Daniel David, despre olimpiadele școlare la clasele I-IV în 2025: Participarea la astfel de concursuri poate stimula „prea devreme o industrie a meditațiilor”
Îmbătrânirea populației este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă una dintre cele mai mari economii din lume, Japonia. Japonia are una dintre cele mai scăzute rate de creștere a populației din lume. Datele Națiunilor Unite arată că, începând cu 2021, în țară erau 26 de milioane de persoane cu vârsta de 24 de ani sau mai puțin. În termeni procentuali, aceasta reprezintă aproape o cincime din poporul japonez în total, ceea ce este destul de scăzut în comparație cu Irakul, unde mai mult de jumătate dintre oameni se încadrează în aceeași categorie de vârstă.
Japonia, care a avut cel mai scurt baby boom după cel de-al doilea război mondial, se confruntă cu consecințele ratelor scăzute de reproducere. Populația țării este în scădere de mai bine de un deceniu, un sat nu a văzut un copil născut timp de 25 de ani. Acest lucru a afectat populația în vârstă de muncă, estimările Fondului Monetar Internațional (FMI) arătând că, de la rata maximă de participare la muncă de 70% la începutul anilor 90, în prezent, această rată se situează la 59%.
După cum confirmă statisticile, țara cu cel mai mare procent din populația sa de 18 ani sau mai tânără este Nigeria, cu 56,9% din populație fiind formată din astfel de tineri. Această demografie neregulată pe grupe de vârstă din Nigeria a fost corelată cu o înclinație de a avea familii mai mari în cultura de acolo și cu lipsa accesului la măsurile contraceptive.
Pentru evidență, o femeie medie din Niger are în jur de 8 copii. Această explozie în rândul populației mai tinere poate duce la probleme serioase în țară, deoarece continuă să lupte împotriva unei capcane deja dificile a sărăciei.
Citește și „Ei sunt cei mai fericiți oameni din lume. Pe ce loc este România”
Următoare țară pe listă este Uganda, cetățenii sub 18 ani constituind 55% din întreaga populație a țării. Motivele din spatele acestui impuls în rândul populației tinere din Uganda sunt aproape aceleași cu cele observate în Nigeria (lipsa accesului la contracepție și o înclinație generală spre a avea familii mai mari). Ceea ce înrăutățește lucrurile este faptul că șomajul în rândul tinerilor este, de asemenea, extrem de ridicat în Uganda. Dacă lucrurile persistă în acest fel, creșterea populației tinere și șomajul acestora vor exercita o presiune imensă asupra resurselor Ugandei.
Urmează Chad, o țară din Africa Centrală. Proporția populației cu vârsta sub 18 ani cuprinde 54,6% din populația sa totală. Fiind una dintre cele mai sărace țări din lume, populația sa de tineri în continuă creștere este o problemă majoră. În 2016, Chad s-a clasat pe locul 186 din 188 de țări pe baza indicelui de dezvoltare umană al ONU. Până în prezent, această țară rămâne una dintre cele mai sărace din lume.
Alte țări cu cele mai mari procente de cetățeni sub 18 ani sunt Angola, Mali, Somalia, Gambia și Zambia. Aceste țări africane au proporții de cetățeni tineri de 54,3%, 54,1%, 53,6%, 52,8% și, respectiv, 52,6% din totalul populației, potrivit Worldatlas.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Dacă vorbim despre familii numeroase, cele cu trei sau...
Este adesea dificil pentru...
Ai auzit vreodată de termenul...