Cât de bine înțeleg profesorii copiii cu Asperger? Dr. Ioana Georgescu spune ce ar trebui să știe dascălii pentru ca acești elevi să fie bine integrați / VIDEO
Data publicării:
Cât de bine înțeleg învățătorii și profesorii diagnosticul de Asperger? Aceasta este o întrebare foarte importantă, mai ales în contextul unei societăți care își dorește o incluziune educațională cât mai eficientă. Dr. Ioana Georgescu, medic specialist în psihiatrie pediatrică, ne-a oferit o perspectivă pertinentă: „Înțelegerea poate varia considerabil în funcție de experiența și formarea fiecărui cadru didactic.”

Este evident că, în lipsa unei instruiri adecvate, dascălii pot întâmpina dificultăți în a recunoaște și a răspunde nevoilor specifice ale elevilor cu Asperger. Totuși, cu o pregătire corespunzătoare și cu o abordare flexibilă, profesorii pot face o diferență semnificativă în viața acestor copii.

Primul pas esențial este adaptarea metodelor de predare și evaluare.Profesorii trebuie să își adapteze metodele de predare și evaluare, trebuie să ofere instrucțiuni clare și explicite, evitând ambiguitatea. Este util să se utilizeze ilustrații, scheme sau alte suporturi vizuale pentru a sprijini înțelegerea, a spus dr. Ioana Georgescu pentru ParintisiPitici.ro.

Citește și Ce simte un copil cu Asperger? Dr. Ioana Georgescu: „Are un sentiment de izolare și singurătate, percepe lumea intens, fragmentat și periculoasă” / VIDEO

 

„Profesorii ar trebui să fie deschiși și să valorizeze interesele copiilor cu Asperger”

 

Un alt aspect important este recunoașterea și valorizarea intereselor speciale ale copiilor cu Asperger.

„Mulți copii cu Asperger au interese intense și specializate în anumite domenii. Profesorii ar trebui să fie deschiși și să valorizeze aceste interese, folosindu-le că puncte de plecare pentru învățare și angajament în clasă”, a mai spus dr. Ioana Georgescu.

De exemplu, un copil pasionat de astronomie ar putea fi încurajat să prezinte colegilor un proiect despre planete, ceea ce nu doar că i-ar stimula interesul pentru învățare, dar i-ar și crește stima de sine.

Vezi și Asperger | Care sunt cauzele reale ale prezenței acestui sindrom la copii? Dr. Ioana Georgescu: „Există multe teorii interesante ale apariției bolii!” / VIDEO

 

Dr. Ioana Georgescu: „Nu pot `citi printre rânduri` atunci când li se face observație”

 

Profesorii trebuie să fie conștienți că elevii cu Asperger pot avea dificultăți în înțelegerea semnalelor sociale non-verbale, cum ar fi citirea expresiilor faciale sau a tonului vocii. 

Acești elevi pot interpreta adesea comunicarea în mod literal și pot avea dificultăți în înțelegerea umorului, nu pot `citi printre rânduri` atunci când li se face observație, a mai spus dr. Ioana Georgescu.

De aceea, feedback-ul oferit trebuie să fie clar și direct, iar răbdarea și empatia profesorului sunt esențiale.

Înțelegerea și sprijinirea copiilor cu Asperger necesită un efort concertat din partea cadrelor didactice. Cu o pregătire adecvată, empatie și deschidere, profesorii pot crea un mediu de învățare incluziv și stimulant, în care fiecare elev să se simtă valorizat și înțeles. 

Citește și Asperger | Simptomele cheie pe care părinții trebuie să le urmărească la copil, încă de la 2 ani! Dr. Ioana Georgescu: „Este foarte naiv social!” / VIDEO

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL: 

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare


Cele mai noi articole

Sfaturi valoroase pentru a crește un copil curajos

Psihologul David J Bredehoft dezvăluie pașii bazați pe...

Cum să stabilești limite: Un abecedar pentru părinți

Limitele sunt un act de autoîngrijire, nu de egoism.

Lucruri pe care toți bunicii vor ca nepoții lor să le știe

Înțelepciunea unei bunici rămâne cu noi pentru toată...


Top citite
Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și-i împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!” / FOTO: freepik.com @sacyks

Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și care îi împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!”

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui” / FOTO: freepik.com @EyeEm

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui”

Numele de băieți și numele de fete cel mai probabil să fie miliardari, potrivit ChatGPT / FOTO: freepik.com @mandhi

Nume de copii care cel mai probabil o să fie miliardari, potrivit ChatGPT

Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!” / FOTO: freepik.com @satura86

Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!”

pixel