Cauzele infertilității. Dr. Ciprian-Andrei Morariu: „Toată lumea a încercat s-o arate cu degetul pe femeie. S-a constatat o creștere a infertilității masculine” / VIDEO
Data publicării:
În ultimii ani, infertilitatea a devenit o preocupare tot mai mare în societatea noastră, cu numeroase cupluri confruntându-se cu dificultăți în a concepe un copil. 

Cu toate acestea, discuțiile despre această problemă delicată au fost adesea centrate în jurul factorului feminin, subliniind presiunea și stigmatul asociat femeilor în această privință. Însă, observațiile recente sugerează o schimbare semnificativă a peisajului, cu o creștere evidentă a infertilității masculine.

Dr. Ciprian-Andrei Morariu, medic primar obstetrică – ginecologie la SANADOR cu un interes special pentru fertilizarea in vitro și reproducerea asistată, a subliniat la Părinți Prezenți, o emisiune realizată de redactorul-șef Părinți și Pitici, Loredana Iriciuc, că, în prezent, proporția de cauze ale infertilității este distribuită aproximativ egal între factorii masculini și cei feminini. Infertilitatea nu este doar o problemă specifică bărbaților sau femeilor, ci adesea o combinație complexă de factori biologici, comportamentali și socio-economici. 

„Până acum despre infertilitate s-a discutat mai mult pe factorul femeii și toată lumea a încercat pe femeie s-o arate cu degetul: `tu ești de vină, du-te, caută-te`. Un lucru care nu e neapărat normal și corect.

Din păcate, s-a constatat o creștere destul de marcată a infertilității masculine, astfel încât proporția a ajuns să fie: o treime, cu o treime, cu o treime, însemnând că o treime din cauză de infertilitate sunt mixte, o treime feminine și o treime masculine.

În dezbaterea sau în dialogul pe care îl avem cu pacientele legate de infertilitate ar trebui implicat și factorul masculin, astfel încât ar trebui să ne gândim la factorul masculin la lucruri chiar simple: un simplu varicocel. Câți bărbați nu merg la sală, ridică greutăți, poate unii dintre ei utilizează steroizi ca să obțină masa musculară, un lucru care scade dramatic numărul de spermatozoizi de calitate.

Avem și paciente care, urmărind tot felul de sfaturi de pe internet, nu știu când ovulează și au contact în alte perioade în afară de perioada ovulație și se întreabă de ce nu se întâmplă.

De aceea, prezența la medicul ginecolog asigură exact explicațiile necesare pentru a îmbunătăți șansa de a obține o sarcină”, a explicat dr. Ciprian-Andrei Morariu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și Infertilitatea, semnalele care să te trimită la medic și când e „prea târziu”? Dr. Ciprian-Andrei Morariu: „Timpul NU trece niciodată în favoarea nimănui!” / VIDEO

Dr. Ciprian-Andrei Morariu: „Spermogramele ajung să fie din ce în ce mai proaste”

„Când vine vorba de factor masculin, din păcate, spermogramele ajung să fie din ce în ce mai proaste și se ajunge chiar la proceduri speciale de fertilizare in vitro cu injectarea spermei în ovocit.

Când vine vorba de factorul femin, aici avem toată paleta de factori, de la infecții, considerate unele dintre ele factori de infertilitate, istoricul de infecție cu ureaplasma, Mycoplasma, Chlamydia, de la factori care pot duce la înfundarea trompelor, la factori uterini, diverse malformații uterine, prezența unui sept uterin, prezența unor fibroame uterine, unui polip la fel pot să împiedice fertilitatea. Sau cauze ovariene de tipul chisturilor, chisturi endometriozice, de tipul unor afecțiuni ovariene legate de inflamație și, evident, endometrioza ca și factor general prin prezența leziunilor la nivelul peritoneului sau specific la nivelul organelor feminine”, a mai adăugat medicul.

Dr. Ciprian-Andrei Morariu, despre endometrioză

Contrar percepției că endometrioza este o patologie relativ nouă, dr. Ciprian-Andrei Morariu a subliniat faptul că identificarea și tratarea acesteia au o istorie mai lungă decât se crede. Medicul a subliniat că, de-a lungul timpului, medicii au identificat prezența endometriozei, dar abordarea acesteia a fost adesea una mai puțin pragmatică. Leziunile erau deseori ignorate, iar chisturile erau tratate simplu prin scoaterea ovarului, o intervenție care nu promovează soluții optime din punct de vedere al fertilității.

„Patologia endometriozei nu e chiar relativ nouă, mai nou este modul în care se caută activ pentru a obține fertilitatea. De mult timp medicii descopereau prezența endometriozei, iar abordarea era una mult mai puțin pragmatică, în sensul că leziunile erau ignorate., chisturile se tratau simplu cu scoaterea ovarului, ceea ce în realitate nu e o abordare pe care eu încerc să o promovez.

Pentru partea asta specifică de endometrioză și tratament al endometriozei specific infertilității apelăm la procedee minim invazive, laparoscopie, încercăm să eliminăm leziunile laparoscopic, încercăm să scoatem chistul doar și cămașa chistului și să păstrăm cât mai mult intact din ovar, astfel încât pacientele să capete o șansă în plus pentru a obține o sarcină”, a explicat medicul.

Stresul, cauză a infertilității?

SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

În cadrul emisiunii despre infertilitate, dr. Ciprian-Andrei Morariu a adus în prim plan o realitate dură, dar adesea ignorată: stresul poate juca un rol semnificativ în problemele de fertilitate atât pentru femei, cât și pentru bărbați. În plus, dr. Morariu a evidențiat presiunea socială pe care o resimt cuplurile care se confruntă cu infertilitatea. Întrebările și comentariile bine intenționate ale celor din jur pot adăuga un nivel suplimentar de stres și anxietate deja existent.

„Stresul e o cauză. Știți foarte bine, oricărei femei i-a întârziat menstruația având o perioadă mai stresată în care a muncit mai mult sau a fost implicată în mai multe proiecte. E o cauză și pentru factorul masculin.

De obicei, în momentul în care vin să discute în cabinet, bărbați vin foarte inhibați de tot ce urmează să li se întâmple. Explicație ca `haideți să aveți contact la două zile` li se par... deși ar părea așa puțin ciudat ca un bărbat să refuze. Li se pare ceva de neconceput.

Chiar și ideea de a veni la medic și să spună doctorul când trebuie să vii, ce trebuie să faci, cum să faci, e un factor de stres. Infertilitatea e un factor de stres.

Persoanele din jurul pacienților care tot timpul pun presiune cu `când faci și tu un copil?` `Dar de ce nu poți?` `Dar ce s-a întâmplat?` `Dar ai fost?` `Te cauți?`, `Dar la cine ai fost?` `Dar ce ai făcut?`

Și stresul cotidian e un factor major în a ne modifica. Hormonii de stres modifică mult din ceea ce înseamnă hormonii din restul organismului”. a precizat dr. Morariu.

În fața acestei realități, întrebarea inevitabilă este: ar trebui să ne detașăm de stres pentru a crește șansele de concepție? Dr. Morariu a recunoscut că acest lucru poate părea ușor de spus, dar greu de realizat în practică.

„E ușor de zis, greu de făcut. E ușor de zis să te detașezi de stres, greu de făcut, pentru că în realitate, stresul e o prezență cotidiană, nu avem cum să ne detașăm, chiar așa ușor pe cât credem”, a conchis medicul.

Urmăriți emisiunea integral:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel