10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi
Din cele mai vechi timpuri, cuplurile au încercat să influențeze genul copilului nenăscut recurgând la metode imaginative.
De exemplu, egiptenii credeau că a face dragoste în nopțile cu lună plină favorizează nașterea unui băiat. Filosoful Aristotel a emis în schimb ipoteza că pentru a putea conta pe moștenitorul masculin era necesar ca femeia să înfrunte actul sexual culcată pe partea dreaptă, în timp ce în secolul al XVIII-lea se credea că panglica albastră putea fi asigurată doar dacă bărbatul a ținut în mâini, pe toată durata îmbrățișării, testiculul stâng.
Este de la sine înțeles că astfel de sisteme merită menționate doar de dragul folclorului. Cu timpul, se pare că s-a descoperit cum se poate de fapt să crească șansele de a avea un băiat sau, dimpotrivă, o fată.
Tatăl este întotdeauna cel care decide sexul copilului nenăscut: de fapt, spermatozoizii acestuia pot fi de două tipuri, cei care conțin un cromozom sexual masculin (tip Y) și cei cu un cromozom feminin (tip X); în timp ce ovulul mamei conține întotdeauna un cromozom sexual feminin (X).
Prin urmare, dacă ovulul este fertilizat de un spermatozoid X, se va naște o fată, în timp ce un băiat se va naște dintr-un spermatozoid de tip Y.
Dar ce determină selecția spermatozoizilor? Este posibil să favorizezi concepția unui băiat sau a unei fete într-un mod natural? Conform unor teorii da, chiar dacă niciuna nu este dovedită științific. Se pare că spermatozoizii X sunt mai lenți, dar și mai rezistenți și mai longevivi decât cei care poartă cromozomul Y.
Este cea mai naturală metodă: identificarea momentului ciclului în care are loc ovulația și planificarea actului sexual într-un mod țintit. De fapt, alegerea momentului ar putea avea o influență asupra sexului bebelușului (se pare că a fost demonstrat în 81 din 100 de cupluri).
Cei care își doresc să aibă un băiat trebuie să favorizeze relațiile foarte apropiate de momentul ovulației și să se abțină, în schimb, în zilele premergătoare și următoare.
Cum să recunoaștem această perioadă?
Observați doar modificările mucusului cervical. De fapt, în orele premergătoare ovulației, secrețiile vaginale se modifică: mucusul apare ca o substanță limpede și stringentă (asemănătoare albușului de ou) și devine treptat mai abundent în decurs de 4-5 zile. Probabil, ovulația are loc la două zile după vârf, momentul potrivit pentru a avea un băiat.
Cei care își doresc fundița roz trebuie să facă dragoste imediat după ciclul menstrual și să se oprească în perioada care urcă până la trei, maxim două, zile înainte de ovulație.
Asta pentru că spermatozoizii care poartă moștenirea cromozomială Y (viitorii băieți) sunt hotărât mai rapizi decât cei care poartă X (care determină sexul feminin), care sunt mai lenți, dar și mai rezistenți.
Așadar, Y-ul ajunge primul la ovul și, dacă îl întâlnesc imediat, reușesc să câștige „cursa” și să-l fertilizeze; X, pe de altă parte, durează mai mult, dar apoi trăiește mai mult și, prin urmare, poate aștepta momentul ovulației.
Dar cum să știi acest moment?
Măsurând temperatura bazală, adică temperatura vaginală sau rectală în fiecare dimineață a ciclului, înainte de a se ridica și notând ziua în care valoarea crește cu două sau trei zecimi de grad. Acesta este momentul cel mai potrivit pentru concepție.
O altă metodă de determinare a genului a fost dezvoltată de profesorul parizian Joseph Stolkowski, care în 1980 a descoperit că dieta urmată de o femeie poate afecta pH-ul vaginului, făcând mediul mai mult sau mai puțin acid.
Pe baza faptului că spermatozoizii X trăiesc mai bine într-un mediu destul de acid, în timp ce, în aceeași stare, vitalitatea spermatozoizilor Y scade, Stolkowski a indicat ce alimente ar trebui să includă aspiranta mamă în alimentația sa pentru a modifica aciditatea vaginală în funcție de preferința fața de unul sau celălalt gen.
Dieta care favorizează genul beblușului trebuie urmată timp de cel puțin două luni înainte de concepție. Studiile efectuate până în prezent au arătat că strategia alimentară vă poate permite de fapt să atingeți scopul dorit.
- Fructe la alegere: caise, avocado, ananas proaspăt, banane, cireșe, căpșuni, zmeură, pepene verde, struguri, pepene galben, portocală, grepfrut, piersici, pere, măr și lămâi.
- Legume la alegere: anghinare, vinete, porumb, broccoli, morcovi, ciuperci, conopida, soia, spanac, andive, praz, roșii, ardei roșu sau verde.
- Cereale sau leguminoase.
- Carne sau pește.
INTERZIS: lapte, brânză și ciocolată, care sunt deosebit de bogate în calciu și magneziu.
- Lapte sau iaurt natural, patru porții (o porție este egală cu 125 ml sau jumătate de cană) cereale, trei porții (o porție este egală cu o felie de pâine de 30 g sau 125 g gris, orez, paste).
- Pâinea, pastele și orezul trebuie să fie fără sare.
- Legume și leguminoase, două porții la alegere de sparanghel fiert (1/4 cană), cicoare crudă și conopidă (jumătate de cană), salată verde (1 cană), fasole verde și mazăre proaspătă după dorință.
-Fructe, trei porții la alegere de ananas conservat (două felii), cireșe (o jumătate de cană), zmeură și căpșuni congelate sau conservate (jumătate de cană), portocale și mandarine (după gust), grapefruit.
- Peste sau carne, o porție (echivalent cu 30 g).
INTERZIS: sare, ceapă, țelină, murături, cub de supă, soia, miere, cacao, zahăr nerafinat, biscuiți, covrigei, diverse mezeluri, carnați, conserve, hamsii, scoici.
ATENȚIE: Acestea sunt diete foarte dezechilibrate, care trebuie urmate doar cu câteva luni înainte de concepție (până la confirmarea fertilizării) și sub strictă supraveghere medicală.
Dieta pentru concepția masculină, de fapt, este foarte bogată în sare și, prin urmare, poate provoca sau agrava orice hipertensiune arterială; acela pentru femelă, în schimb, are un conținut scăzut de sodiu și poate provoca insuficiență renală sau hipercalcemie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...