Andrada Faina: „Sunt egoiste motivele pentru care ne ajutăm copiii”. De ce parentingul conștient înseamnă mai puțin „a face pentru” și mai mult „a fi alături de”?/ VIDEO
Doar 40% dintre părinții cu copii cu vârste între 0 și 13 ani consideră că această activitate este plăcută, iar doar 41% dintre copiii cu vârste între 0 și 4 ani sunt citiți frecvent, în scădere de la 64% în 2012 .
Această tendință este mai pronunțată în rândul părinților din Generația Z (sub 28 de ani), care au crescut cu tehnologia digitală și tind să perceapă cititul mai mult ca o sarcină educațională decât ca o activitate recreativă.
Citește și STUDIU: Cititul pe hârtie, de 8 ori mai eficient decât cel digital
SURSA FOTO: Freepik.com@The Yuri Arcurs Collection
Cu toate acestea, cititul frecvent cu voce tare are beneficii semnificative: copiii care sunt citiți zilnic sunt de aproape trei ori mai predispuși să citească independent.
Pentru a contracara această tendință, Asociația Editorilor din Marea Britanie recomandă ca școlile să promoveze cititul pentru plăcere, alături de dezvoltarea abilităților de lectură, și să ofere formare profesorilor pentru a încuraja diversitatea literară.
SURSA FOTO: [email protected]
Alison David, director de cercetare la HarperCollins, atrage atenția că „atunci când copiii sunt citiți, lectura devine o activitate plăcută pentru ei”.
Ea subliniază că este îngrijorător faptul că tot mai mulți copii cresc într-un mediu lipsit de o cultură pozitivă a lecturii acasă, ceea ce îi determină să asocieze cititul cu școala, testele și performanța, nu cu relaxarea sau bucuria.
În plus, părinții din generația Z tind mai mult decât cei din generațiile anterioare (millennials sau Gen X) să considere cititul o materie de studiu, nu o activitate recreativă.
HarperCollins explică acest lucru prin faptul că acești părinți au crescut cu tehnologia și sunt mai înclinați să creadă că distracția vine mai degrabă din mediul digital decât din cărți, potrivit The guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Atunci când vine vorba de alegerea numelui perfect...