Beneficiile adopțiilor de către cuplurile de același sex, în România
Data actualizării:
Data publicării:
În condițiile în care România oferă printre cele mai rele condiții, din UE, copiilor din orfelinate, țara noastră refuză să permită adopția celor mici de către persoanele gay, împiedicându-le acestora accesul mai rapid către o familie iubitoare.  

Cercetările arată că nu există diferențe semnificative între copiii crescuți de către părinți gay și cei crescuți de părinți heterosexuali. Totodată, cercetătorii constată că există multe beneficii ale unor părinți de același sex. De fapt, parentingul persoanelor gay le oferă copiilor oportunități de a învăța toleranța și abilitățile de a face față adversității, calități care vor crește adulți empatici și curajoși.

În medie, aproximativ 50% dintre sarcinile din întreaga lume sunt accidentale, scrie portalul de parenting Creating Families. Când un individ sau un cuplu gay decide să adopte, face, înainte de toate, o alegere conștientă, ceea ce oferă stabilitate familială încă de la bun început.

Când vine vorba de creșterea copiilor, un studiu care se concentrează pe gospodăriile cu doi tați, în care ambii lucrează, arată că aceștia se bazează pe dădace, menajere sau rude pentru sprijin, la fel ca familiile formate din părinți de sex opus. Dar când vine vorba de asumarea responsabilităților de părinți, ei tind să se bazeze pe punctele forte și abilitățile celuilalt, mai degrabă decât să urmeze constructele sociale despre cine este mai „matern” sau „patern”. Părintele homosexual le oferă copiilor o înțelegere clară a dragostei, a responsabilității familiale și a relațiilor echitabile, din simplul fapt că își împart responsabilitățile în mod egal, fără să se bazeze pe stereotipuri. Acesta este doar unul dintre multele beneficii ale părinților de același sex.

Părinții de același sex se implică mai mult în educația copiilor și cresc adulți bine adaptați, încrezători

Potrivit unui studiu din 2008, care se concentrează pe experiențele părinților LGBT și ale copiilor lor în mediile școlare, a fost observat faptul că multe familii gay au experimentat discriminare. Cu toate acestea, studiul a constatat că părinții LGBT nu numai că sunt un atu pentru comunitățile lor școlare, dar au și mai multe șanse să fie implicați în viața educațională, de zi cu zi, a copiilor lor.

Alți cercetători care au găsit rezultate similare spun că această prezență crescută se poate datora concentrării părinților homosexuali pe afirmarea vizibilității, incluziunii și contra discriminării. Fiind mai activi cu educația copiilor lor, ei sporesc oportunitățile de interacțiuni pozitive cu oficialii școlii și alți părinți și arată sprijin activ pentru educația copiilor lor. Acești părinți servesc adesea ca șefi de clasă, voluntari, sunt activi în comitetele de părinți și au o prezență constantă în consiliile școlare. Și nu există nicio îndoială că copiii beneficiază foarte mult de prezența și interesul părinților pentru activitățile școlare și educația lor.

Profesioniștii din domeniul medical, psihologic și al asistenței sociale au constatat și faptul că copiii crescuți în gospodării sănătoase de același sex sunt la fel de bine adaptați ca și cei crescuți de părinți heterosexuali. Potrivit Asociației Americane de Psihologie, „adaptarea, dezvoltarea și bunăstarea psihologică” a copiilor nu creează o legătură cu orientarea sexuală a părinților. Copiii prosperă și beneficiază de medii fericite și sănătoase în care se simt în siguranță și iubiți.

Numeroase studii au descoperit că copiii părinților homosexuali și copiii părinților heterosexuali prezintă puține diferențe în ceea ce privește performanța, sănătatea mintală și funcționarea socială. Un alt studiu a constatat că fiicele crescute de tați gay au arătat mai puțină anxietate și stres decât fiicele crescute în familii heterosexuale.

Nu există nicio îndoială că copiii care trăiesc cu părinți de același sex se simt uneori „diferiți” decât colegii lor. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că acești copii înțeleg mai bine diversitatea familiilor care există în lume. În ciuda faptului că au întâmpinat, la rândul lor, situații discriminatorii, studiile arată că acești copii au o rezistență mai mare la a naviga în situații dificile, păstrând percepții pozitive despre familiile lor.

Un studiu din 2006 a examinat copiii din familii de lesbiene, atât în gospodării cu o singură lesbiană, cât și în gospodării cu cuplu de lesbiene. Cercetătorii nu au găsit diferențe între acești copii și cei care s-au născut în gospodării heterosexuale în ceea ce privește dezvoltarea și comportamentul lor social. Cu toate acestea, au descoperit că acești copii au arătat mai multă încredere de sine decât cei cu părinți heterosexuali. Stima de sine mai mare a fost probabil rezultatul unui nivel mai mare de implicare activă a părinților gay.

Sexualitatea părinților se poate transmite la copii?

Nu există dovezi științifice care să susțină că homosexualitatea se transmite de la părinții gay la copiii adoptați. Totodată, în cazul copiilor biologici ai persoanelor gay, orientarea sexuală nu este determinată exclusiv de factori genetici sau de mediu, ci este rezultatul unei combinații complexe de influențe genetice, hormonale, neurologice și de mediu în timpul dezvoltării unei persoane. 

Studiile asupra homosexualității indică faptul că există o componentă genetică și hormonală asociată cu orientarea sexuală. În plus, homosexualitatea nu este considerată o boală sau o tulburare, ci este o variație naturală a orientării sexuale umane. Omul nu este singurul mamifer cu un spectru complex al orientărilor sexuale.

Copiii adoptați de părinți gay pot dezvolta orice orientare sexuală, așa cum se întâmplă și în cazul copiilor crescuți de părinți heterosexuali. Orientarea sexuală a unei persoane nu este influențată direct de orientarea sexuală a părinților lor adoptivi sau biologici.

Este important să recunoaștem și să respectăm diversitatea orientărilor sexuale și să tratăm toți oamenii cu respect și egalitate, indiferent de orientarea lor sexuală.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


parintisipitici Team
Categorie: Parenting
Tagurile articolului: copii adoptati  orfelinate  parinti gay 

Articole similare

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...



Cele mai noi articole

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

pixel