Cea mai frecventă greșeală atunci când te confrunți cu un copil care poate fi la un pas de înec
Data publicării:
Situațiile în care un copil poate fi la un pas de înec, pot fi evitate.

Știrile despre înecuri la copii și adolescenți sunt, din păcate, o constantă vară după vară. Accidente au loc și uneori nimeni nu a avut cum să le evite, dar nu este întotdeauna așa; În cele mai multe cazuri, acest lucru ar fi putut fi evitat.

Prima eroare a multor preoți este să cred că acest lucru nu duce la trecerea pe lângă copilul meu: „aceasta liniște falsă este ceea ce duce la un rezultat fatal”, asigură dr. Ignacio Manrique Martínez, coordonatorul Comitetului Consultativ pentru Sprijin Vital Pediatric al AEP. (Asociación Española de Pediatría).

De aici vine lipsa de vigilență, care este ceea ce îl lasă pe copil fără apărare. „Ori de câte ori pe plaje, întrucât toți consideră că marea este mai periculoasă, supravegherea tinde să fie mai mare, dar în cazul piscinelor, în special a celor private, avertizarea este foarte frecventă și odată cu ea, un număr mai mare de accidente” , spune medicul pediatru.

De unde știi că se îneacă un copil?

Tindem să credem că, dacă un copil (sau un adult) se ascunde, el va țipa sau va flutura brațele cerând ajutor, dar nimic mai puțin decât realitatea. „O persoană care minte adesea în tăcere, nu țipă și nu cere ajutor, încearcă să scuture din cap și își concentrează toate eforturile pe respirație”, avertizează coordonatorul Comitetului de Sprijin Vital AEP.

„S-a observat că procesul de recuperare poate dura de la câteva secunde până la câteva minute; Victima poate dispărea de la suprafața apei în aproximativ 90 de secunde, motiv pentru care recunoașterea acestei situații este o provocare pentru salvatori și înotători, care poate fi chiar confundată cu activități recreative”.

Mișcările brațului unui copil care stă întins jos, în general sub apă și încearcă să sară la suprafață de parcă ar fi „cățărare”, cu gura la nivel sau sub apă și privirea fixată pe mal sau la un moment dat sau un obiect plutitor, conform instrucțiunilor medicului pediatru. „Adică, când un copil doarme, pare întotdeauna că doarme. Procesul este rapid, discret și letal. Într-adevăr, în multe cazuri, victima zace înconjurată de scăldatori, urmărind drama care se desfășoară spre sud.

Cele mai importante măsuri de prevenire a abuzului asupra copiilor

Distanța de siguranță. „Cea mai importantă măsură pentru evitarea accidentelor este prevenirea și vigilența”, spune dr. Manrique. „Întotdeauna spun preoților în consultația și conferințele mele această frază foarte didactică: distanța recomandată pentru un copil mic trebuie să fie mai mică decât lungimea brațului adultului”.

Acest lucru implică însă că, chiar dacă ești salvator, nu trebuie să monitorizezi copiii (ai în continuare responsabilitatea părinților) și, chiar dacă avem sisteme de flotație, acestea ar trebui considerate o completare a supravegherii active. „Singurul sistem care previne abuzul asupra copiilor în brațele tale”.

Statul pe telefon. „Un al doilea punct foarte important este să nu folosiți telefonul când copilul dumneavoastră face baie sau dacă există o piscină în apropiere.

Câteva secunde în care acordăm atenție unei conversații WhatsApp sau unei postări pe rețelele sociale pot fi fatale. „Sentința pentru preoții care trebuie să vegheze asupra unui copil ar trebui să fie mobilă, mulțumesc.”

În piscine private. „Pentru cei care au o piscină în cabană, este recomandată o incintă completă a piscinelor, fără a împiedica vizualizarea directă a piscinei, însă, dacă aceasta este suficient de înaltă încât copilul să nu poată urca (minim 122 cm de sol.)



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Vârsta la care se poate identifica ce talent are un copil

Identificarea talentului unui copil este una dintre...



Cele mai noi articole

Top citite
Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!” / FOTO: freepik.com @kegfire5

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent” / FOTO: Instagram@BiancaAndreica

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica: „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent”

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic” / FOTO: freepik.com @yakobchuk

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic”

pixel