Cele mai importante lecții de viață pe care copiii le învață ascultându-și părinții: Fundamentele pentru relații sănătoase și succes personal
Jucăriile pe care copilul le-a lăsat într-o cutie uitată în fundul dulapului ar putea să-și găsească o a doua viață plină de creativitate și distracție!
Dacă dai o căutare rapidă, vei descoperi câteva idei geniale pentru a le da o nouă utilitate. Poți transforma piesele Lego într-un pom fructifer inedit, să convertești un simplu camion de jucărie într-un personaj festiv de Crăciun sau să folosești piesele rupte pentru a crea o sculptură originală. Nu doar atât, poți reutiliza componentele jucăriei pentru a inventa alte minunății în casa ta. Deci, nu subestima puterea transformării și dă-le jucăriilor vechi șansa să strălucească din nou în alt context!
SURSA FOTO: freepik.com @BillionPhotos
Cum ar fi să oferim jucăriile pe care micuții noștri nu le mai folosesc altor copii din jurul nostru? Pare o soluție evidentă, dar câteodată, în goana noastră după ordine și curățenie, aruncăm jucăriile în loc să le dăm mai departe.
În primul rând, să ne îndreptăm atenția către copiii din cercul nostru de apropiere: verișori, prietenii micuților noștri, colegii de la grădiniță.
De la vârsta de trei ani (în funcție de maturitatea fiecărui copil), putem implica micuțul în procesul decizional, în special în ceea ce privește jucăriile care au devenit „mici” pentru el. Dacă îi explicăm că aceste jucării pot aduce bucurie altor copii și îl lăsăm să aleagă cui să le dăruiască, îl învățăm nu doar să împartă, ci și să aprecieze ceea ce are și să dezvolte respectul pentru mediul înconjurător. Putem merge împreună să le oferim micuților prieteni cadourile.
În cazul în care nu cunoaștem direct copii care ar putea beneficia de jucăriile micuțului nostru, putem întreba la grădinița lui dacă există nevoie de ele și, în caz contrar, putem posta un anunț pentru ca alte mame să poată alege să le primească. Astfel, transformăm procesul de a da jucării într-o ocazie de a împărtăși bucuria și de a sprijini comunitatea noastră.
SURSA FOTO: freepik.com @BillionPhotos
Cum ar fi să donezi jucăriile micuțului tău către un ONG? Și în această etapă, implicarea copilului poate face totul mai special. Alegeți împreună jocurile pe care doriți să le oferiți altor copii și pregătiți-le cu întreaga familie.
Probabil că vor avea nevoie de o curățare rapidă, poate de mici reparații, apoi să le împachetați și să le duceți într-un loc dedicat.
Există numeroase asociații și ONG-uri care colectează jucării, în special în perioada dinaintea Crăciunului. Dacă încurajăm copiii să se implice în campaniile de solidaritate, e important să le transmitem ideea că nu donează doar ceea ce nu le mai este de folos, ci mai degrabă ceea ce pot oferi cu inima deschisă. Scopul este să înțeleagă importanța generozității și să se bucure de acest act.
De regulă, jucăriile educative, bine întreținute, non-sexiste, nonviolente și care nu necesită alimentare cu electricitate sunt cele mai căutate și apreciate în astfel de campanii. Așadar, donarea poate deveni nu doar un gest altruist, ci și o oportunitate de a împărtăși bucuria și de a sprijini comunitatea.
SURSA FOTO: freepik.com @dikushin
Multe dintre jucării au devenit adevărate dispozitive tehnologice complexe, confecționate din materiale plastice care se descompun încet și conțin baterii extrem de poluante, adesea trecute cu vederea în procesul de reciclare.
În compoziția jucăriilor electronice pot fi prezente metale periculoase, precum cadmiul, mercurul sau plumbul, mai ales în celule și baterii.
Așadar, atunci când jucăria devine cu adevărat inutilizabilă, primul gest inteligent este să scoți bateriile și să le duci la un punct de reciclare specializat.
Jucăriile ce conțin componente metalice, precum bicicletele, patinele sau mașinuțele în miniatură, pot avea elemente din oțel, cupru sau aluminiu, care pot fi reutilizate. Prin urmare, alegerea ideală este să le depui în punctele de colectare dedicate pe care autoritățile locale le-au înființat pentru astfel de deșeuri sau să le duci la un centru de reciclare specializat. Fiecare gest mic contează în efortul nostru de a proteja mediul înconjurător!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Uneori, cuvintele pozitive...
Fiecare mamă își dorește ca...