Cămin vs. chirie? Prețurile locuințelor pentru studenți au explodat: „Nu prea mai sunt locuri. E full!”
Data publicării:
Guvernul planifică investiții pentru cămine studențești noi, dar situația actuală rămâne dificilă.

Pentru studenții din România, găsirea unui loc de cazare în căminele universităților a devenit o adevărată provocare. Din cauza cererii ridicate, mulți tineri sunt nevoiți să opteze pentru chirii care le golesc buzunarele.

În acest context, Guvernul anunță că va aloca fonduri pentru construirea de noi cămine în șapte campusuri universitare din țară, printre care Universitatea Politehnica din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea din Oradea, informează Observator. Cu toate acestea, până la finalizarea acestor proiecte, studenții continuă să se confrunte cu dificultăți în găsirea unui loc liber în cămine.

Locuri de cazare insuficiente și chirii ridicate

În această perioadă, în care studenții caută locuri de cazare pentru noul an universitar, se simte acut lipsa spațiilor disponibile.

„E o perioadă în care se cazează studenții, dar nu prea mai sunt locuri. E full”, spune un tânăr pentru sursa citată. 

„Ştiu că șeful de cămin se plângea că are studenți pe care nu are unde să îi bage. Se strâng mulți la început sunt o grămadă de studenți care nu au spațiu”, adaugă altul.

Anul trecut, aproximativ 10% dintre studenți nu au reușit să obțină un loc în cămin, iar peste 80% dintre aceștia au fost nevoiți să plătească chirii din banii părinților.

Cei mai mulți au încercat să se încadreze într-un buget de până la 300 de euro, mult mai mare decât tariful de 290 de lei pe lună pentru o cameră de cămin la Politehnică.

Majoritatea studenților care caută chirii preferă apartamente cu două camere, mobilate și renovate, cu centrală proprie, ceea ce a dus la o creștere considerabilă a prețurilor.

Cererea ridicată crește vertiginos prețurile chiriilor

„Dacă ne uităm la zona Politehnică prin comparaţie cu anul trecut, avem o creştere de aproximativ 16% a preţurilor.

În perioada iulie - septembrie observăm, în general, o creştere cu până la 50% a cererii”, explică Răzvan Ceapă, reprezentant al unei platforme online de anunțuri imobiliare, conform sursei citate.

Căminele oferă tarife mai mici, dar și condiții modeste

Deși căminele oferă tarife mai mici, condițiile de trai nu sunt întotdeauna cele mai bune.

„Căminele noi ar fi o soluție excelentă, deoarece cele vechi nu au fost renovate de ani de zile. La noi, cel mai bun cămin e la U, dar dacă ajungi la B, e mai greu pentru că baia e la comun”, povestește o studentă.

Guvernul promite schimbări

Pentru a îmbunătăți situația, guvernul a anunțat investiții semnificative în infrastructura căminelor studențești. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Ministerul Educației va primi 40 de milioane de lei suplimentari pentru a continua extinderea spațiilor de cazare și învățământ.

Deja la Universitatea Politehnică din București se construiește un nou cămin cu 350 de camere, care va putea găzdui 700 de studenți.

La Timișoara, un alt cămin nou va oferi locuri pentru 275 de studenți. Cu toate acestea, până la finalizarea acestor proiecte, studenții continuă să se confrunte cu dificultăți în găsirea unui loc de cazare accesibil.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel