Bunici și nepoți: O legătură de neînlocuit, specială și unică
Data publicării:
În viața copiilor, bunicii joacă un rol foarte important, atât la nivel educațional, cât și emoțional.

De altfel, bunicii reprezintă pentru nepoții lor legătura dintre trecut, prezent și viitor, pentru că sunt purtători ai moștenirii culturale și ai memoriei de familie. Ei sunt cei care păstrează amintirile unei lumi diferite de cea în care trăiesc copiii astăzi și care, prin poveștile lor, îi pot face pe cei mici să înțeleagă schimbarea vremurilor față de când erau mici.

Bunicii reprezintă așadar o sursă infinită de informații cu privire la trecutul și tradițiile unei familii, dar și a locului și deci a originilor nepoților. Întotdeauna este bine ca un copil să știe de unde provine familia lui, ce a fost acolo înainte și care au fost evenimentele care au dus la situația în care trăiește. Un bunic și o bunica sunt punctele de referință pentru înțelegerea trecerii generațiilor, a istoriei parentale și a istoriei familiei în general.

Rolul bunicilor în familia de astăzi

Bunicii au o importanță fundamentală în familia de azi pentru că deseori își ajută părinții și, atunci când sunt plecați pentru că trebuie să muncească, de multe ori au grijă de nepoții lor.

Multe familii preferă să-și încredințeze copiii bunicilor decât unei baby-sitter sau grădiniței. De fapt, nu toți părinții își trimit copiii la grădiniță și în acest caz sprijinul bunicilor devine esențial pentru întreaga familie.

Mai mult, alături de bunici, nepoții au ocazia să învețe multe lucruri despre proprii părinți, datorită poveștilor și anecdotelor pe care numai ei le pot cunoaște. În acest fel își vor putea vedea părinții ca indivizi și nu doar în rolul pe care îl joacă, ceea ce va favoriza empatia celor mici și va crea mai multe oportunități de înțelegere cu adulții .

Mai mult, petrecerea timpului la casa bunicilor este o oportunitate pentru nepoți de a deveni mai independenți , detașându-se treptat de părinți dar într-un mod natural și fără traume, ceea ce îi va ajuta mai târziu în trecerea la grădiniță.

Copiii se vor obișnui să petreacă timp departe de propria casă și departe de părinți, dar vor fi liniștiți în această tranziție de mediul familiar care constituie casa bunicilor.

Poate fi o idee bună în această etapă ca cei mici să petreacă nopțile la bunici, astfel încât să se obișnuiască treptat să doarmă departe de casă. În acest proces, sarcina educațională a bunicilor este fundamentală, deoarece în absența părinților devin un punct de referință pentru copii.

Pe de altă parte, însă, rolul părintelui nu este întotdeauna simplu, iar bunicii, având mai multă experiență, pot fi adesea folositori pentru a primi sfaturi despre cum să facă față dificultăților.

Beneficiile relației bunici-nepoți

Petrecerea timpului cu bunicii îi va obișnui și pe cei mici să aibă respect față de persoanele în vârstă, deoarece vor experimenta compania unor oameni foarte îndepărtați ca vârstă, dar cu care se creează o legătură specială și solidă.

Împreună cu bunicii lor, copiii vor putea să descopere noi interese, să experimenteze lumea mai independent, fără prezența părinților, care uneori pot fi mai îngrijorați, mai ales dacă este primul copil.

De fapt, bunicii știu deja calea pe care o parcurg părinții lor și cu ceea ce au învățat în creșterea lor, acum se pot dedica nepoților lor cu mai multă liniște sufletească, cu capacitatea de a echilibra bine regulile și libertatea.

Mai mult, chiar și pentru bunici, a fi cu nepoții lor are multe aspecte pozitive: a avea copii de care să aibă grijă este un nou stimul pentru o persoană care a făcut deja acea călătorie și care acum poate că nu mai lucrează și are mai mult timp disponibil pentru a-l dedica copiilor decât atunci când era mai tânăr.

Mai mult, petrecerea timpului împreună este un stimul reciproc pentru că, pe lângă faptul că este distractivă și educativă pentru copii, va presupune ca bunicii să fie nevoiți să organizeze multe activități pentru a-i distra în timpul zilei.

Toate aceste activități îi vor menține pe bunici activi și proactivi, care vor deveni din ce în ce mai capabili să înțeleagă copiii și, odată cu ei, generația mai tânără, având astfel o legătură mai directă cu lumea din ce în ce mai rapidă în schimbare de astăzi.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: bunici  copii  relatia bunici-nepot 

Articole similare


Cele mai noi articole

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

pixel