Ce cărți au citit românii în 2024? Creșterea lecturii în rândul tinerilor
Data publicării:
În 2024, românii au demonstrat un apetit crescut pentru lectură, cumpărând cu 20% mai multe cărți față de anul precedent.

Potrivit datelor recente, valoarea medie a comenzilor de cărți a ajuns la 135 de lei pe cap de locuitor, ceea ce arată o tendință pozitivă pentru piața de carte din România.

Această creștere este, în mare parte, alimentată de recomandările făcute de book-tokeri pe rețelele de socializare, acești creatori de conținut pasionați de literatură, care influențează tot mai mulți cititori să descopere noi titluri.

Conform Barometrului Cultural, 59% dintre români au citit cel puțin o carte în 2024, iar 22% dintre aceștia au citit aproximativ 5.

Printre preferințele cititorilor s-au numărat literatura clasică și cărțile de dezvoltare personală, însă un trend interesant a fost creșterea interesului pentru lucrările din domeniul medical.

Rețelele sociale, în special TikTok, au jucat un rol din ce în ce mai important în promovarea literaturii.

Citește și O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

De exemplu, autorul rus F.M. Dostoievski a cunoscut o revenire neașteptată în popularitate, datorită postărilor și recomandărilor făcute de book-tokeri. Nuvela „Nopți albe” a fost una dintre cele mai căutate lucrări de tinerii din Generația Z.

Cărți recomandate pe TikTok

SURSA FOTO: Freepik.com@rawpixel.com

Pe lângă influența acestor creatori de conținut, fenomenul recomandărilor de cărți pe TikTok a devenit tot mai popular.

Un exemplu în acest sens este o bunică din România care a reușit să strângă peste 21.000 de urmăritori și aproape 250.000 de aprecieri pe postările sale despre cărți, dovadă că pasiunea pentru lectură poate transcende orice vârstă.

România, pe penultimul loc la citit

Totuși, în ciuda acestei creșteri a interesului pentru cărți, România se află încă pe ultimul loc în Europa la capitolul lectură, conform datelor EUROSTAT.

România este devansată de Italia și Cipru, două țări unde cititul este mult mai răspândit.

Aceste statistici sugerează că, în ciuda creșterii recente, încă mai există un decalaj semnificativ între România și alte țări europene în ceea ce privește obiceiul de a citi.

Citește și Care este cea mai vândută carte din România

Este clar însă că, în pofida acestui decalaj, tendința de a citi mai mult se află într-o ascensiune, iar rețelele sociale joacă un rol important în schimbarea mentalităților. 

Top 10 cele mai vândute cărţi

SURSA FOTO: Freepik.com@diignat

Micul prinţ – Antoine de Saint-Exupery

Nervul vag. Adio stres, inflamaţii, tulburări digestive şi probleme imunitare – Yann Rougier, Marie Borrel

Ţine-ţi copiii aproape – Gordon Neufeld, Gabor Mate

Cât timp înfloresc lămâii – Zoulfa Katouh

Marele dicţionar al bolilor şi afecţiunilor – Jacques Martel

Revoluţia glucozei. Echilibrarea glicemiei poate să-ţi schimbe viaţa – Jessie Inchauspe

Omul în căutarea sensului vieţii – Viktor E. Frankl

Puterea extraordinară a subconştientului tău – Joseph Murphy

Hoţul de cărţi – Markus Zusak

Curajul de a nu fi pe placul celorlalţi – Fumitake Koga, Ichiro Kishimi

Top 10 cei mai vânduţi autori

SURSA FOTO: freepik@freepik

F. M. Dostoievski

Eric-Emmanuel Schmitt

Geronimo Stilton

Roald Dahl

Gabor Mate

Lise Bourbeau

Marc Levy

Gabriel Garcia Marquez

Colleen HooverIoana

Chicet-Macoveiciuc

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare

Noi reguli în școli pentru prevenirea discriminării școlare

Ministerul Educației a publicat în Monitorul Oficial o...



Cele mai noi articole

Întrebări pe care să le pui copilului tău dacă este anxios

Dacă ai urmărit Inside Out 2 sau ai citit comentarii...


Top citite
Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine / FOTO: Freepik.com@Gray StudioPro

Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii”

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode / FOTO: freepik.com @Addictive Stock

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii” / FOTO: freepik.com @nastyaofly

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii”

pixel