Ce să-i spui copilului tău în loc de „fată cuminte” și „băiat cuminte”. Lauda și creșterea stimei de sine sunt esențiale pentru bunăstarea celui mic!
Data publicării:
Deși părinților le vine firesc să ne lăudăm copiii cu cuvinte precum „băiat bun” și „fată bună”, cercetările sugerează că acest lucru este depășit și trebuie reformulat.

Atunci când copilul tău face ceva de care ești foarte mândru, primul tău instinct ar putea fi să spui „fată cuminte!” sau „băiat cuminte!” fără măcar să te gândești la asta.

Citește și Părinții de astăzi sunt cei mai stresați din istorie, iar de vină este ASTA

Cu toate acestea, psihologii pentru copii cred că părinții trebuie să regândească modul în care aducem laude, dacă vrem ca copiii noștri să devină adulții rezistenți și inteligenți emoțional pe care ni-i dorim.   

Nu sunteți singuri dacă prima întrebare pe care v-o puneți la această schimbare propusă este „de ce?” Este o întrebare foarte valabilă - de ce renunțăm la obiceiul de o viață?

Sursa foto: freepik.com@elena_ch

Răspunsurile sunt înrădăcinate în psihologie și în modul în care aceasta evoluează pe măsură ce cunoștințele în domeniu se extind.

Potrivit The Conversation, lauda a fost o parte esențială a educației parentale timp de decenii, psihologii din 1950 afirmând beneficiile modului în care aceasta consolidează pozitiv comportamentele dorite.

Această noțiune a continuat în anii 1970, pe măsură ce psihologii și experții în dezvoltarea copilului au continuat să sublinieze importanța lăudării copiilor cu fraze precum „băiat bun” și „fată bună”.

Vezi și Dacă faci ACEST lucru, copilul tău te va asculta mai mult. Este un truc genial!

Cu toate acestea, în anii 2000, cercetările au avansat și s-au îndepărtat de ideea că lauda și creșterea stimei de sine sunt esențiale pentru bunăstarea copilului.

Ce spun psihologii

Sursa foto: freepik.com@freepik

Psihologii moderni cred acum că laudele stimulează o părere puternică despre ei înșiși la copii, dar adevăratul obiectiv ar trebui să fie acela de a-i ajuta să-și dezvolte un sentiment pozitiv de identitate - mai degrabă decât să aibă o părere bună despre ei înșiși, trebuie să ne orientăm către un sentiment de siguranță și apartenență la copii.

Rezultatul final ar trebui să fie acela ca copiii să se simtă încrezători în propria lor capacitate de a se simți confortabil cu acțiunile lor, mai degrabă decât să se bazeze pe forțe exterioare, cum ar fi laudele părinților. 

Se crede că laudele constante îi pot face pe copii să creadă că trebuie să acționeze și să facă alegeri pentru a obține aprobarea adulților, mai degrabă decât pentru ei înșiși.

Acest lucru le poate afecta negativ sentimentul de sine prin împiedicarea abilităților de autoreglare și a sentimentului pozitiv al propriei identități. 

În mod similar, adulții care oferă o abundență de laude ar putea constata că copiii lor au nevoie în mod constant de această validare pentru a face ceea ce trebuie, împiedicând capacitatea copilului de a face alegeri bune pe cont propriu.

Unele cercetări au arătat chiar că laudele exagerate, inclusiv cuvinte precum „uimitor” și „incredibil”, duc la narcisism la copii, care ajung să aibă o părere nerealistă despre ceea ce pot realiza cu adevărat. 

În loc de laude exagerate, iată ce pot spune părinții în schimb:

Sursa foto: freepik.com@EyeEm

3 fraze de spus în loc de „băiat bun” și „fată bună”

Oferiți feedback realist. Ați putea spune „Bravo. Văd că te străduiești acolo cu ridicările de mâini”, în loc de ”Incredibile ridicări de mâini! Ești absolut uimitoare la gimnastică!” 

Concentrați-vă pe învățare sau îmbunătățire. Nu vă puneți copilul împotriva celorlalți. Ați putea spune: „Data viitoare când cauți pasa în meciul tău de rugby, ce-ar fi să ajungi acolo cât mai repede?”

Aceasta poate fi în loc de „Nu ești la fel de rapid ca ceilalți în căutarea pasei”.

Folosiți laude care să le arate copiilor că sunt apreciați. Ați putea spune „Bravo, te-ai străduit să înveți pentru examen”, în loc de „Am luat numai 10 la școală, asta trebuie să urmărești”. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și-i împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!” / FOTO: freepik.com @sacyks

Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și care îi împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!”

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui” / FOTO: freepik.com @EyeEm

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui”

Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!” / FOTO: freepik.com @satura86

Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!”

Părinții care cresc copii mai puternici mintal decât majoritatea fac următoarele lucruri / FOTO: freepik.com@jalanajaudah

Părinții care cresc copii mai puternici mintal decât majoritatea fac următoarele lucruri

pixel