Cum să crești copii puternici, care nu vor avea nevoie de „reparații” ca adulți: Sfaturi pentru părinți care își doresc o educație cu impact
Fie că sunt accese de furie sau disconfort emoțional, atunci când ne confruntăm cu lacrimi, primul lucru pe care ne întrebăm este: cum să calmăm un copil care plânge?
Ce putem spune sau face ca să se oprească cât mai curând posibil? Ne amintim mereu că plânsul este un act eliberator atunci când trăim durere sau suferință fizică sau emoțională.
Cu siguranță, cel mai bun mod de a gestiona plânsul bebelușului este să nu spunem primul lucru care ne vine în minte tuturor (și care cu siguranță ni s-a spus când eram mici) și anume: "nu plânge”. Dimpotrivă, poate că în multe cazuri ar trebui să-i încurajăm să plângă atunci când au nevoie, să-și scape de durere și totodată pentru că în acest fel se vor simți înțeleși și acceptați .
Chiar dacă plânsul bebelușului ne face inconfortabil, nu îl putem ignora. Într-adevăr, unele studii arată că creierul nostru este predispus să răspundă imediat și să reacționeze atunci când ne confruntăm cu un bebeluș care plânge, chiar dacă nu este al nostru.
Dar nu putem nega faptul că plânsul ne face să ne simțim incomozi, mai ales când micuțul nostru este suficient de mare pentru a merge, a se juca și a vorbi, ne așteptăm, de asemenea, să-și poată explica dificultățile și sentimentele în alte moduri decât implicând lacrimi.
În schimb, ar trebui să ne amintim că copiii mici pot plânge pentru multe lucruri și nu neapărat pentru că sunt triști: plânsul îi ajută să proceseze orice tip de emoție și din acest motiv nu este necesar să-i întrebați pur și simplu ”este ceva în neregulă?”. La urma urmei, copiii caută înțelegere și empatie și până vor primi ceea ce au nevoie vor continua să încerce, evident plângând!
Nu încerca să-i distragi atenția: este inutil să încerci să distragi atenția către altceva în timp ce plânge, pentru că se va simți și mai neînțeles și singur.
Nu te enerva: este inutil să adaugi emoțiile tale negative la ale lui, asigură-te că ești foarte calm și respiră două înainte de a te concentra asupra a ceea ce se întâmplă.
Nu îi spune să nu plângă: dacă acesta plânge, va exista fără îndoială un motiv, o emoție care l-a supraîncărcat sau un disconfort de vreun fel, așa că să-i ceri să se oprească nu îl va ajuta.
Iată o listă de fraze care pot ajuta un copil care plânge să facă față emoțiilor sale, să învețe să le gestioneze și să nu se simtă neînțeles:
Sunt aici și te ajut: nu contează dacă ajungi să-l ajuți sau nu, important este să-l anunți că ești acolo pentru el;
Știu că e greu: dacă realizezi că al lui este un strigăt de frustrare pentru că nu a știut să facă ceva singur, lasă-l să simtă că crezi în el și că trebuie doar să încerce din nou;
Te înțeleg: cea mai frumoasă frază pe care o putem spune cuiva.
Să ne oprim pentru o clipă: să luăm o pauză. Mai ales copiii mai mici sunt adesea pur și simplu stresați de prea mulți stimuli și trebuie doar să se oprească pentru un moment, să se relaxeze și să-și odihnească mintea și corpul;
Te iubesc: uneori este suficientă o îmbrățișare strânsă pentru a te simți răsfățat și liniștit;
Hai să găsim împreună o soluție: dacă copilul nu poate face ceva, oferiți-i un ajutor (dar nu-l ajutați fără să-l întrebați!), stați lângă el pentru a găsi împreună o soluție, în felul acesta îl ajutăm și să-și proceseze emoțiile și dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor.
În sfârșit, o listă de fraze liniștitoare pentru un copil care plânge: Sunt aici. Înțeleg cât de supărat ești. Îmi pare rău, știu că e greu. Stau lângă tine în timp ce ești supărat. Dacă vrei să fii singur, voi sta aproape, voi fi acolo când vrei tu. Îmi pare rău pentru ce sa întâmplat te ascult...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Mutarea unui copil de la o...
Temele pentru acasă sunt o...
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...