Bune maniere la masă: Copiii trebuie să cunoască și să respecte aceste 9 REGULI
Data publicării:
A mânca cu cei mici este uneori complicat. Pornind de la bunele maniere și dând un exemplu, mesele cu prietenii și în afara casei pot deveni din nou ocazii plăcute și nu o sursă de stres.  

”Nu vorbești cu gura plină!”: este una dintre cele mai frecvente exclamații care pot fi auzite (sau făcute) la o masă la care sunt prezenți copii. 

Educația în bune maniere se dovedește a fi fundamentală încă din copilărie: nu este vorba de a forța copilul să rămână „liniștit”, ci de a-l face să interacționeze în cel mai potrivit mod, astfel încât să- și asume responsabilitatea. Există așadar reguli obligatorii pentru copii: este datoria părinților să le transmită și, în primul rând, să dea un exemplu bun.

Iată câteva aspecte esențiale pe care un copil ar trebui să le știe atunci când stă la masă:

1. Igiena

Învață-l să se spele pe mâini înainte de a se așeza la masă pentru a preveni răspândirea germenilor.

2. Poziția și comportamentul la masă

Învăță-l să stea drept pe scaun, cu picioarele pe podea (sau pe suport, dacă este nevoie), și să se aplece ușor înainte fără să-și sprijine coatele pe masă.

Încurajează-l să nu se joace cu mâncarea, tacâmurile sau alte obiecte de pe masă.

2. Fotografie... (pexels-tima-miroshnichenko-5591187-1_66668800.jpg)

Fotografie de la Tima Miroshnichenko/ Pexels

3. Utilizarea tacâmurilor

Arată-i cum să țină și să folosească furculița, cuțitul și lingura. Învață-l să folosească cuțitul pentru a tăia mâncarea în bucăți mici, dacă este necesar.

4. Maniere de bază

Așteptarea: Învață-l să aștepte până când toată lumea este servită înainte de a începe să mănânce.

A cere politicos: Încurajează-l să spună "te rog" și "mulțumesc" când cere ceva.

Mestecatul cu gura închisă: Explică-i importanța mestecatului cu gura închisă pentru a evita zgomotele neplăcute și pentru a arăta respect față de ceilalți.

3. Fotografie... (pexels-jep-gambardella-6212567_97380400.jpg)

Fotografie de la Jep Gambardella/ Pexels

5. Conversație la masă

Învață-l să se implice în conversații la masă, ascultând și vorbind pe un ton potrivit. Sugerează-i să evite subiectele neplăcute sau dezgustătoare în timpul mesei.

6. Mâncatul corespunzător

Încurajează-l să ia mușcături mici și să mănânce încet, savurând mâncarea. Arată-i cum să folosească șervețelul pentru a-și șterge gura și mâinile atunci când este necesar.

7. Respectul față de alții

Învață-l să nu întrerupă conversațiile altora și să nu facă zgomot excesiv la masă. De asemenea trebuie să aibă respect față de mâncare. Încurajează-l să aprecieze efortul depus pentru prepararea mesei și să nu facă comentarii negative despre mâncare.

8. Finalizarea Mesei

Învață-l să aștepte până când toată lumea a terminat de mâncat înainte de a cere permisiunea să se ridice de la masă.

La final sugerează-i să ajute la curățarea mesei, aducând farfurii și tacâmuri la chiuvetă sau la locul destinat.

9. Exemplu Personal

Copiii învață cel mai bine prin exemplul oferit de părinți și alte figuri de autoritate. Asigură-te că și tu respecți aceleași reguli pe care vrei să le urmeze copilul tău.

Învățarea bunelor maniere la masă este o abilitate importantă care va ajuta copiii să interacționeze politicos și cu încredere în diverse contexte sociale.

Este esențial să le arătăm răbdare și înțelegere, oferindu-le ocazia de a exersa și de a-și îmbunătăți comportamentul la masă pe măsură ce cresc.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel