Cea mai frecventă cauză a insolației la copii și sugari
Data publicării:
În aceste zile cu temperaturi ridicate, ele pot reprezenta o problemă de sănătate pentru copii.

În fiecare an, suntem șocați să auzim de diverse rapoarte privind decesele cauzate de insolație. Statisticile arată că există aproximativ 160 de decese în total, împărțite între copii și adulți.

Realitatea este că o mare parte dintre aceste victime ale hipertermiei (insolație clasică) au vârste cuprinse între 0 și 5 ani, în special copii sub 1 an. Asociația spaniolă de pediatrie (AEP) explică faptul că acest lucru se datorează rezervei mai mici de apă din corpul unui copil și faptului că mecanismul lor de transpirație este mai puțin eficient decât cel al unui adult, ceea ce face ca temperatura corpului lor să crească de 3 până la 5 ori mai repede.

Dar ce este mai exact un atac de căldură? „Atacul de căldură apare atunci când temperatura corpului crește până la un punct în care organismul nu poate disipa căldura acumulată”, afirmă AEP. Aceștia adaugă că trebuie avut în vedere faptul că sistemul respirator al copiilor, care este încă în curs de dezvoltare, îi face mai vulnerabili la epuizarea termică.

Un copil care suferă de stres termic poate prezenta amețeli, vărsături, o creștere a temperaturii corpului peste 40°C, dureri de cap sau iritabilitate și tahicardie (creșterea ritmului cardiac). În cazuri grave, pot apărea leșin sau pierderea cunoștinței și convulsii. Comitetul de suport vital al Asociației spaniole de pediatrie (AEP) avertizează că este important să se țină seama și de alte simptome, cum ar fi pielea uscată și foarte fierbinte, oboseală (oboseală excesivă), slăbiciune, respirație superficială și rapidă sau crampe musculare.

„O cauză frecventă a loviturilor de căldură la copiii mici apare atunci când familia îi lasă, de exemplu, în interiorul mașinii fără ventilație. Este important de știut că, la o temperatură ambientală de 39ºC, există zone în interiorul mașinii unde temperatura poate ajunge la 70ºC. Iar la o temperatură ambientală de 29ºC, temperatura interioară crește cu aproape 20ºC în primele 45 de minute de expunere”, explică Dr. Ignacio Manrique, coordonatorul acestui comitet, care avertizează că «o temperatură atât de ridicată poate provoca un accident vascular cerebral de căldură cu un prognostic foarte rău pentru sugar sau copil».

AEP recomandă luarea următoarelor măsuri pentru a preveni ca temperatura să devină o problemă pentru sănătatea copiilor în timpul caniculei:

Fiți atenți, chiar și la umbră există pericol

Copiii nu ar trebui să fie expuși la soare în zilele caniculare, mai ales în mijlocul zilei, deși trebuie amintit că și sub o umbrelă temperatura corpului poate fi foarte ridicată. Este recomandabil să se odihnească într-un mediu răcoros, folosind aer condiționat sau ventilatoare.Mai bine cu îmbrăcăminte

În cazul în care copiii sunt expuși la soare, se recomandă acoperirea corpului pentru a limita procentul de suprafață expusă la lumina soarelui, oferind o barieră pentru a preveni supraîncălzirea. Se recomandă acoperirea capului și a restului corpului cu îmbrăcăminte, dar aceasta trebuie să fie răcoroasă, lejeră și deschisă la culoare pentru a evita absorbția excesivă de căldură și pentru a nu contribui la creșterea temperaturii corpului.

Exercițiile fizice, pentru altă dată
Atunci când se fac exerciții fizice, în care se produce o cantitate mare de căldură, se declanșează un mecanism reflex la nivelul vaselor de sânge ale pielii, numit vasodilatație, începând imediat transpirația pentru a se răcori. În consecință, există o reacție imediată care provoacă pierderea de căldură și ajută organismul să își recapete temperatura normală. Atunci când temperatura exterioară este foarte ridicată, mecanismele de termoreglare funcționează, dar nu pot disipa căldura suficient de repede, ceea ce face ca organismul să nu se răcească suficient și să sufere de insolație. Prin urmare, exercițiile fizice ar trebui evitate în mijlocul zilei, în cele mai fierbinți ore ale zilei.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare

Culorile anului 2025 în materie de îmbrăcăminte pentru copii

Hainele pentru cei mici nu sunt doar confortabile, ci...

Semnificația unui nume care inspiră feminitate și eleganță

Freya este un nume care aduce cu sine o aură de mister...

Află câți copii are cea mai mare familie din lume!

Dacă vorbim despre familii numeroase, cele cu trei sau...



Cele mai noi articole

Noi reguli în școli pentru prevenirea discriminării școlare

Ministerul Educației a publicat în Monitorul Oficial o...


Top citite
Copiii chiar moștenesc inteligența doar de la un anumit părinte? Iată ce dezvăluie un studiu recent! / FOTO: freepik.com @Designer07

Copiii chiar moștenesc inteligența doar de la un anumit părinte? Iată ce dezvăluie un studiu recent!

Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine / FOTO: Freepik.com@Gray StudioPro

Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine

Cercetătorii dezvăluie singura trăsătură esențială care garantează succesul fiicelor pe care trebuie să o aibă orice mamă: Cum să o cultivi pentru a-ți ajuta copilul să reușească / FOTO: freepik.com @standret

Cercetătorii dezvăluie singura trăsătură esențială care garantează succesul fiicelor pe care trebuie să o aibă orice mamă: Cum să o cultivi pentru a-ți ajuta copilul să reușească

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii”

pixel