Blue Monday - Cea mai tristă zi din an. Iată de ce!
Data publicării:
La începutul fiecărui an, a treia zi de luni din ianuarie este desemnată drept „Blue Monday”, fiind considerată cea mai deprimantă zi din an. 

La începutul fiecărui an, a treia zi de luni din ianuarie este desemnată drept „Blue Monday”, fiind considerată cea mai deprimantă zi din an. În 2025, aceasta cade pe 20 ianuarie și este asociată cu o stare generală de melancolie, lipsă de energie și tristețe.


Blue Monday este cunoscută ca ziua cea mai deprimantă din an, dar ce reprezintă, de fapt, această zi și care sunt originile sale? În timpul iernii, persoanele care suferă de probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia sezonieră, pot simți o agravare a simptomelor.

Citește și „Du-te la colț și gândește-te la ce ai făcut” NU este o metodă eficientă de educare! Alternative respectuoase care chiar funcționează

Factori precum vremea rece, zilele scurte și stresul financiar cauzat de cheltuielile de sărbători pot influența negativ starea emoțională.

Deși depresia sezonieră este o afecțiune bine cunoscută, Blue Monday nu are o bază științifică solidă. Totuși, ziua este legată de un sentiment generalizat de melancolie și apatie.

Conceptul de Blue Monday a fost introdus pentru prima dată în 2005 de un comunicat emis de Sky Travel, care susținea că o formulă matematică ar fi identificat această zi drept cea mai deprimantă din an.

Astfel, prima dată când a fost menționată Blue Monday a fost pe 24 ianuarie 2005.

Formula care stă la baza conceptului de Blue Monday lua în considerare mai mulți factori, precum vremea, datoriile financiare, timpul trecut de la Crăciun, salariul lunar, eșecul rezoluțiilor de Anul Nou, lipsa de motivație și sentimentul general de nevoie de schimbare.

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Totuși, experții au considerat această formulă lipsită de fundament științific, deoarece nu exista o unitate de măsură clară, iar calculul nu avea logică matematică.

Vezi și Greșelile părinților care distrug autonomia copiilor: Cum să evităm capcanele care le frânează progresul în creștere

Mai mult, Cliff Arnell, fost profesor la Universitatea Cardiff, cel care a emis inițial comunicatul de presă, a subliniat că scopul său nu era acela de a crea o atmosferă de neliniște, ci de a încuraja oamenii să își îmbunătățească viața.

De-a lungul anilor, Blue Monday a fost tot mai criticat, mulți considerând că termenul adaugă anxietate unei zile care, în mod normal, ar fi una obișnuită.

În acest context, multe branduri au creat campanii menite să transforme această zi într-una mai pozitivă.

Blue Monday 2025

SURSA FOTO: Freepik.com@sohanjournalist

În 2025, Blue Monday este pe 20 ianuarie. Chiar dacă ianuarie poate aduce și momente plăcute, rămâne totuși o lună rece, lipsită de evenimente și care ne lasă cu un sentiment de melancolie.

Deși nu există o bază științifică pentru Blue Monday, experții sunt de acord că tulburarea afectivă sezonieră (TAS) este o formă reală de depresie, care se manifestă la unele persoane în lunile de iarnă, când lumina naturală este redusă.

Psihologul Kari Leibowitz sugerează să ne inspirăm din Scandinavia, unde, în ciuda iernilor lungi și întunecate, oamenii sunt considerați printre cei mai fericiți din lume. Leibowitz a studiat viața în Tromsø, Norvegia, și a observat că locuitorii acestei regiuni adoptă o „mentalitate de iarnă” și văd sezonul rece ca pe o oportunitate de a se bucura, nu ca pe o perioadă de temut.

Un concept important pe care l-a descoperit este „friluftsliv” – viața în aer liber – care subliniază importanța de a te îmbrăca corespunzător și de a petrece timp în natură.

Cum să reduci stresul

 

SURSA FOTO: Freepik.com@aniqa1676

Medicii din întreaga lume recomandă acum „o doză de natură” pentru a îmbunătăți sănătatea fizică și mentală. Studiile arată că expunerea la natură îmbunătățește somnul, reduce stresul, crește fericirea și scade emoțiile negative.

Timpul petrecut în spații verzi îmbunătățește funcțiile cognitive, inclusiv atenția și creativitatea, atât pentru persoanele cu depresie, cât și pentru cele fără.

De asemenea, japonezii au promovat mult timp beneficiile petrecerii timpului în natură prin practica „shinrin-yoku” sau „băi de pădure”, care s-a răspândit acum în întreaga lume.

În Canada, cercetările arată că doar 15 minute petrecute într-o pădure, observând natura și respirând adânc, pot reduce nivelul de cortizol și îmbunătăți ritmul cardiac.

Studiile sugerează că cel puțin 120 de minute pe săptămână petrecute în natură sunt legate de o stare bună de sănătate și bunăstare.

Plimbările în aer liber și exercițiile fizice sunt excelente pentru sănătatea mintală, dar chiar și simpla ședere pe o bancă, absorbind frumusețea naturii, poate aduce beneficii semnificative.

Adoptarea unei mentalități pozitive și petrecerea timpului în natură sunt modalități eficiente de a face față zilelor scurte și întunecate de iarnă.

Cercetările arată că lumina soarelui poate contribui la prevenirea infecțiilor, iar timpul petrecut în interior, sub lumină artificială, poate avea efecte adverse asupra sănătății.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

Ministrul Educației: „Gramatica trebuie readusă la liceu”

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, spune...

Cei mai puțini copii născuți din ultimii 100 de ani

Tot mai puțini români decid să devină părinți.

Burse școlare pentru elevii români

Plata burselor școlare în februarie 2025. Elevii primesc peste 350 de lei...



Cele mai noi articole

Numele clasic de fată care este la modă în 2025

În 2025, acest nume de fată rămâne un nume clasic, dar...


Top citite
Mama sau tata De la cine moștenește copilul atitudinea / FOTO: Freepik.com@ karlyukav

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / FOTO: freepik.com @lokodigo1

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / VIDEO

Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul” / FOTO: freepik.com @standret

Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul”

Copilul rămâne în urmă la școală. Experții explică principalele motive, greșelile părinților și profesorilor și ce poți face concret pentru a-l ajuta / FOTO: freepik.com @Ambreen

Copilul rămâne în urmă la școală. Experții explică principalele motive, greșelile părinților și profesorilor și ce poți face concret pentru a-l ajuta

pixel