pot petrece diminețile, înainte de începerea orelor, și unde pot desfășura activități educative și recreative.

Înscrierea la aceste programe vine la pachet cu costuri ce pot depăși 1.000 de lei pe lună, dar oferă și multiple beneficii pentru cei mici.

Funcționarea centrelor „Before School”

De regulă, aceste centre își desfășoară activitatea între orele 08:00 și 12:00, însă unele sunt flexibile și permit părinților să aducă copiii mai devreme, în funcție de programul acestora.

Eli Nistor, manager al unui astfel de centru, explică pentru Știrile PRO TV: „Sunt mai multe școli în renovări, sunt și alte clase, inclusiv de gimanziu, care învață după-masă și am început să primim solicitări și pe partea aceasta. Avem o persoană care poate să îi însoțească pe jos. Au fost situații când la solicitarea părinților am oferit acest serviciu doar o perioadă, până s-a obișnuit copilul.”

Activități educative și recreative

Pe lângă faptul că își pot face temele, copiii se bucură de activități creative și distractive, precum petreceri în pijamale sau ieșiri la film sau înghețată, când vremea permite. 

Costul pentru înscrierea la un astfel de program este de aproximativ 1.000 de lei pe lună. În cazul în care părinții doresc și o masă caldă pentru copilul lor, aceasta costă suplimentar 25 de lei pe zi.

Oferte speciale și alternative pentru familiile defavorizate

Pentru copiii care provin din medii defavorizate, unele centre oferă servicii similare în mod gratuit.

Pentru ceilalți, tariful lunar este de 800 de lei. În plus, unele centre pun la dispoziție transportul către școală și o gamă variată de activități suplimentare, cum ar fi cursuri de limbi străine sau ateliere sportive.

Alternativa de stat: Programul „Școală după Școală”

O opțiune mai accesibilă pentru părinți este programul de stat „Școală după Școală”, care se desfășoară înainte sau după orele de curs obligatorii, în funcție de resursele și spațiul disponibile în școli.

În cadrul acestui program, părinții achită o sumă de aproximativ 300-350 de lei pe lună, iar grupele sunt formate din câte 12 elevi.

Paula Chende, profesor la Școala George Coșbuc din Baia Mare, menționează că aceste sume sunt colectate de învățătoare prin intermediul unui PFA. În București, programul funcționează deja în aproape 100 de școli, iar extinderea sa în restul țării este în curs de evaluare, potrivit Ministerului Educației.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare

Ultimă oră: MODIFICĂRI pentru Evaluarea de clasa a II-a

Extinderea duratei testului la Evaluarea Naţională...



Cele mai noi articole

Top citite
Tata sau mama De la cine moștenește copilul inteligența. „Este deștept ca tine” / FOTO: freepik.com@Hakim5

Tata sau mama? De la cine moștenește copilul inteligența. „Este deștept ca tine”

Foto: Freepik@freepik

De ce nu ar trebui să „ceri ajutor” copilului în casă

Obiectivul numărul 1 pe care ar trebui să-l aibă părinții pentru copiii lor! Expert în parenting: „Scopul principal NU este să le oferi o copilărie perfectă!” / FOTO: freepik.com @ sherry

Obiectivul numărul 1 pe care ar trebui să-l aibă părinții pentru copiii lor! Expert în parenting: „Scopul principal NU este să le oferi o copilărie perfectă!”

Foto: Freepik@syda_productions

Fără corectări cu pix roșu. Psiholog Diana Stănculeanu: Copilului ar trebui să i se arate doar ce fac bine la școală

pixel