Bursele de merit „Ligia Deca” pentru medii de 1, 2, 3 și 4 nu vor mai fi acordate din septembrie
Data publicării:
Bursele de merit "Ligia Deca" pentru elevii cu medii de 1, 2, 3 și 4, s-a dovedit a fi un eșec 5 luni mai târziu. Aceste burse vor mai fi acordate până la finalul anului școlar, cel puțin dacă se va aplica proiectul de ordonanță de urgență lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației.

Premiera înregistrată în educația din România și semnalată de Edupedu.ro în noiembrie 2023, respectiv bursele de merit "Ligia Deca" pentru elevii cu medii de 1, 2, 3 și 4, s-a dovedit a fi un eșec 5 luni mai târziu. Aceste burse vor mai fi acordate până la finalul anului școlar, cel puțin dacă se va aplica proiectul de ordonanță de urgență lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației.

Prin acest proiect, ministerul intenționează să schimbe sistemul actual de burse modificând Legile Educației Deca-Iohannis – 198/2023 și 199/2023. Potrivit proiectului, bursa de merit rămâne doar pentru elevii cu media între 10 și 9.50 și pentru olimpici, în timp ce elevii cu medii peste 7 pot primi noua bursă de reziliență, însă doar dacă mai rămân locuri de bursieri într-o proporție de 30% din fiecare clasă.

Din 15 noiembrie 2023, peste 8.500 de elevi cu medii școlare mici și foarte mici, adică cu note de 1, 2, 3 și 4, au luat lună de lună bursă de merit decisă direct de ministrul Ligia Deca. Numele acestei burse acordate pentru 8.500 de copii care au sub media 5, medie echivalentă cu pragul de corigență, este legat de numele ministrei Educației.

Ligia Deca a propus în proiectul de lege a învățământului preuniversitar ca bursa de merit să nu mai fie dată pentru 30% dintre elevii unei școli, ci pentru 30% dintre elevii fiecărei clase, indiferent de medie. Asociațiile și companiile care au susținut că bursa de merit fără prag pentru 30% din elevii fiecărei clase „poate crește concomitent echitatea din sistem și motivația elevilor de la toate nivelurile și filierele” au fost: ARDOR, Teach for Romania, Asociația ROI, BRIO, Școala Questfield, Organizația Umanitară Concordia, Tineri pentru Tineri.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel