Cât de gratuit este învățământul gratuit? Românii au dat verdictul: „Nu, nu este!” / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
”Învățământul gratuit” se face în continuare pe bani în România. Părinții plătesc până la câteva sute de lei anual pentru un singur copil, inclusiv pentru produsele de igienă folosite în școli.

În Constituţia României, la articolul 32, alineatul (4) se arată că „învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii“. Într-adevăr litera și spiritul legii Constituției României ar fi trebuit să fie respectate peste tot în țară. Din păcate, învățământul de stat gratuit pare să fi devenit, mai degrabă, cu plată.

Dana Mihai, jurnalistă DC News, a întrebat românii cât de gratuit este învățământul gratuit. Iată o parte din răspunsurile celor care au fost întrebați:

”Credeți că învățământul din România este gratuit?” 

„Din păcate nu prea. Învățământul în sine este gratuit, dar condițiile care trebuie asigurate nu sunt gratuite pentru că trebuie să investim. 

Jurnalist: A cui credeți că este vina?

Cetățean: Este împărțită oarecum pentru că, pe de o parte nu li se asigură cadrelor didactice toate cele necesare și e nevoie de orice: de șervețele umede, de șervețele uscate, de la minimul necesar, până la manuale de educație plastică, educație muzicală. În ceea ce îi privește pe părinți... sunt părinți și părinți”, a fost de părere o mămică intervievată. 

De aceeași părere a fost un al doilea respondent: „Nu, nu este gratuit. Chiar zilele trecute mă gândeam cu ”Școala după școală”. Toți plătim contribuții, dar când este vorba de a beneficia de ”Școala după școală” nu beneficiem de nimic pentru că se fac niște criterii de departajare, unii dintre noi nu ne îndreptăm și atunci ne încadrăm unde? Ne ducem către After School-uri care sunt private căci altă soluție nu avem”, a răspuns o ală mămică. 

Vă invităm să descoperiți și alte răspunsuri interesante despre acest subiect în înregistrarea video de mai jos: 

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel