Care e cea mai mare nevoie a băieților? Oana Moraru: „Fac alegeri proaste, par uituci. Sunt cablați de Mama Natură să se ducă către latura ASTA!”
Data publicării:
Suntem obișnuiți să etichetăm comportamentele băieților drept „rele” , „agresive” sau „fără minte” . Oana Moraru, expert în educație și parenting, vorbește despre ceea ce mulți părinți și profesori nu văd: că „alegerile proaste” ale băieților nu sunt semne de obrăznicie, ci manifestări firești ale dezvoltării lor neurologice și emoționale.

„Băieții fac alegeri proaste. Dar nu pentru că vor, ci pentru că sunt programați de mama natură să se miște foarte mult, să își caute provocări - fizice de cele mai multe ori - și să se distreze”, a spus Oana Moraru în cadrul podcastului Părinți Cuminți.

Declarația pare, la prima vedere, dură. Dar în spatele ei stă o realitate biologică și psihologică pe care mulți adulți o ignoră. Băieții nu aleg conștient să sară de pe mobilă, să împingă, să uite ce le-ai spus. Nu o fac din sfidare sau răutate. Corpul lor, literalmente, îi împinge spre acțiune.

„Când ai nevoie de mic să te miști foarte mult, de obicei, te lovești destul de des și e o alegere proastă. Vrei să sari de pe masa din bucătărie, niciodată nu ai intenția să te rănești pe tine sau pe fratele tău căruia îi sari în cap, dar alegerea în sine e proastă, însă ghidată de o dorință mare de aventură și de mișcare.

Când ai în corp această nevoie uriașă de mișcare dată de natură fără de care nu exiști, nu crești, sigur că nu mai și răstimpul, și timpul și înțelepciunea foarte devreme să te gândești dacă-l rănești pe altul.

De aceea, mulți părinți, copii, chiar fetițele din școală îi etichetează că fac alegeri proaste”, mai spune experta.

CITEȘTE ȘI „Când ne ascultă copiii? Când nu ne ascultă?” Oana Moraru explică „lungimile de undă” ale fiecărei vârste

Oana Moraru: „O altă naturală tendință a băiatului este impulsivitatea”

SURSA FOTO: freepik.com @davit85

Un alt comportament adesea criticat la băieți este impulsivitatea. De fapt, spune Oana Moraru, și aceasta este o trăsătură profund naturală, parte a felului în care mintea și corpul lor funcționează.

„O altă naturală tendință a băiatului este impulsivitatea. Uită și nu au timp să se gândească de două ori înainte de a face ceva pentru că își doresc să se distreze foarte mult”, mai subliniază Oana Moraru.

Uitarea, neatenția, lipsa de „gândire înainte” – toate sunt trăsături pe care părinții și educatorii le penalizează constant, fără să înțeleagă că băieții nu sunt „defecți”, ci doar... băieți.

VEZI ȘI Oana Moraru spune din ce clasă i se instalează copilului „sila de școală”: „Nu se manifestă încă, dar ea clocotește în interior, de-abia așteaptă să iasă la un moment dat”

Oana Moraru: „Din nevoia asta mare de distracție par uituci, pare că au ales să uite sau să nu te audă”

SURSA FOTO: freepik.com @nagaets

Pentru băieți, timpul de joacă nu e un moft sau o distracție superficială. Este o formă de exprimare, de autocunoaștere, de procesare a realității. Când le „iei” joaca, le iei o parte din libertate.

„Am observat asta când îi aducem în tabere în aer liber și fac programul că vom avea atelierul acesta și acesta, fetițele sunt extraordinar de extaziate că urmează să facă și asta, băieții deja se uită foarte suspicioși la mine că cu programul meu și cu atelierele astea amuzante s-ar putea să le fur timpul de joacă. 

Din nevoia asta mare de distracție par uituci, pare că au ales să uite sau să nu te audă - apropo de alegeri proaste, că asta e interpretarea noastră, ei nu fac alegeri. Sunt cablați de Mama Natură să se ducă către latura asta de mișcare, investigare, aventură, să-și dorească mai multă libertate decât fetițele”, mai spune Oana Moraru.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Schimbare în Educație, după un deceniu! Profesor: „Ne-a surprins”, elev: „Nu cred că este o idee bună!”

Răsturnare de situație în cazul bebelușului furat de la maternitatea din Bacău: Povestea din spatele întâmplării e revoltătoare, procurorii au aflat detalii tulburătoare

„Îl înscriu la școală sau îl mai țin încă un an la grădiniță?” 5 semne care arată că un copil are nevoie de un „an de creștere”, potrivit unui specialist în dezvoltare

„Parenting paralel”. Acest stil parental controversat salvează copiii de conflict, manipulare și traume psihologice. Ce spun specialiștii

pixel