Dacă părinții ți-au spus aceste 3 lucruri în copilărie, te-au pregătit să eșuezi ca bărbat
Cuvintele rostite cu grijă pot deveni, fără să ne dăm seama, poveri pentru un creier încă nepregătit să proceseze viitorul.
Potrivit Oanei Moraru, expertă în educație și parenting, copiii mici, până în jurul vârstei de 9 ani, nu pot susține proiecte în viitor.
„Copiilor mici, până în 9 ani, le este foarte greu să susțină proiecția în viitor și anticiparea. Și cu cât le povestim mai mult și mai des despre ce urmează să facem, cu atât se strecoară mai multă presiune în sistemul lor emoțional și nervos”, avertizează Oana Moraru.
Ceva ce nouă, ca adulți, ni se pare un detaliu de organizare sau un pas firesc, pentru ei este o întreagă experiență emoțională, care se repetă de fiecare dată când o evocăm.
„De ce? Pentru că neputând anticipa în timp, creierul încă nu e în stadiul acela de dezvoltare, când le spui: o să pleci în tabără peste o săptămână, o să mergi la școală peste o lună, sistemul lor nervos merge chiar acum la școală, în secunda în care le spuneți.
Și de câte ori le spuneți, de atâtea ori el merge încă o dată la școală. Sau se desparte de voi, apropo de cei care încep grădinița”, adaugă experta.
Soluția propusă de expert nu presupune să ignorăm subiectul, ci să-l abordăm cu blândețe și imaginație.
„E bine să le descrieți ce urmează sub forma unei povești, inserând povestirea voastră despre școală într-o poveste imaginară”, spune Oana Moraru.
Dar tot ea avertizează că nu trebuie insistat: „E bine să le spuneți o dată, de două ori, nu mai mult, ferm, liniștit și să nu amintiți mult încă în timpul verii despre venirea școlii”.
Subiectul poate fi abordat natural, atunci când apare spontan în discuție.
„Doar dacă discuția sau dacă vedeți un film sau vă întâlniți cu cineva și aduce vorba de școală mai aducem și noi vorba și le menționăm despre cum o să stea ei în bancă, despre cum o să aibă o învățătoare drăguță și prieteni și despre cât de încântați sunteți voi că a ajuns în stadiul ăsta al devenirii, că a crescut mare”, mai spune Oana Moraru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Atunci când un copil se simte...
E weekendul de Paște – și ce...